POSEBNI GOSTJE: ‘Pomembno je raziskovati in iskati meje svojega srca’

Posebni Gostje, Klub jedro Medvode LIVE STREAM koncert 04-12-2021 (Foto Denys Shay)

Posebni Gostje, posebna glasbena zasedba z Gorenjske, je pred kratkim v sodelovanju s klubom Jedro iz Medvod priredila prav poseben enourni koncert, na katerem so predstavili najnovejši singel ‘Vlak’. Za skladbo so izdali tudi videospot, ki ga je režiral Mark Breznik.

Ena tistih zasedb, katerih glasba venomer pričara nasmeh na obraz. Kjerkoli igrajo, je v zraku ljubezen, nič drugače pa ni bilo na njihovem nastopu, ki je tokrat prvič potekal preko spleta iz dvorane kluba Jedro. To je bil večer, prežet s humorističnimi pripombami in improvizirano komedijo med razigranimi člani zasedbe, ki se več kot očitno najbolj zabavajo takrat, ko so na odru v svojem posebnem elementu. Med spletnim prenosom so tako razumljivo izkoristili priložnost za prodajo novih božičnih bendovskih nogavic, s pomočjo gledalcev pa so iskali tudi naslov za njihov naslednji singel. Na vprašanja najnovejšem projektu je odgovarjal vokalist Benjamin Burgar.

Njihov koncert si lahko ogledate na povezavi TUKAJ. Več o nastopu preberite TUKAJ.

ROCKER.SI: Kdo ste Posebni Gostje in kaj je tako posebnega na vas?

POSEBNI GOSTJE: Radi smo Posebni, to pa zato, ker izhajamo iz različnih svetov tako osebnostno kot žanrsko v glasbenem smislu in hkrati smo zelo povezani, kar se tudi kaže skozi našo glasbo.

ROCKER.SI: Na kratko, kako so se prekrižale vaše življenjske poti?

POSEBNI GOSTJE: Klemen (bobnar), Tilen (kitarist) in Benjamin (pevec) so bili že združeni v glasbeni zasedbi skupaj, preden je nastala skupina Posebni Gostje. Tista zasedba razpadla zaradi različnih interesov. Našo skupno pot pa sva začela Tilen in Benjamin, ker sva želela ustvarjati avtorsko glasbo. Zraven sva povabila Aleša (bas kitara) in Klemna (bobnar), s čimer je nastala skupina Posebni Gostje. In seveda – začeli smo v garaži (smeh). Na uvodnih nekaj nastopih je Tilna nadomeščal Matej (kitarist), nakar smo spoznali, da se v bistvu odlično razumemo, zato smo ga povabili k nam kot stalnega člana.

ROCKER.SI: Glasbena zasedba je pogosto kot druga družina za člane. Je tako tudi pri vas?

POSEBNI GOSTJE: Ja, sigurno in mislim, da se tudi vedno bolj razumemo me sabo ter se skupaj glasbeno razvijamo. Postali smo res dobri prijatelji.

ROCKER.SI: Ugotovili smo že, kako se razlikujete od ostalih skupin. Kaj pa dolgoročni načrt?

POSEBNI GOSTJE: Naš dolgoročni načrt je želja, da bi v zasedbi vedno vladala dobra energija. Ustvarjati želimo glasbo, raziskovati nove zvoke in besede, skratka – ljubiti glasbo, ki jo izvajamo.

ROCKER.SI: Prihajate iz okolice Kranja, kjer najdemo nemalo čudovitih krajev. Kako se te naravne lepote odražajo v vaši glasbi?

POSEBNI GOSTJE: Mislim, da se naravne lepote skozi našo glasbo izražajo podzavestno. Ko ustvarjamo glasbo, dostikrat črpamo moč iz naše mladosti in okolice, kjer smo doživeli veliko krasnih trenutkov.

ROCKER.SI: Letos ste na enem izmed natečajev ponovno predstavljali Belo Krajino, čeprav prihajate z Gorenjske. Kako ste povezani z jugovzhodno pokrajino?

POSEBNI GOSTJE: V letu 2019 smo zmagali na natečaju »Glas mladih«, ki se je prav tako zgodil v Črnomlju. Bela krajina pripoveduje zgodbo mešanja kultur in vplivov, ki jih lahko začutimo preko geografskega položaja. Na drugi strani je naša glasba prav tako mešanica različnih vplivov, ki jih Posebni Gostje poskušamo vplesti v celotno zvočno podobo skupine. Posebnosti Bele krajine, kot so bele breze, bele narodne noše in melos dežele izrazito odstopajo od ostalih geografskih regij. Naša glasba, ki temelji na več zvrsteh oz. ima več vplivov, je podobno izrazito drugačna od ostale neodvisne popularne rock glasbe v Sloveniji. Na začetku bi ponudili našo glasbo z naslovom ‘Vlak’. Pesem govori o raziskovanju, ki je kot nalašč za Belo krajino, saj zagotovo skriva veliko kotičkov, ki so neobljudeni.

ROCKER.SI: Pogumno ste izbrali avtorsko glasbo in slovenska besedila. S kakšnimi preprekami ste se srečali do zdaj zaradi omenjene izbire in kako ste jih premagali?

POSEBNI GOSTJE: Najtežja ovira je bila in še vedno je prodreti na slovenski trg s svojo avtorsko glasbo. Zadovoljni smo že s tem, da naša glasba pride do ušes poslušalcev. Iz ustvarjalnega vidika imamo pa radi izzive, ki se pojavljajo pri besedilih – seveda je bilo od začetka najtežje, a se pridno učimo in razvijamo na tem področju.

ROCKER.SI: Koliko glasbenega gradiva ste nabrali vsega skupaj do zdaj?

POSEBNI GOSTJE: Približno trinajst skladb imamo res dodelanih, je pa še ogromno idej, ki jih počasi gradimo. Nekatere skladbe pridejo na vrsto šele čez čas, če ideja ni prava, jo pustimo in kasneje obudimo. Tiste prave vedno pridejo do cilja.

ROCKER.SI: Ste že razvili ustaljen proces dela? Kakšno je pravilo, ki določi, katere pesem je dovolj dobra, da jo boste uradno izdali?

POSEBNI GOSTJE: Nimamo nobenega posebnega pravila, zaenkrat zgolj miselnost, če skladbo radi izvajamo in nam na odru »zadogaja«, potem jo bomo izvajali še naprej. Kakšno skladb sem ter tja pa tudi odstranimo z repertoarja. Ponavadi hitro začutimo in najdemo pravo pot.

ROCKER.SI: Gradite v tej smeri, da ustvarjate radiu prijazno glasbo?

POSEBNI GOSTJE: Težko vprašanje. Preprost odgovor se glasi – ne bi se radi podredili sistemu, ki vlada na radijskih lestvicah. S tem namenom skušamo ohranjati ravnovesje med tem, da bo skladba primerna za radijske valov in tem, da nam je še vedno blizu. Cilj je, da jo ljudje radi poslušajo. 

ROCKER.SI: Kako je prišlo do sodelovanja s producentom Robertom Ovnom, ki je sčasoma postal stalni član vaše ekipe? Z njim ste posneli prvi singel ‘S teboj’.  Kako vas je prepričal, da ste kasneje nadaljevali z njimi?

POSEBNI GOSTJE: Način dela z njim nam je vsem zelo všeč. Okoli sebe namreč radi zbiramo ljudi, ki jim lahko zaupamo in v naše skladbe dajejo svojo dušo. Robert ima vedno svoje mnenje in drugačen pogled na skladbo, s čimer prispeva, da skladba doseže pravo obliko. Skupaj vedno najdemo pravi način, da skladba dobi svoj obraz.

ROCKER.SI: Sledile so skladbe ‘Pot v nebo’, pa potem ‘4XU’, ‘Ujeta’ in ‘Moč spomina’ ter pred kratkim izdana ‘Vlak’. Ste vse posneli v istem studiu?

POSEBNI GOSTJE: Tako je, vse so nastale v istem studiu. Zaenkrat nam to odgovarja. Sicer smo se že pogovarjali o ideji, da bi v prihodnosti menjali studie in se še bolj igrali z zvokom, ampak prvi album bo posnet na enem kraju. Radi bi ga čim prej zaključili in ga oblikovali v celoto.

ROCKER.SI: Na glasbeno sceno ste pridirjali s svežo idejo, da boste zgolj “posebni gostje”, zdaj pa ste že zvezde večera z lastnimi koncerti. Kaj pa gosti na vaših koncertih?

POSEBNI GOSTJE: Že od samega začetka smo si na lastnih koncertih želeli imeti goste, hkrati pa bi radi tudi mi nastopili kot gostje pri drugih izvajalcih. Radi sodelujemo z najrazličnejšimi umetniki.

ROCKER.SI: Na čem ste delali v zadnjem času, ste imeli čas za ustvarjanje avtorske glasbe?

POSEBNI GOSTJE: Pred poletjem smo uspeli ustvariti kar veliko nove glasbe, potem smo imeli pestrih nekaj mesecev, polnih koncertov. Zdaj se bomo spet začeli intenzivno ukvarjati z albumom.

ROCKER.SI: Pred kratkim ste izdali nov singel in videospot za skladbo ‘Vlak’. Zakaj oboje hkrati?

POSEBNI GOSTJE: Ker hočemo z vsako skladbo, ki jo na novo izdamo, nadgraditi kvaliteto.

ROCKER.SI: Morali bi imeti tudi predstavitveni koncert skupaj z Blažem Učakarjem iz zasedbe Čedahuči, a vam je načrte dvakrat prekrižala višja sila. Kakšno povezavo imate z njim?

POSEBNI GOSTJE: Z Blažem smo prijatelji in vedno znova radi sodelujemo. Tudi sam nas je že povabil na koncert, ki so ga imeli Čedahuči in Fed horses v kranjskem KluBaru.

ROCKER.SI: O čem govori skladba ‘Vlak’? Deluje pustolovsko. Je to vaš poklon mladosti in raziskovanju sveta okoli nas? Kdaj ste nazadnje odkrili nekaj novega?

POSEBNI GOSTJE: Ko si mlad in neumen, imaš veliko željo po raziskovanju ali pa imaš vsega polno glave in bi za kratek čas pobegnil nekam drugam v tuji kraj, bi najraje sedel in spoznal, da ni važno, kam in kako daleč, pomembno je raziskovati in iskati meje svojega srca. Ta pesem je kot skriti kotički neodkritega in odprava v novi svet pozabljat zgodbe in odkrivat nove.

ROCKER.SI: Je vlak v besedilu in videospotu torej uporabljen v prenesenem pomenu?

POSEBNI GOSTJE: Tako je, prav lahko bi pel »usedem se na avtobus,« a se ne bi dobro slišalo (smeh).

ROCKER.SI: Ste snemali v krajih, kjer živite? Kam se najraje zatečete?

POSEBNI GOSTJE: Res smo snemali v naših domačih krajih, kamor se radi zatečemo. Tudi skupaj se kdaj pa kdaj odpravimo v naravo in se sprehajamo, ko imamo vsega dovolj ali pa rabimo samo dozo svežega zraka. Narava imam pomembno vlogo v zgodbi Posebni Gostje.

ROCKER.SI: Kdo je prevzel vajeti kot režiser videospota?

POSEBNI GOSTJE: Kot režiser se je pod videospot za skladbo ‘Vlak’ podpisal Mark Breznik, s katerim bomo v prihodnosti sigurno še sodelovali. Ustreza nam njegov način dela in predvsem način razmišljanja, kako postaviti posamezen kader. Seveda je pomemben tudi končni izdelek, ki je odličen. Predvsem nam je všeč njegov umetniški način režiranja, ki je tako kot mi – poseben …

ROCKER.SI: Na koncerte bo treba, kot kaže, še malo počakati. Kako se boste tokrat soočili z novo oviro pred vami? Se boste odpravili nazaj v studiu, pripravljali kakšen nov projekt ali zgolj mirno počakali, da zadeva mine?

POSEBNI GOSTJE: Ne, na vso stvar želimo še naprej gledati zgolj pozitivno, zato se bomo namesto na odre odpravili v studio in začeli snovati naš prvi album. Se že zelo veselim izziva.

ROCKER.SI: Vse dobro, Posebni Gostje, pri nadaljnjem ustvarjanju in se vidimo ob prvi priložnost pod glasbenim odrom! Do takrat pa bomo vaša glasbo, vključno s svežim singlom ‘Vlak’ veselo poslušali na radijskih valovih!