PERPETUUM JAZZILE: ‘Publika v prvi vrsti občuduje našo energijo na odru’

Perpetuum Jazzile (Foto: Sasa Huzjak)

Pred velikim koncertom na Škofjeloškem gradu, ki se bo pod zvezdami zgodil 30. avgusta, smo se pogovarjali z vokalno zasedbo Perpetuum Jazzile. Na vprašanja je odgovarjal njihov predstavnik za odnose z javnostmi in drugi tenor zbora – Tomaž Cör.

ROCKER.SI: Leta 1983 je bil zbor ustanovljen pod taktirko Marka Tirana. Takrat sicer z drugim nazivom, ampak vseeno, koliko težav imajo še vedno oboževalci z zapisom imena vaše zasedbe?

PERPETUUM JAZZILE: Naše ime je tako posebno, da karkoli ljudje vpišejo v Google, smo med prvimi zadetki. Res je, da ima občasno kdo kako težavico z dvojnimi črkami v našem imenu, ampak to je se dogaja bolj med novimi oboževalci. Naši utečeni fani s celega sveta točno vedo, kako nam je ime in kako se to črkuje. Izgovorjava imena pa variira od države do države.

ROCKER.SI: Če bi morali izpostaviti največji dosežek do sedaj, bi to bil …?

PERPETUUM JAZZILE: Objava koncertnega posnetka ‘Africa’ na YouTube, ki nam je prinesel svetovno prepoznavnost in z njo povezane raznorazne projekte doma in v tujini.

ROCKER.SI: Koliko članov imate trenutno in kakšni pogoji so ob vstopu? Na kakšen način pridobivate nove člane in kaj iščete? Kdaj opravljate nov nabor?

PERPETUUM JAZZILE: Perpetuum Jazzile ima trenutno 43 članov. Avdicije za nove člane potekajo vsako leto v jesen. Preden avdicijo razpišemo, se interno uskladimo za katere glasove potrebujemo okrepitev. Pogoj za vstop v postopek preverjanja primernosti kandidata/kandidatke je osnovna glasbena izobrazba ter posluh. Kandidati nam najprej pošljejo posnetke svojega petja, šele na osnovi tega jih potem povabimo na avdicijo. Iz tovrstnih posnetkov se namreč takoj razbere, ali je oseba primerna. Nato pa poteka večstopenjsko učenje naših pesmi in sprotno preverjanje. Šele po nekaj mesecih gredo potem prvi izmed njih z nami na oder. Naše avdicije so zelo zahtevne, ampak za ohranjanje kakovosti blagovne znamke Perpetuum Jazzile je to ključnega pomena.

Perpetuum Jazzile (Foto: Management skupine)

ROCKER.SI: Ste izreden, svetovno priznani pevski zbor, ki je združil jazzovsko in popularno glasbo. Kaj vpliva na izbiro skladb za priredbe?

PERPETUUM JAZZILE: Večinoma se predajamo navdihu. Smo 43-članska zasedba, ki v prvi vrsti gleda na zadovoljstvo pevcev na odru, šele nato na kake načrtne strateške usmeritve. Pomembno je, da pevci radi pojemo svoj repertoar. Tako, da največji vpliv imajo pevci preko njihovih predlogov, ki gredo nato v postopek glasovanja in če dosežejo večinsko podporo, gredo v izvedbo. Nekaj pesmi na leto pa izberemo tudi na osnovi strateške usmeritve. Da je na primer kaka pesem trenutno »in« ali pa da menimo, da bo kaka pesem fanom zanimiva v naši vokalno-orkestralni preobleki.

ROCKER.SI: Poleg pesmi ‘Africa’ skupine Toto, katere rock himne v svojem repertoarju bi še izpostavili? Bi se lotili priredbe trdnejših kitarskih riffov?

PERPETUUM JAZZILE: Nedvomno pesem ‘Jump’ od skupina Van Halen in ‘Don’t Stop Me Now’ od legendarne skupine Queen. Kot vokalni orkester, ki načeloma lahko oponaša vse instrumente s svojimi glasovi, si upamo lotiti tudi trdnejših kitarskih riffov. Tako da, kdo ve kaj še vse pride.

ROCKER.SI: Lotili se ste tudi narodnega heroja Avsenika. Kako pomembna je za vaš uspeh/priljubljenost predvsem izbira »pravega« materiala?

PERPETUUM JAZZILE: Izbira »pravega« materiala je za naš uspeh vsekakor velikega pomena, ni pa ključnega. Opazili smo, da naša publika v prvi vrsti občuduje nas in našo energijo na odru, šele nato pesmi, ki jih pojemo. Na naših koncertih, kjer pojemo zgolj slovenske pesmi, prihajajo tudi tujci, ki ne govorijo niti besede slovensko in večine pesmi še niso nikoli slišali, po koncertu rečejo, da so neizmerno uživali. Je pa tudi res, da naš izbor pesmi (ravno zaradi naše številčnosti in različnih glasbenih okusov) v glavnem zadane tudi okus našega občinstva.

ROCKER.SI: Pred kratkim ste nastopili tudi v Avstriji, preden se vrnete nazaj v Škofjo Loko, kjer boste 30. avgusta na gradu pod zvezdami pričarali bržkone izjemen koncert. Kakšen je občutek nastopati na tujem odru? Kaj pripravljate v Škofji Loki?

PERPETUUM JAZZILE: Na tujem odru je vedno zanimivo nastopati, ker nikoli ne veš, kako bo publika reagirala. Smo pa opazili, da ne glede na katerem koncu sveta pojemo, ena pesem vedno »vžge«, in to je Avsenikova Golica. Za domačo publiko pa seveda najraje pojemo, zato se že zelo veselimo čarobnega ambienta v Škofji Loki. Super bo.

Perpetuum Jazzile (Foto: Management skupine)

ROCKER.SI: Kakšne so prednost in slabosti tako velike zasedbe, sploh če govorimo o sami pripravi in izvedbi koncerta.

PERPETUUM JAZZILE: Najzahtevnejša je logistika in priprava ozvočenja. Najprej, da celotno skupino skoordiniraš in dobiš na lokacijo, nato pa, da je tehnično vse brezhibno. Ampak do zdaj nam je vedno uspelo, ker imamo dobro utečen sistem.

ROCKER.SI: Neprijetna prigoda, ki se vam je zgodila na koncertu v zadnjem letu?

PERPETUUM JAZZILE: Na lanskoletni Simfonični ekstazi z Rokom Golobom in zagrebškimi filharmoniki nam je po nesreči mešalno mizo zalil dež (velika masa deževnice, ki so jo poskušali spraviti iz stropa velikega šotora). Kar nekaj časa smo čakali in upali, če bo več tisoč evrov draga mešalna miza sploh še delovala. Na srečo se je vse dobro končalo.

ROCKER.SI: Lanskega novembra ste izdali kompilacijo ‘So najlepše pesmi že napisane’. Kot vokalni orkester, ki prireja aranžmaje, se strinjate z izjavo, da so najlepše pesmi že napisane?

PERPETUUM JAZZILE: Veliko zelo lepih pesmi je že napisanih, ampak še veliko lepih pesmi bo prišlo. V to smo trdno prepričani.

ROCKER.SI: Kakšen bo naslednji večji projekt? Nam lahko že kaj izdate?

PERPETUUM JAZZILE: Naš letni koncert 2020 bo prav posebni spektakel, ki smo ga pričeli pripravljat že zdaj. Hkrati bomo pa do takrat izdali tudi nekaj novih, zanimivih, zabavnih in ganljivih videospotov. Zato vsem našim fanom predlagamo, da nam sledijo na Facebooku in Instagramu, saj bodo na ta način vedno na tekočem.