Noctiferia se v originalni postavi vrača na kraj zločina

Noctiferia se bo združila v prvotni psotavi.
Noctiferia se bo združila v prvotni psotavi.

Letos mineva 20 let od izida prve black metal plošče na Slovenskem – ‘Baptism at Savica fall‘, 1998. Noctiferia je svoj odrski krst doživela leto prej in sicer 21. aprila 1997 v Gala Hali na Metelkovi, kot predskupina bendom Enslaved, Absu in Inferno. Po 21 letih se ta ista četverica vrača na kraj lastnega krsta!

 

Vračajo se na prvotni kraj zločina

Koncert bo 19.4. v Gala Hali.
Koncert bo 19.4. v Gala Hali.

‘Noctiferijin Krst pri Savici je oral ledino slovenskega ekstremnega metala. Na takrat slabo razviti sceni se jim je uspelo rešiti spon majhnega tržišča in stopiti ob bok aktualni evropski in svetovni sceni. Kljub mladosti so fantje takrat,na čelu z Igorjem Nardinom in Urošem Lipovcem, ustvarili black/pagan album, ki jih je postavil na evropski metal zemljevid in postal underground kult v domači državi.
Baptism At Savica Fall je prvi slovenski black metal izdelek, ki je prvič izšel leta 1998.
Album se navezuje na delo Franceta Prešerna Krst pri Savici. Že samo navezovanje na zgodovino svojega naroda oziroma poganstvo nakazuje na Noctiferijino zelo dobro sledenje takratnim smernicam v black metalu, sploh če se omejimo zgolj na slovansko področje.
Če albuma ne poznate bom razkril, da gre za black metal izdelek srednjega tempa, v katerem se čutijo vplivi death metala in atmosfera, kakršno je Noctiferia na naslednjem albumu Per Aspera peljala še nivo više ter jo še bolje definirala. Zvok in produkcija nista ravno stvar, nad katero bi se navdušil, vendar naj vas to ne zavede, da bi spregledali ideje, izvirnost in izvedbo glasbe na nivoju, ki je bil takrat za slovenske razmere, lahko napišem, zavidljiv. Naj to velja tako za osnovne inštrumente kot detajle v obliki flavte, klaviatur in recitalov Prešernovega Krsta v slovenščini.’ – M.P.


Zasedba:

David Kiselič – vokal / kitara
Robert Steblovnik – bobni
Igor Nardin – kitara
Uroš Lipovec – bas

 

Predskupina: Ater Era

Ater Era je bend ki je nastal kot solo projekt leta 2006. Gre za bend ki z mešanico težko-metalnega in psihadeličnega zvoka izraža nelagodje in upor. Ater Era so posneli in izdali dva albuma, »In autumns solitary decline« (2011) in »Beneath inanimate grime« (2013), trenutno pa delajo na tretjem, do sedaj najbolj ambicioznem in zahtevnem projektu.
Novejši material je žanrsko težje opredeljiv in se precej razlikuje od black metalskih korenin izraženih na prvih dveh albumih. Skladbe so daljše in bolj razgibane, v muziki je čutiti povečana prisotnost dooma in sludge-a, nadgradnja, v obliki pristne psihadelije pa le še poudarja njihovo težo s čimer Ater Era bolj kot kdajkoli prej izražajo odpor do zapsihirane družbene realnosti.

KDO: Noctiferia – 20. obletnica od izida prvenca
KDAJ: četrtek, 19. april 2018
KJE: Gala Hala, Metelkova, Ljubljana