Nova himna za IMSET izziv, kako rock glasbo zapakirati v navijaško skladbo

Imset (Foto Matic Gabriel)

Slovenski nogometni prvoligaš Domžale je obeležil že 100. obletnico delovanja. Klubski jubilej ob boku številnih športnih uspehov je idealna priložnost za novo himno.


NK Domžale so eden izmed najuspešnejših slovenskih nogometnih klubov. Dvakratni naslov državnega prvaka, dvakratni pokalni prvak in dvakratni superpokalni zmagovalec. Člansko moštvo Slovenijo redno uspešno zastopa na evropskem prizorišču, klub pa se lahko pohvali z najboljšo nogometno šolo v državi. To potrjuje že pet osvojenih naslovov državnega prvaka v zadnjih letih in udeležba v mladinski ligi prvakov, ki se bo letos zgodila že četrtič.


Prvo himno je za NK Domžale v 80ih letih posnela skupina Obvezna smer. A že kar nekaj let  je v klubu tlila želja po osvežitvi glasbene podobe kluba. Želeli so malce bolj živahno, energično glasbo in se tako odločili, da je najboljša izbira glasbena skupina IMSET, ki izhaja iz Domžal, a je poznana, ne le v Evropi, tudi »čez lužo«. Ena izmed najbolj obetavnih rock skupin v Sloveniji je vse bolj zanimiva tudi v tujini. Gre za band, ki jih poslušajo tudi člani skupin Coldplay in Linkin Park – ti so namreč letos skupaj z ostalimi člani žirije tekmovanja ISC (International Songwriting Competition) odločili, da si izmed 26.000 izvajalcev iz celega sveta pesem All The Same skupine IMSET zasluži 9. mesto na svetu. Zasedba je za skladbo posnela tudi videospot, ki velja za enega produkcijsko najbolj dodelanih v Sloveniji.

Imset (Foto Matic Gabriel)

»Jaz sem že pred nekaj leti ostalim fantom v IMSET rekel, da kako bi bilo hudo, če bi naredili himno za NK Domžale. Smo se vsi strinjali, ampak je takrat to ostala le ideja. Ko so nas letos kontaktirali iz kluba točno zaradi tega, smo bili pozitivno presenečeni. Očitno smo si priklicali željo«, je povedal Jaka Peterka iz IMSET. Himno so tako tudi relativno hitro izdelali, že samo navdušenje okrog tega jim je dalo veliko zagona, so povedali. Fantje prav tako radi hodijo na tekme Domžalčanov, bobnar Blaž Horvat pa je pred leti tudi treniral v klubu. Čeprav je kasneje športne zamenjal za glasbene vode, pa je vseeno izredno ponosen na čisto svoj članski dres.

Nova himna je bila za skupino IMSET hkrati tudi izziv, kako rock glasbo zapakirati v navijaško skladbo. In tudi tokrat jim je uspel presežek, kar ni nič nenavadnega ob vseh dosedanjih uspehih, ki jih žanjejo. Lani in predlani so bili najbolj predvajani slovenski izvajalci na številnih radijskih postajah, SAZAS SpotVizija jih je izbrala za eno najbolj kakovostnih glasbenih skupin), na 6. Ljubljanskem festivalu so prejeli nagrado za najboljšega izvajalca, Glas Mladih 2012 pa so jih okronali za najboljšo glasbeno skupino. Številni uspehi so jih popeljali do sodelovanja s Sterling studiem v  New Yorku, s priznanim producentom Chrisom Athensom (AC/DC, Rita Ora, Blink 182, itd.) in nastopov na največjih slovenskih in tujih festivalih, med drugim na Woodstock Festival Poland. Oder pa so si delili z različnimi glasbeniki svetovnega kova (Dire Straits, Parni Valjak, Prljavo Kazalište, Siddharta, itd.)

Imset (Foto Matic Gabriel)

Avtor himne je skupina IMSET – Jaka Peterka in Dejan Macura sta podala zasnovo teksta, vse skupaj pa so nato preoblikovali in poizkušali različne forme in načine, dokler jim izvedba ni bila tako všeč, da so jo predali nogometnemu klubu.

Novo pesem z močnim besedilom in ognjeno karakteristiko so poimenovali »Rumeno Srce«. Nekaj s čimer so se navijači Domžal že pred izidom poistovetili. Komaj čakamo, da jo slišimo v živo ob zabijanju golov na tekmah nogometnega kluba Domžale.

Pesem so že predstavili v živo. Foto: Matic Stojkovič

Foto: Neža Dolmovič