PICTURE GREY: ‘Kar te spremlja, te oblikuje’

Picture Grey (Foto Urška Lukovnjak)

‘In pride čas’ je pesem pesnika Cirila Zlobca, ki so jo Picture Grey uporabili kot besedilo njihove prve pesmi v slovenskem jeziku. Ustvarjanje skladbe s poetsko liriko je bil velik izziv, sploh zato ker ima ‘In pride čas’ zanimivo pesniško strukturo. Še posebej jih je pritegnila zaradi tematike o času in minljivosti. Da bi izvedeli več, smo jih povabili na pogovor.

Picture Grey (Foto PROMO)

Pesem je uradno izšla 19. maja 2021, ob 18. uri, skladba pa je skupaj z ostalimi pesmimi del njihovega prihajajočega novega EP-ja. Produkcija je delo Adea Fentona iz Velike Britanije, ki je sicer znan po produkciji elektronske glasbe Garyja Numana.

Člani skupine Picture Grey:
Iva Flisar – vokal
Vane Cafnik – kitara
Vasja Bajde – kitara
Samo Šalamon – bas kitara
Denis Jančič – bobni


ROCKER.SI: Lep pozdrav, obema, nazadnje smo se pogovarjali pred enim letom. Takrat so se ravno začele odpovedi koncertov. Kako ste se soočili s situacijo?

VANE CAFNIK: Picture Grey smo v tem času ostali aktivni, delali smo na drugem EP-ju, ga tudi dokončali, tako da je vse nared za izdajo. S tega drugega EP-ja je tudi skladba ‘In pride čas’, ki smo jo naredili v slovenščini, ekskluzivno za slovenski trg, ampak bo tudi v angleščini. V glavnem, dogajalo se je na polno. Ni bilo pasive.

IVA FLISAR: V bistvu smo imeli tri koncerte do takrat, ko se je vse ustavilo, tako da s tega vidika ni bilo bistvene razlike. Po eni strani je bilo v redu, ker smo imeli več časa, da smo se posvetili ustvarjanju.

VANE CAFNIK: Veliko je bilo časa za ustvarjanje, v to smo vložili večino energije.

ROCKER.SI: Bi rekli zase, da potrebujete koncerte, da ste uigrani ali lahko to dosežete na vajah?

IVA FLISAR: Odvisno od tega, koga vprašaš.

VANE CAFNIK: V zasedbi so vsi izkušeni glasbeniki,tako da niti ne potrebujemo toliko koncertov. Tudi vaj imamo malo, pa vseeno dobro odigramo v živo.

IVA FLISAR: Pred kratkim smo imeli prvo vajo po enem letu. Strah me je bilo, kako bo izpadlo, ker dolgo nismo igrali, ampak je bilo še toliko bolje. Energija je bila res prava, ker smo vsi pogrešali glasbo.

ROCKER.SI: V zasedbi je tudi priznani in dobro prizna ni kitarist Samo Šalamon, ki sicer plava v jazzovskih vodah. Prav nenavadno ga je videti v takšni postavi.

VANE CAFNIK: Meni ga je še zdaj!

ROCKER.SI: Kako ste ga dobili, kako se poznate?

VANE CAFNIK: On me je učil kitaro, zdaj že več kot deset let nazaj, in poznamo se, pač mariborska scena. Imeli smo skupni plac za vaje z zasedbo Oktober, kjer je Samo igral bas, mi smo pa ravno iskali basista. Vprašati ni greh, sem si mislil, poslal sem mu skladbe in je človek bil za akcijo. To je vsa zgodba!

ROCKER.SI: Kako pa deluje dinamika znotraj zasedbe?

VANE CAFNIK: Avtor glasbe sem jaz, besedila pa si deliva z Ivo. Vsak član ima svobodo, da doda nekaj svojega. Da je bolj organsko in da ni vse enako kot na EP-ju.

ROCKER.SI: Kakšna pa je glasbena scena v Mariboru? Za manjši, neuveljavljen bend, so prostori, ki ga sprejmejo in mu ponudijo, recimo, tristo evrov? Se dobijo priložnosti za nastop?

VANE CAFNIK: Oprosti, kakšne številke si omenjal?

ROCKER.SI: Tristo evrov.

VANE CAFNIK: Misliš pivo in pica (smeh).

ROCKER.SI: Tako je ponavadi, žal. V zasedbi ste izkušeni glasbeniki, si povedal, tudi ko ste začeli, ste bili zreješi kot večina bedno. Verjetno vam je bilo lažje, sploh finančno in ker imate urejena privatna življenja? Bi Picture Grey zasedba lahko nastala in delovala pred desetimi leti?

VANE CAFNIK: Lahko bi. Picture Grey zasedba obstaja že kar nekaj časa, ampak zaradi določenega stila glasbe, ki v Sloveniji ni tako zelo priljubljen, je bila pot izjemno naporna. Sploh na področju vokala. Težko je dobiti dobro pevko. Lahko rečem, da je bil pravi maraton.

ROCKER.SI: In potem ste našli Ivo.

VANE CAFNIK: V bistvu jo je našel naš bivši kitarist, nisem bil jaz, moram povedati. Sašo Pučko jo je pripeljal! To je bilo čisto naključje. Dolgo časa sem iskal pravi vokal, po forumih, po poznanih zasedbah, povsod.  Problem je bil faktor resnosti. Ogromno stvari je v igri.

ROCKER.SI: Ko ste se združili, ste imeli vizijo oziroma filozofijo, kaj ta zasedba bo?

IVA FLISAR: Kar mene si pogledal, Vane (smeh). Hecamo se, da so se planeti poravnali, ko sem prišla v bend. Bilo je zelo nenavadno, ker so mi pisali na Facebooku, po tem ko so videli moj -sicer šest let star – posnetek na YouTube. Najprej sem poslušala skladbe in sem bila takoj navdušena. Spomnim se, da sem se zelo dobro pripravila, preden sem prišla na vaje, kjer sem pela v živo na matrico. Vane je bil zadovoljen. Kar se tiče filozofije – zase lahko rečem, da jo odkrivam šele sedaj. Sicer pojem že od srednješolskih dni, večinoma v punk bendih, ampak takrat se zagotovo ne bi odločila za tako zvrst. Ni dovolj nora. Zdaj pa je točno to, kar iščem, saj se lahko končno izražam v vseh odtenkih sive.

VANE CAFNIK: Včasih nam zmanjka časa. Pred enim letom sem dobil otroka, tako da je časa še manj, ampak res vsako sekundo, ki jo imam, vložim v ta projekt. Tudi za produkcijo se maksimalno potrudimo, ravno zato smo izbrali tujino. Iz finančnega vidika je to nor zalogaj, gre za druge številke kot pri nas v Sloveniji. Verjamem, da je ta zasedba lahko še nekaj več, zato vlagam toliko časa in denarja.

ROCKER.SI: Zakaj ravno producent v tujini, Vane? Glede na to, če sva iskrena, marsikdo ne bi slišal razlike s produkcijo, narejeno v Sloveniji?

VANE CAFNIK: Za takšno glasbo, ki bo na drugem EP-ju – namreč naslednik bo malo drugačen – mislim, da v Sloveniji ni producenta, ki bi ustvaril takšen zvok. Ade Fenton je celo življenje v takšnem žanru, drugo kar je, pa sigurno je tudi dobra promocija, če za tabo stoji svetovno poznano ime.

ROCKER.SI: V katero smer bo zavil drugi EP?

VANE CAFNIK: Malo več elektronike bo, če smem toliko zaupati.

ROCKER.SI: Prepričali ste me že, ko ste omenili Nine Inch Nails. Nedvomno se čuti njihov vpliv.

VANE CAFNIK: Vsekakor so nam v navdih. Drugače pa smo EP že končali, tudi mastering smo naredili v tujini. Bo zares kvaliteten izdelek. Komaj čakamo, da ga pošljemo v svet.

ROCKER.SI: Velikokrat vidimo, da v zasedbi kdo izgubi svoje mesto. Kaj delate, da do tega ne bi prišlo? Ste se kdaj pogovarjali o tem?

IVA FLISAR: Bom kar jaz povedala. Sicer so tvoje besede, ampak Vane vedno ponavlja: “Potrpežljivost je božja mast. In vztrajnost!”

VANE CAFNIK: Jaz lahko rečem samo to, da pravil ni. Vsak dela zase, kar misli, da je prav. Neko spoštovanje drug do drugega imamo. Mislim, da s tem prideš najdlje.

IVA FLISAR: In da si zvest samemu sebi. Velikokrat slišimo, da imamo depresivno glasbo, ampak če tako čutimo, ne bomo spreminjali žanra.

VANE CAFNIK: Moja ideja glasbe je, … ne vem, to zabavna glasba. V zoadju je prisotna ideja, da glasba mora dati človeku misliti. Vsaj trudimo se v tej smeri, ker tudi moji vplivi in vse, kar sem poslušal v življenju, je glasba, ki da misliti.

ROCKER.SI: Kdo so torej tvoji vzorniki?

VANE CAFNIK: Nine Inch Nails, vsekakor. Veliko sem poslušal Kraftwerk, Jean-Michel Jarre, Gary Numan, pa Marilyn Manson obdobje sem imel. Kar te spremlja, te oblikuje.

ROCKER.SI: Si kdaj ustvarjal v drugem žanru?

VANE CAFNIK: Ne, nikoli, ta žanr mi je v izziv in me izpopolnjuje.

ROCKER.SI: Za vas imam občutek, da lahko traja malo dlje, ampak če oziroma ko vam bo uspel predor, lahko Picture Grey postane velikanska zasedba na slovenski glasbeni sceni. Tudi v tujini.

VANE CAFNIK: Hvala. Vztrajali bomo. No, bom.

IVA FLISAR: Halo, jaz sem tudi tukaj (smeh).

ROCKER.SI: Kako bi ocenili svojo kariero, gre vse skupaj dovolj hitro?

VANE CAFNIK: Ne vem, če bi sploh temu rekel kariera. Imeli smo tri koncerte, potem pa so nas zaprli. Teden dni po koncertu na Ptuju se je vse zaprlo.

ROCKER.SI: Obstajajo zasedbe, s katerimi prijateljujete in si delite nasvete?

VANE CAFNIK: Niti ne. Ne, da ne rabimo, ampak ne vem …

IVA FLISAR: Lahko bi izpostavila Denisa in Vasjo, ki sta v Krokarjih.

VANE CAFNIK: Aha, v tem smislu. Ostali so tudi v drugih zasedbah, da bi pa imeli družabnika, pa niti ne. Meni bi bilo všeč, če bi se bolj povezali. Neizmerno cenim Laibach, upam, da se z njimi kdaj podružimo.

ROCKER.SI: ‘In pride čas’ je prvi singel z novega EP-ja. Od kje ideja za besedilo Cirila Zlobca?

IVA FLISAR: Podobno so storili že Leonart s pesmijo ‘Moje mesto’ in zdela se mi je odlična ideja. Vane je kar kritičen do slovenskih besedil, ker so ponavadi uporabljene iste rime, pa kombinacije besed noč, luna, zvezde, skratka -nič se ne sliši dobro. Poskušala sva spisati slovensko pesem, potem pa je njegova partnerka predlagala Cirila Zloba. ‘In pride čas’ se je kar zasvetila, ker malo spominja na te čase. Lahko sem se poistovetila z besedilom, kar mi je vedno pomembno. Petje je več kot samo petje.

ROCKER.SI: Ste morali dobiti dovoljenje za uporabo besedila?

VANE CAFNIK: Imeli smo srečo, ker je bilo blazno težko dobiti kontakt od dedičev. Ne smeš drugače. Iva je izbrskala kontakt in dobili smo dovoljenje, da lahko uporabimo njegovo besedilo.

ROCKER.SI: Bo ta skladba edina v slovenščini?

IVA FLISAR: Edina ja, vsaj zaenkrat.

ROCKER.SI: Spregovorimo še nekaj besed o grafiki in vizualni podobi zasedbe. Velik poudarek dajete tudi na vizualije, to se vidi. Je kdo od vas prav v tem poslu?

IVA FLISAR: Da bi bila v tem poslu ne, se pa trudim z grafično podobo. Začel je Vane z logotipom, ki je črno-bel, kar pa se tiče grafike za ‘In pride čas’, smo jo dobili s pomočjo natečaja. Ko smo izbrali naslovnico, sem dobila idejo še za animacijo, nakar smo kontaktirali zmagovalca natečaja, če bi lahko poslal še nesestavljeno verzijo, da lahko ustvarim animacijo.

VANE CAFNIK: Z grafiko se ukvarjamo vsi po malo. Pri Picture Grey vizualizacija definitivno ima svojo vlogo. Ob izdaji prvega EP-ja v Mariboru sem imel celo idejo, da bi na platno zadaj projecirali naše sence. To je naredilo nastop veliko bolj dinamičen.

IVA FLISAR: Takšna je bila vedno ideja nastopov v živo, da ponudimo nekaj več. Ideje so, a pogosto se zalomi pri realizaciji. Nekatere stvari terjajo svoj čas.

VANE CAFNIK: Poskušamo delati znotraj tega, kar imamo. Vse, kar je dobro, stane. Tonski mojster, lučkar, grafični oblikovalec. Vse je treba plačati.

ROCKER.SI: Že veste, kdaj bo EP izšel?

VANE CAFNIK: Najverjetneje septembra, če bo vse po sreči. To bo kar hitro. Trenutno smo še v pogovoru z založbami, sicer ne smem ničesar izdati, ampak se zna zgoditi, da posežemo po tujini.

ROCKER.SI: Si pripravljen igrati v tujini, glede na to, da si ravnokar dobil otroka?

VANE CAFNIK: Imam dovoljenje (smeh).

ROCKER.SI: In še predzadnje vprašanje, zakaj dva EP-ja, zakaj ne album? Skladb je dovolj.

VANE CAFNIK: Uf, dobro vprašanje. Ne vem. Vedno ko sem zaključil s pisanjem skladbe, se mi je zdela dobra ter zaključena enota. Trend je pač takšen, da cele plošče izdajo večje skupine, ker je finančno precej večji zalogaj. Deset ali dvanajst komadov je večji zalogaj v primerjavi s petimi, kar je pol manj. Mogoče v prihodnosti pride dolgometražni album.

ROCKER.SI: Dokončajta stavek: “Čez pet let bo band Picture Grey ____________.”

VANE CAFNIK: Bo (smeh).

IVA FLISAR: Pričakovanja proti realnosti. Upam na vsaj en koncert ali turnejo v tujini. In album!