PAVLOV: ‘Album načrtujemo v začetku naslednjega leta’

Pavlov. stara zasedba (Foto: Management skupine)

Domači indie rock/post-punk revival band Pavlov, ki je s svojo glasbeno potjo začel leta 2017, je pred kratkim v svet poslal novo skladbo ‘Stolpi’, ki jo spremlja tudi promocijski video. Band sestavljajo Marcel Kralj (vokal, kitara), Miha Medvešek (bas) in Domen Malis (bobni).

*na fotografiji desni: prvotni član skupine Aljoša Končar


ROCKER.SI: Prebral sem, da ste začeli leta 2017. Se lahko na kratko predstavite, Marcel, Domen in Miha? Kaj počnete drugače, ko ne ustvarjate glasbe?

PAVLOV: Res je, kot uradni začetek skupine štejemo leto 2017, ko smo začeli s snemanjem prvih treh singlov in si nadeli ime Pavlov. Javno smo začeli obstajati leto kasneje, ko smo ustvarili prve profile družbenih omrežij in kmalu zatem predstavili tudi prvo pesem ‘Konji že jočejo’.

Vsi člani prihajamo iz Litije oziroma bližnje okolice, kjer imamo tudi prostor za ustvarjanje in vaje. V prostem času, ki ga načeloma ni prav veliko, se radi ukvarjamo s športom, pogledamo film ali preberemo knjigo. Drugače pa se vse bolj ali manj vrti okoli glasbe, pa naj gre za ustvarjanje, poučevanje, organizacijo in ozvočevanje prireditev itd. Približno tretjino dneva smo sicer podatkovni analitik, biotehnolog in študent fizike.

ROCKER.SI: Zakaj Pavlov? Katere so bile še možne izbire za ime skupine, ko ste začenjali? Zagotovo ste premlevali več opcij.

PAVLOV: Nikoli se nismo preveč obremenjevali s samim pomenom imena skupine. Predvsem smo iskali ime, ki bi nam ustrezalo v fonetičnem in vizualnem smislu glede na stil glasbe, ki ga ustvarjamo. In če hkrati ime ni lokacijsko omejeno, še toliko bolje. Tako smo si na koncu nadeli Pavlov. Spomnimo se, da sta bili eni od idej takrat tudi Polak in Walter.

Pavlov (Foto: Management skupine)

ROCKER.SI: ‘Konji že jočejo’ je drzen naslov, glede na to, kakšne polemike so bile pri skladbi ‘Ti ne poznaš konjev’ od Fed Horses, ampak ste si vseeno upali. Drugače pa vsako leto kakšna nova skladba. Neradi izdate izdelek, ki ni čisto popoln?

PAVLOV: Pesem ‘Ti ne poznaš konjev’, ki je mimogrede zelo dober komad, spoznali čisto malo zatem, ko smo že izdali svoje konje. Zato na nas ni bilo vpliva ali kaj takega, da bi potrebovali dodaten pogum pri izdaji pesmi.

Frekvenca izdajanja dosedajšnjih pesmi je bila res kar nizka. Morda so na takšno dinamiko vplivale tudi nekatere takratne spremembe v naših privatnih življenjih. Vendar zagotovo je tudi to res, da smo trenutno v stanju, ko si pri ustvarjanju vzamemo čas in kreiramo, dokler se nam zadeva ne sliši tako, kot si želimo. Kdaj se med sabo pošalimo, da če nekateri bandi naredijo tri pesmi na enih vajah, naredimo mi (ob bistveno večjem številu vaj) trikrat eno pesem.

ROCKER.SI: Kdo so vaši vzorniki? Nedvomno se čuti pridih synth wave glasbe, čeprav pri nas ta žanr ni tako razširjen.

PAVLOV: Če se osredotočamo na področje glasbe, bi težko izpostavili nekoga in ga označili kot vzornika oz. kot nekoga, po katerem se želimo zgledovati. Navdih iščemo od vsepovsod, je pa jedro našega zvoka inspirirano z zvoki post-punka, new wave-a in synthpopa. Glasbenikov, ki se nahajajo v tem spektru in nas navdihujejo, je ogromno in lahko bi jih naštevali dolgo v noč. Res se zdi, da je ta žanr pri nas nekoliko v ozadju; vendar pa hkrati vseeno obstaja občutek, da imamo pri nas tip poslušalcev, ki so odprti za različne zvrsti glasbe in ki radi prisluhnejo tudi “na papirju” manj popularni glasbi.

ROCKER.SI: Unikatni ste in še res kvalitetni ter zelo poslušljivi. Kakšna je dolgoročna vizija? Kaj bi radi sporočili s svojo glasbo oziroma kakšne so želje za prihodnost?

PAVLOV: Hvala za zelo lepe pohvale. Naš trenutni cilj je ustvariti še nekaj glasbenega materiala in nato izdati prvenec. Nato si želimo našo glasbo predstaviti čim večjemu krogu poslušalcev. To pomeni tudi začeti bolj aktivno igrati na koncertnih odrih.

Kar se tiče sporočanja z glasbo, v osnovi s svojo glasbo najprej sporočamo samemu sebi. Preko nje se motiviramo, rehabilitiramo, spominjamo, sprašujemo, kritiziramo, analiziramo … Če ta sporočilnost ali enostavno samo občutek glasbe zajame tudi poslušalca in nanj deluje dobro, potem je to sploh super.

Pavlov (Foto: Management skupine)

ROCKER.SI: Na Valu 202 so vas lepo sprejeli; s ‘Stolpi’ ste bili nominirani za popevko tedna, ampak za las izgubil. Mislite, da zaradi tega, ker vas mogoče širša publika še ne pozna? Lahko stavek ali dva o tem, kako pomembna je dobra promocija skupine v primerjavi s samo kvaliteto glasbe.

PAVLOV: Verjetno je na rezultat vplivala kombinacija obojega – to, da smo širši publiki nepoznani in zaradi dejstva, da naša zvrst glasbe nima tako širokega kroga poslušalcev in aktivnih volivcev kot morda katera druga zvrst.

Zdi se, da nam je ves čas kvaliteta glasbe oz. vidik ustvarjanja pomembnejši od prepoznavnosti, saj smo do sedaj veliko večino časa namenili ustvarjanju glasbe. Se pa močno zavedamo, da je za doseganje poslušalcev in prenašanje glasbe do njih zelo potrebna tudi dobra promocija. Tudi še kako kvalitetna in zanimiva glasba brez promocije obstane nekje v kleti, skrita poslušalcem. V bližnji prihodnosti bomo verjetno želeli okrepiti tudi ta del. Danes je najbolje, če ne nujno, imeti celoten paket.

ROCKER.SI: Lahko vseeno razložite, kaj vam pomeni njihova podpora na Valu 202? Tudi Radio Terminal vas je vzel za skladbo tedna, pa nedavni intervju v oddaji Radioaktivno … očitno še obstaja prostor za netipično komercialno glasbo pri nas?

PAVLOV: Podpore na Valu 202 smo neizmerno veseli in smo jim za to res zelo hvaležni. Večerov, ko takšen radio, kot je Val 202, zavrti prvič tvoj komad, in ko si s pesmijo nominiran za popevko tedna, seveda ne moreš kar tako pozabiti. Novica, da je Radio Terminal uvrstil Stolpe za komad tedna, nas je prav tako zelo prijetno stresla. Verjamemo, da obstaja prostor tudi za nekoliko manj mainstream glasbo. Nekje je ta prostor bolj razkošen, nekje manj.

Pavlov (Foto: Management skupine)

ROCKER.SI: Ko ste za producenta izbrali Mateja Pečaverja v kombinaciji z Žigom Rezarjem, ste imeli v mislih kakšen specifičen zvok, ki ste ga želeli doseči? Kaj ste se pogovarjali čisto na začetku in ali me lahko vodite skozi ta kratek »spoznavni« proces, še preden pride do dejanskega snemanja?

PAVLOV: Z Matejem smo začeli sodelovati potem, ko smo na naš seznam potencialnih producentov preko kolegov dodali tudi njegovo ime. Obiskali smo ga v njegovi zdaj bivši mixing sobi v Domžalah. Takoj smo dobili občutek, da ogromno časa preživi pred studijskimi monitorji, ima znanje in da nam ustreza tudi karakterno. Pokazali smo mu svoje demo posnetke, mu predstavili naše želje glede zvoka, ki so bile takrat že precej izdelane. Razpravljali smo na primer tudi o tem, na kakšen način priti do želenega zvoka (npr. zvok bobnov, basa itd.). Nato smo se natančneje dogovorili o postopku snemanja, lokaciji, časovnici, snemalni opremi, ki je bila na voljo in katero smo še potrebovali oz. smo morali najeti. Z Žigo Rezarjem smo sodelovali pri snemanju drugega seta pesmi v studiu Penrose Recording, kjer nam je pomagal pri trackingu.

ROCKER.SI: Kolikšen vpliv je imel na končno zvočno sliko? Se močno razlikuje od originalne ideje?

PAVLOV: Z bandom vstopimo v studio z zelo izdelano idejo in razdelanim zvokom. V studiu praktično poskušamo poustvariti celoten zvok in občutek, ki ga oblikujemo v demo posnetku, in vse skupaj dvigniti še na višjo raven. Pri tem uporabimo Matejevo odlično uho in tehnično znanje, da pridemo do urejenosti posnetka, mixa in zvočne udarnosti, ki si jo želimo. Na splošno pa bi lahko rekli, da ko enkrat doma ustvarimo finalno verzijo demo posnetka, smo pri snemanju v studiu in produkciji precej togi in se močno držimo originalne ideje.

ROCKER.SI: Povejte nekaj o videospotu ‘Stolpi’, ki hkrati zgleda »homemade« in vseeno stilsko dovršen. Kdo je poskrbel za vizualni del? In grafično podobo?

PAVLOV: Prvi videospot smo zaupali mladi ustvarjalki Ester Ivakič, ki je v preteklosti že sodelovala s skupinami, ki so nam zanimive, poleg tega pa smo njeno delo spremljali že pred našim sodelovanjem. V prvi vrsti nismo želeli klasičnega in produkcijsko dovršenega videospota. Z nekoliko bolj umetniškim/”arty” videom, ki smo ga med drugim snemali tudi v parku Tivoli, smo z bolj surovo estetiko želeli poiskati emocije, ki pridejo iz same atmosfere in ne preko nekih vzpostavljenih likov ter na ta način okrepiti vsebino pesmi. Sicer pa za grafično podobo banda skrbimo sami.

ROCKER.SI: Besedilo je kar kompleksno, abstraktno. Verjetno namenoma. Kaj po vaše govori pesem? Za kakšne stolpe gre?

PAVLOV: Pesem zajema eksistencialno tematiko. Gre za razmišljanje o okolju, v katerem človek živi in tudi o okolju, v katerem ne živi, pa bi morda hotel. V tem primeru bi klic stolpov lahko pomenilo klic mesta, ki kliče posameznika s svojimi priložnostmi in lepotami. Na ta način gre lahko tudi za spev določenemu kraju. Toliko. Več interpretacije raje prepuščamo poslušalcu.

ROCKER.SI: Marcel, kot pisec besedil, kako pomembno se ti zdi, da avtor prebere veliko knjig? Za kvalitetno pisanje besedil. Kaj priporočaš tistim, ki se še lotevajo pisanja v slovenščini?

PAVLOV: Branje zagotovo koristi, pa tudi drugi viri, ki človeku ustvarjajo širino in mu omogočajo razglede. Morda še več dogodki in izkušnje, ki vzbujajo sam navdih za pisanje. Težko bi podal konkretna priporočila za pisanje. Mislim, da je dobro, če dovoliš igro v svojih mislih in preko različnih načinov spodbujaš osebno kreativnost in je ne zaviraš. Zato potrebuješ tudi nekaj poguma. Nekatere besede, kot so srce, ljubezen, sonce, duša, morje lahko v določenih trenutkih delujejo že malo izpeto. Verjetno se lahko za isto čustvo najde alternativo. Vsekakor to ne pomeni, da se jih ne sme uporabiti; odvisno kaj in kako želiš sporočilo dostaviti.

ROCKER.SI: Glasovno, si že od nekdaj pel na ta način? Je prišel glas naravno?

PAVLOV: Ja, odkar pomnim, pojem raje s takšnim načinom, z bolj “dopey” zvokom. Tudi v procesu ustvarjanja glasbe se je kmalu zazdelo, da se za stil glasbe, ki jo ustvarjamo, vokal nekoliko lepše spoji z glasbo, kadar je ta postavljen nekoliko nižje, temneje.

ROCKER.SI: Skupno ste izdali štiri skladbe, dovolj za kakšno malo ploščo. O čem razmišljate trenutno? Na čem delate? Kakšni so vaši plani glede izdaje glasbe, morebiti albuma? Koliko je vsega materiala?

PAVLOV: Tako je, aktualni singel ‘Stolpi’ je četrti po vrsti. Trenutno zaključujemo z materialom, ki smo ga pred kratkim posneli v studiu Penrose Recording in obenem delamo na našem osmem komadu. Cilj nam že od samega začetka predstavlja plošča, katere izid načrtujemo v začetku naslednjega leta, do takrat pa bomo po vsej verjetnosti izdali še kakšen singel. Na začetku leta smo razmišljali tudi o pripravi na live izvedbo, vendar so nam trenutne razmere nekoliko prekrižale načrte. Upamo, da se načrti v prihodnosti poklopijo in se čim prej vidimo tudi na kakšnem koncertu.