Organizator ne ve, ali bodo MetalDays 2021 lahko sploh izpeljali

Festival MetalDays je za Slovenijo izjemno pomemben. (FOTO: organizator)
Festival MetalDays je za Slovenijo izjemno pomemben. (FOTO: organizator)

Le nekaj mesecev nas še loči do poletja in vseh večjih festivalov na slovenskih tleh. Številni organizatorji pa so še vedno v veliki negotovosti in brez potrebnih odgovorov, ali bo dogodke sploh moč izpeljati. Med drugim so se v negotovosti znašli tudi organizatorji slovitega festivala MetalDays, ki se vsako leto odvija v Tolminu.

 

Ne le MetalDays, celotna slovenska glasbena industrija je na robu preživetja

Na družabnih omrežjih so zapisali: ‘Dragi prijatelji, ekipa in celotna MetalDays družina! Po letu dni od razglasitve pandemije koronavirusa se pri organizaciji dogodka MetalDays srečujemo z enakimi ali podobnimi ovirami.

Na žalost eno leto starejši, vendar nihče ni modrejši. Do prvega dne MetalDays 2021 so ostali le še 4 meseci, od slovenske vlade in državnih zdravstvenih organov pa še vedno nismo prejeli nobenega koristnega odgovora, ali nadaljujemo s pripravami na MetalDays 2021 ali ne. Brez resnih indikacij ali smernic lahko le ugibamo, kaj bo prinesla prihodnost. MetalDays je mednarodno srečanje obiskovalcev iz celega sveta z udeleženci iz skoraj 80 različnih držav v letu 2019. Kot taki verjamemo, da je MetalDays najpomembnejši festival za Slovenijo glede dohodka in promocije, in pričakovali bi boljše obravnavanje s strani tistih, ki so na oblasti. V nasprotju z nekaterimi drugimi vladami EU, ki so ukrepale za zaščito prireditvene industrije in zmanjšanje tveganja za promotorje z zavarovanimi skladi, zavarovanimi z državo, slovenska vlada ni prav nič pomagala industriji, ki je od razglasitve pandemije najbolj trpela. Samo industrija letalskega prevoza je utrpela nekaj katastrofalnih izgub.

… leto dni kasneje ostajamo v temi, na vsak način. S takšnimi reakcijami prihodnost MetalDays ni videti dobro in trenutno ne vemo, kako preživeti še eno leto brez festivala.

Beremo in poslušamo vaše komentarje in se popolnoma zavedamo, da se mnogi med načrtovanjem potovanja v Slovenijo soočate z različnimi izzivi, saj še vedno obstajajo različne omejitve potovanj in vizumov.

V tem trenutku lahko samo upamo, da bi bil najboljši scenarij, za katerega naj bi MetalDays potekal v Tolminu, zadnji teden julija 2021.
Ker se zavedamo, da se to morda ne bo zgodilo, smo se potrudili, da smo lahko (v kratkem času) v Tolminu ali na različnih lokacijah na Hrvaškem postavili alternativne, kakovostne in različne prireditve.

Z drugimi besedami, pripravljeni smo na vsak scenarij.

Ker se naš rok za načrtovanje in izvedbo krajša, smo se odločili, da bomo končno odločitev objavili najpozneje do 30. aprila 2021.
Kaže, da bo ta težka odločitev spet prepuščena nam in je ne bodo sprejeli tisti, ki so na oblasti, ki bi morali prevzeli to odgovornost.

Želimo si, da bi se z vami ponovno srečali na MetalDays, toda zdravje, varnost in dobro počutje svojih obiskovalcev, umetnikov, javnosti in ekipe bomo še enkrat postavili na prvo mesto.
Do takrat pa vam želimo vse dobro,
ekipa MetalDays

Celoten zapis ekipe MetalDays v angleščini si lahko preberete TUKAJ.

MetalDays pa je le eden izmed kamenčkov v mozaiku slovenske glasbene industrije, ki se je znašla v nemilosti in brez pomoči.

Nihče pa si ne predstavlja truda, ki ga je potrebno vložiti, da se tako masovni festival sploh lahko izpelje. Poleg velikih in težkih logističnih potez potrebnih za organizacijo pa je tu seveda tudi denar, ki ga organizator vloži v promocijo samega dogodka.