Po 18-ih letih se na odre vrača skupina Californija

Skupina Californija (FOTO: osebni arhiv izvajalca)
Skupina Californija (FOTO: osebni arhiv izvajalca)

Odprtje letošnjega Prešernega poletja v Kranju prinaša enkratno poslastico za ljubitelje slovenske glasbe: po dolgih 18. letih ugibanj ali se bo to sploh še kdaj zgodilo, boste lahko na zaenkrat enem in edinem napovedanem koncertu ujeli skupino California! Izgovor? Praznovanje 30-letnice delovanja. S triletno zamudo.

Želja, da bi Californio vsaj še enkrat doživeli v živo je bila med oboževalci očitno dovolj močna

V meni je California‘, ‘Ne pozabi me‘, ‘Moje hrepenenje‘, ‘Ledena ptica‘, ‘Ustavil bi čas‘, ‘1000 kilometrov‘, ‘Stara barka‘, ‘Nisem avtomat‘, ‘Goloba‘, ‘Reci da si nora name‘, ‘Rad letel bi‘, ‘Le spomini‘ … so le nekateri hiti ene največjih glasbenih skupin v samostojni Sloveniji. Na sceno so skočili tik pred osamosvojitvijo, po prvih uspehih zajadrali v bolj rockerske vode, potem pa dosegli nov vrhunec v začetku tisočletja. In leta 2004 odigrali svoj zadnji koncert. Po tistem so skupaj zaigrali le še na kakšnem zasebnem rojstnem dnevu in javno na obletnici oddaje Dragana Buliča Še v torek obujamo spomine.

Želja, da bi Californio vsaj še enkrat doživeli v živo je bila med oboževalci očitno dovolj močna, da so se zvezde končno poklopile vsaj za en nastop. ‘Epidemija nam je preprečil praznovanje 30-letnice,’ pravi Matjaž Zupan, ki si je ime benda izmislil, ko se je med vojaščino ob pogledu na dalmatinske palme vozil od Dubrovnika proti Črni Gori. ‘Lani sem se v oddaji V petek zvečer, pred županom Kranja, pošalil, da bomo praznovali 32-letnico, a nam je korona spet preprečila decembrski koncert. Kot kaže bomo zdaj, ob pomoči Zavoda za turizem in kulturo Kranj, ki je organizator koncerta, pri 33. le vstali od mrtvih … (smeh).’