Opeth: legende švedskega progresivnega metala izdale novo skladbo

Opeth (FOTO: Stuart Wood)

Tri leta. Toliko časa je minilo od zadnjega albuma, ki so ga izdali švedski progresivni metalci Opeth. Po albumu Sorceress (2016) tako prihaja trinajsti studijski album, ki bo nosil naslov In Cauda Venenum. Slednji bo izšel  27. septembra letos preko založb Moderbolaget Records / Nuclear Blast. Album je že mogoče prednaročiti, izšel pa bo v različnih formatih ter v dveh jezikih. Ali bo to srečna trinajstica pa presodite sami.

Za pokušino je bend že izdal impresivno vizualizacijo za skladbo Hjärtat Vet Vad Handen Gör / Heart In Hand. Pravzaprav zelo kompleksno skladbo, tako iz vidika same kompozicije kot tudi tematike. Besedilo je družben kritično, saj se v enem delu ukvarja z refleksijo moderne družbe ter problematiko dvojnih meril, v drugem pa se vrača v brezskrbno otroštvo, ko človek še ni bil obremenjen z vsemi mnenji. Skladba postreže s kar nekaj težkimi momenti, ki pa se ne odmikajo od progresive, v celoto pa povežejo čiste vokalne linije. Bend tudi ne odstopa od akustike, ki se tokrat znajde v zaključnem delu.

V sami skladbi pa je prišlo tudi do ”vesele napake” za kar je zaslužen pokvarjen bas. Kot je povedal Akerfeldt se je Mendezov bas pokvaril sredi snemanja. V času, ko je igral staro Hofner Beatles-esque bas kitaro, ki je začela zveneti res slabo, vendar je zvenelo tako dobro, da smo se takoj odločili, da ta zvok obdržimo.