Pesniki s svojo prvo vinilno ploščo

Foto: Alen Zulić

Skupina Društvo mrtvih pesnikov po treh desetletjih od izdaje prvega albuma Iskanje napoveduje svojo prvo vinilno ploščo Društvo mrtvih pesnikov 30 – Izštekani z godalnim kvartetom Corcoras, ki izide v petek, 11. novembra 2022.

Deveti album novomeških post-rokerjev nosi naziv 30, saj gre za koncertno izdajo, ki so jo pesniki posneli ob njihovem tridesetem jubileju. Za to priložnost so se Izštekani z Juretom Longyko prvič podali iz studia na koncertno prizorišče, kjer so se člani skupine Društvo mrtvih pesnikov izštekali skupaj z godalnim kvartetom Corcoras in spremljevalno vokalistko Nino Radkovič. Na vinilni izdaji je zapisanih devet skladb, ki jih krasi akustična izvirnost pesmi, ovita v melodično podobo godalnih aranžmajev, pod katere se podpisujejo violinist Marijan Dović, pevec Alan Vitezič ter kitarist Peter Dekleva, ki je tudi producent albuma.

Alan Vitezič o zvočni podobi albuma pravi: »DMP smo ambasadorji slovenske besede, zato smo izbrali skladbe, ki so prestale test časa in še danes živijo z nami in našimi poslušalci. Skladbe smo slekli do golega, da bi ohranili izpovednost besedil, jim nadeli godalne preobleke in ustvarili prepoznaven zvok, ki so ga dodatno obogatili poslušalci in izjemno vzdušje na koncertu. Ko smo leta 1992 posneli prvi album, se je ravno končalo obdobje gramofonskih plošč in je bil zato album Iskanje izdan le na kaseti. Zdaj, po tridesetih letih, so gramofonske plošče spet »in« in končno smo dočakali svojo prvo vinilko!«

Album Društvo mrtvih pesnikov 30 – Izštekani z godalnim kvartetom Corcoras bo izšel pri založbi ZKP RTV Slovenija in je na voljo kot vinilna izdaja z oštevilčenimi ovitki in pretočno kodo za nalaganje digitalne verzije albuma z devetimi skladbami in kot razširjena digitalna izdaja z osemnajstimi izvedbami njihovih najlepših skladb. V prednaročilu je vinilna izdaja do 10. novembra na voljo s 15 % popustom.

Člani skupine: pevec in kitarist skupine Alan Vitezič, basist Tomaž Koncilija, bobnar Marko Zajc, kitarist Peter Dekleva in klaviaturist Boštjan Artiček na albumu predstavljajo zgodbo dozorelih pesnikov skozi vrtiljak pesmi, od zgodnjih Ko prižgeš nov dan ter Ti in jaz, preko klasik Ti si vse, Naftalin, Komu zvoni, Nebo nad Berlinom, novodobnih Astronavta in Filozofa, do povsem sveže skladbe Mraz, ki je kot singel napovedala izid vinilnega albuma.

Društvo mrtvih pesnikov ob zaključku leta napoveduje turnejo po slovenskih kulturnih domovih, kjer bodo skupaj z godalnim kvartetom Corcoras (violinista Jera Rot in Marijan Dović, violist Mathias Wähner in violončelistka Ana Arh) in gosti predstavili svojo glasbeno zgodbo ter s svojo glasbo segreli dušo in pregnali mraz.