Pred 40 leti je začel z oddajanjem MTV

1. avgust 1981 je bil dan, ko je MTV prvič napadel kabelske sisteme po ZDA. “MTV” jje kratica za “Music Television”, omrežje pa je delovalo kot ohlapno oblikovana radijska postaja, ki predvaja videoposnetke. Ker pa glasbeni izvajalci takrat niso redno snemali videospotov, je bil kanal nekoliko omejen v tem, kaj je lahko predvajal. Prvi dnevi predvajanja so bili še posebej “proste oblike”, to se vsekakor odraža na njihovem seznamu predvajanja prvega dne. Skladba skupine The Buggles “Video Killed the Radio Star” slovi kot prvi video, ki se je predvajal v MTV omrežju.

Kateri pa je bil prvi heavy metal video, ki se je predvajal na MTV? Ta čast pripada skupini Iron Maiden, ki je bila takrat šele nastajajoča skupina s svojim istoimenskim prvencem, ki je prišel leta 1980. Samostojni posnetek skupine “Iron Maiden”, ki ga vodi Paul Di’Anno, je bil 16. video, ki je bil predvajan na Otvoritvenemu dnevu MTV -ja, stisnjen med balado Roda Stewarta “Sailing” in megahitom dneva REO Speedwagon “Keep on Loving You.”

Omenjeni video se je v prvih 24ih urah zavrtel še enkrat, več pozornosti pa je bil deležen video za skladbo “Wrathchild”, ki se je zavrtel kot 35. video v vrsti, v prvih 24ih urah pa se je ponovil še štirikrat.