OneRepublic skorajda napolnili Stožice in skorajda navdušili

OneRepublic, 11.5.2022 Dvorana Stožice (Foto: Aleš Žnidaršič)

“Ljubljana, pobereš obe nagradi, za najboljše mesto in najboljši koncert!” so zapisali OneRepublic in človek bi jim še verjel, sploh ker je frontman Ryan Tedder tako prepričljiv govorec. Res se poveže s publiko in naredi koncert oseben, mogoče celo preveč oseben, saj zasenči ostali del benda, ki izpade kot spremljevalni. Po drugi strani pa, čeprav je govoril, kako je ta koncert unikaten, niso niti minimalno odstopali od setliste, ki so jo igrali po drugih evropskih mestih. 

Z grammyjem nominirana zasedba OneRepublic je sredi veliki turneje po Evropi. Zasedba je leta 2014 uprizorila nepozabni razprodani koncert v Ljubljani, ko so v okviru turneje Native World tudi pri nas povzročili pravo evforijo med oboževalci.

Zdaj pa smo jih lahko ponovno ujeli na našem največjem koncertnem prizorišču, saj je dvorana Stožice 11. maja 2022 ponovno gostila njihov novi koncertni spektakel.

Za ogrevanje poskrbela pevka Jessia

Pred njihovim nastopom je oder ogrevala mlada in perspektivna kanadska pop pevka Jessia, ki prihaja iz Britanske Kolumbije. Svet jo je spoznal lani, ko je doživela preboj s singlom ‘I’m Not Pretty‘, ki ga je najprej predstavila na popularni platformi TikTok. Oktobra lani je založba Republic Records objavila njeno EP izdajo ‘How Are You?’, letos pa je prejela štiri nominacije za nagrade Juno, pesem ‘I’m Not Pretty’ pa je aprila letos dosegla zlato naklado. Kljub vsem prestižnim nagradam pevka ni naredila večjega vtisa. Zaradi pozabljivih pop melodij in mlačnega performansa je bilo čakanja ne začetek koncerta OneRepublic še malce težje, a na srečo dekle ni imelo veliko programa.

Več kot sedem tisoč se nas je zbralo v Stožicah, ki so bile lepo napoljene, a ne razprodane

“Skoraj” pa je navdušil tudi bend. Produkcijsko malenkost okrnjen koncert je namreč spodletel pri ohranjanju energije in momentuma. Preveč prekinitev in direktnega komuniciranja s publiko, ki je sicer zaželeno, a Ryan je šel tokrat predaleč in je naredil šov o sebi.

Pohvalil se je tudi, katere vse komade je napisal za druge, imel solo predstavo ob klavirju in neskromno kazal, kaj vse zmore z glasom. V uri in tri četrt je bilo muzike posledično v resnici precej manj, a nič zato. Odigrali so res soliden prelet njihove bogate diskografije. Vse te uspešnice same po sebi so dovolj, da bi se še enkrat udeležil njihovega koncerta. Enako bi priporočil tudi vsakomur, ki vpraša za nasvet.

OneRepublic, 11.5.2022 Dvorana Stožice (Foto: Aleš Žnidaršič)

V zadnjih letih so OneRepublic kar močno spremenili glasbeni žanr. Še bolj so se podali v čisti melodični pop z udarnimi napevi. Glede tega je bila publika deljena. Tisti mlajši v občinstvu so najbolj plesali na ‘Rescue Me’, ‘West Coast’ in ‘Sunshine’ ter ‘Run’, starejše generacije pa so cenile, da bend ni pozabil na tiste iz daljne preteklosti, kot so ‘Good Life’, ‘Stop and Stare’ ter ‘Apologize’.

Po vrnitvi na oder smo slišali še tri skladbe, identično kot na prejšnjih nastopih so zaključili s ‘Counting Stars’, ‘Future Looks Good’ in ‘If I Loose Myself’. 

Setlista
Kids
Good Life
Stop and Stare
Rescue Me
Secrets
Wherever I Go
Love Runs Out
Bleeding Love / Burn / Rumour Has It / I Will Always Love You / THATS WHAT I WANT
Halo (Beyoncé cover)
Lose Somebody (Kygo cover)
West Coast
Run
Sucker (Jonas Brothers cover)
Sunshine
Apologize
I Lived
Encore:
Counting Stars
Future Looks Good
If I Lose Myself


Več o zasedbi

Začetki zasedbe segajo v leto 2002, ko so se osnovali v ameriški zvezni državi Kolorado. Sestavljajo jo pevec Ryan Tedder, Zach Filkins na solo kitari, Drew Brown na ritem kitari, Eddie Fisher na bobnih in Brent Kutzle na bas kitari.

Prvenec Dreaming Out Loud so izdali leta 2007, z njega poznamo multiplatinasti hit, veliko uspešnico Apologize, ki je resnično uspela šele v remiksu slovitega Timbalanda, kar jo je plasiralo tudi v sam vrh plesnih lestvic, obenem pa je bila ta različica nominirana za prestižno nagrado grammy.

Leta 2009 je sledila druga plošča Waking Up, ki je postregla z uspešnicami All the Right Moves, Secrets in Good Life. Tretji album Native iz leta 2013 je dosegel platinasto naklado s hitom Counting Stars, ki se je prodal v več kot 33 milijonih izvodov, sledila pa je uspešna svetovna turneja, v okviru katere so leta 2014 prvič koncertirali tudi v Sloveniji.

Četrti album Oh My My je izšel leta 2016, spomladi leta 2018 pa so ponudili pesem Start Again feat. Logic, pesem, ki se je pojavila v Netflixovi dramski seriji 13 Reasons ter skladbo Connection, ki je bila del avtomobilske kampanje Summer of Jeep. Skupina bo v kratkem izdala peti album Human, ki sta ga najavila že lanska singla Rescue Me in Wanted. Fantje so tudi napovedali, da bosta na njem sodelovali tudi pevski superzvezdnici Beyonce in Adele.

Frontman Ryan Tedder je bil poleg dela v OneRepublic zaposlen tudi s sodelovanji z velikimi imeni popularne glasbe, saj je koproduciral in avtorsko sodeloval pri povratniškem albumu The Jonas Brothers ter spisal uspešnice za izvajalce kot so Camila Cabello, Pink, 5 Seconds of Summer, Sam Smith in Anitta. Tedder je svoje izkušnje delil tudi kot mentor v novem ameriškem televizijskem šovu Songland, pri katerem je tudi producent, trenutno pa snemajo drugo sezono.

Skupina pa je slovenskemu občinstvu znana še po nečem. Septembra leta 2013 je 42 mladih nadebudnih glasbenikov, starih od devet do šestnajst let, ki so si nadeli ime SUPERHEARO ORCHESTRA, kampanjo sta omogočila Universal Music in Telekom Slovenija, ki je priredbo skladbe uporabil v eni od oglaševalskih kampanj, predstavilo videospot s priredbo njihove uspešnice Good Life. Mlade junake pa so opazili tudi njihovi vzorniki in jih javno pohvalili na družbenih omrežjih, videospot pa je na platformi YouTube v štirih dneh dosegel skoraj 20 tisoč ogledov.


Foto: Aleš Žnidaršič