Nude praznovali z revijskim orkestrom in Mi2

Skupina Nude v Cankarjevem domu. (FOTO: Aleš Žnidaršič)
Skupina Nude v Cankarjevem domu. (FOTO: Aleš Žnidaršič)

Zna biti, da se je skupina Nude zavihtela proti vrhu mojega seznama slovenske glasbe, ki navdušuje in očara. Pa niti ne zaradi same glasbe, čeprav je ta zaradi njihovih izkušenj in kilometrine slajša kot kadarkoli prej, ampak zaradi doživetega večera, polnega presenečenj in presežnikov. Zaradi načina, kako so si zastavili praznovanje četrt stoletja delovanja. Ne zgodi se velikokrat, da me koncert tekom dveh ur večkrat demantira in mi prekini misli ter mi ponudi nekaj nepričakovanega. Boštjan Dermol (vokal), Teodor Amanovič (kitara), Gaber Marolt (bobni), Narko Furek (bas) in Damijan Cigler (klaviature) so dokazali, da ne gredo nikamor, namesto tega so izdali nov dvojni album, bržkone pa lahko pričakujemo tudi koncertno turnejo, kjer se bodo poslušalci drenali pred odrom nabito polnih prizorišč.

(FOTO: Aleš Žnidaršič)

 

Začeli so sicer počasi

Začeli so počasi. Z udarnimi melodijami, – zame osebno še bolj udarnimi od tistih poznanih, ki so stopnjevano navduševale proti koncu koncerta – a potiho in razodevajoče. Najprej samo v duetu, nato kot skupina in kasneje še s celotnim pevskim zborom APZ Tone Tomšič in revijskim orkestrom RTV. Med občinstvom pa smrtna, negibljiva tišina, le bučno ploskanje ob koncu skladb in sem ter tja kakšen krik navdušenja. Kar je delovalo zaspano, je z energičnim nastopom pretrgal vokalist Boštjan Dermol, ki je z odličnim kitaristom ‘Tošem’ uspešno prebudil neaktivno publiko in nakazal, kaj vse zmore njegov močan in globok glas. Takšen, ki je primeren za udaren slovenski rock’n’roll kot tudi za spevne balade. Leta so bila zares prizanesljiva z njimi.

Čudovith melodij jim ni nikoli primanjkovalo, še manj pa udarnih napevov in izbranih besed, ki so krasile globoka in pomenljiva besedila. To je skupina, ki ima nekaj za povedati, naša naloga pa je bila, da ji prisluhnimo. Imajo večji repertoar, kot bi si morda mislili, in čeravno dvorana ni nemudoma začela s petjem, je skladbo za poznano po večini ugotovila le nekaj trenutkov kasneje. Koncert je bil doživetje, glasbeno potovanje in dober žur vse v enem. Pevski zbor ni zmotil ritma koncerta, kot se je najprej zdelo, ampak mu je dodal dodaten pogled. In pesmi gostujočih niso zasenčile skupine, kot je sprva delovalo, saj sta jih prišla pozdravit poskočna Tone Kregar in Jernej Dirnbek iz Mi2, ki sta pripravila prav posebno izvedbo skladb ‘Čakal sn te ko kreten‘ in ‘Budala‘. Napačna ni bila niti izvedba pesmi ‘Dan ljubezni‘, pa čeprav ni avtorska. In tako se je nadaljevalo. Vedno ko sem našel kakšno malenkost, ki bi lahko zmotila intimen koncert, je prevladala njihova karizma, glasbeni pogled in njihova kvaliteta.

Nude so navdušili. (FOTO: Aleš Žnidaršič)
Nude so navdušili. (FOTO: Aleš Žnidaršič)

V drugem delu so prestavili v višjo prestavo in povečali moč decibelov. ‘Tako lepo si mi zlomila srce‘, ‘Iz pekla v raj’, ‘Mal narobe‘, ‘Pepelka (rad te imam)‘, ‘Nočem domov‘ in še in še in še. Vmes pa strnjene misli predstavnika skupine, ki je za razliko nekaterih drugih popularnih skupin v svojih napovedih skladb smiseln, zbran in iskren. Da so lahko nastopili v Cankarjevem domu in predstavili svoje delo ter navsezadnje z nami delili delček življenja, je bil za njih privilegij. To jim verjamem, saj je bila v večer vložena gromozanska količina energije. Postavitev odra, kulisno ozadje, LCD zasloni, svetlobni efekti in sama struktura koncerta z gosti. Zgrešen ni bil noben ton.

(FOTO: Aleš Žnidaršič)

Boštjan Dermol (FOTO: Aleš Žnidaršič)
Boštjan Dermol (FOTO: Aleš Žnidaršič)

Na odru se jim je pridružila tudi izjemna Nika Zorjan. ‘Ti si ta‘ je namenila kar Boštjanu samemu, ta pa ji je odlično pariral v humornem zapeljevanju. ‘Danes si se pa oblekla samo za nas‘ se je pošalil, ko je pred množico stopila v obleki, katere opis spominja na ime slavljencev. Če je manjkalo malo obleke, pa ni prav nič manjkalo njenemu nastopu. Odpela je ‘Nasmeh življenja‘, nato pa vrnila vajeti. Ampak nekaj je vseeno manjkalo … Ljudje so morali vstati! Skladbo za skladbo so Nude dvigali temperaturo in z revijskim orkestrom pod vodstvom Matjaža Brežnika pripravili s pozitivno energijo nabit finiš.

Rad te imam, ko se smejiš, daj reci mi, da si želiš, naj ti zapojem pesem, pesem o večnosti.’ In lepih pesmi je bilo veliko. Nude so res kot dobro vino, po četrt stoletja so vedno boljši in žlahtnejši. V idiličnem ambientu, ki bi morda za neizkušene predstavljal veliko oviro, so priložnost raje izkoristili za izstopajočo predstavitev nove glasbe in povzetek njihove navdušujoče kariere s finalnimi ‘Zadnji poljub‘, ‘Najlepša pesem‘, ‘Razlog‘, ‘Ši’z the best‘ in ‘Balon‘. Ko so zapuščali oder, so lahko zasluženo uživali v glasnem aplavzu.