Pearl Jam ‘so se spravili’ na Pearl Jamm

Eddie Vedder, pevec skupine Pearl Jam (FOTO: Mateja Gašperin)
Eddie Vedder, pevec skupine Pearl Jam (FOTO: Mateja Gašperin)

Legendarna zasedba Pearl Jam se je spravila na ‘svojo’ angleško različico tribute zasedbo Pearl Jamm. Pearl Jam preko svojega odvetnika namreč zahtevajo, da si tribute band spremeni ime.

Prizadelo jih je, da jih Pearl Jam niso kontaktirali sami

Zadnje leto je bilo za številne ljudi precej negotovo, predvsem še vedno trpi glasbena industrija. Zaradi pandemije novega koronavirusa koncertov po vsem svetu skoraj da ni.

Tribute skupina Pearl Jamm pa je naletela na dodatno težavo, kajti prejeli so grozilno pismo odvetnika zasedbe Pearl Jam, ki meni, da s svojim trenutnim imenom škodujejo originalni zasedbi.

Basist Richard Gaya, ki igra v tribute različici skupine meni, da bi skupina Pearl Jam to lahko izpeljala na lepši način. Samo kontaktirati bi jih morali in jim povedati, da zahtevajo, da si spremenijo ime. Namesto tega pa so jim idoli zlomili srce in povzročili težke čase, ker so to storili po pravni poti.

Richard Gaya je za Louder dejal: ‘Pearl Jam za nas ve že leta. Z nami so bili v stiku še posebaj leta 2018 glede koncerta v Borderlinu in nikoli do zdaj niso izrazili pomislekov, čakali so na svetovno pandemijo, da so znova stopiliev stik z nami, in to z agresivnimi pismi odvetnika, namesto, da bi se na nas obrnili osebno. Pred kratkim so zamenjali svojega managerja, ne vemo sicer, ali je to pomembno. V preteklosti so nam že večkrat povedali, da se člani zavedajo našega obstoja in so vse skupaj tudi odobrili. Vse imamo v pisni obliki.’

Gaya je še dodal: ‘Pearl Jam so se borili proti Trumpu, borili so se proti Ticketmasterju. Če prisluhnete njihovim besedilom so proti samomorom, govorijo o nasilju v družini, govorijo o politični brutalnosti ter o vseh družbenih vprašanjih. Zdaj pa nenadoma – oh, mimogrede, tukaj je pravno pismo. To je tako v neskladju s Pearl Jam in mislim, da smo ravno zato tako ogorčeni.’

Kar se zadeva imena tiče, so jim odvetniki predlagali, da se preimenujejo po naslovu katerega izmed albumov ali pesmi. Seveda so se Pearl Jamm odzvali tudi za javnost: ‘S ponosom objavljamo svoje novo ime: ‘LEGAL JAM‘, ki se nam je zdel primeren in pod katerim bomo še naprej izvajali glasbo Pearl Jamov na najbolj prisrčen in pristen način.

Kar zadeva prihodnost Pearl Jamma, Richard pojasnjuje, da bi si res želeli neposreden odgovor skupine – javno ali zasebno. Vsekakor pa bodo s svojim delom nadaljevali kot do zdaj, le pod drugim imenom.