No OFFENCE! v podporo protestom izdali De | sen | si | tised

No Offence! (Foto: Management skupine)

No OFFENCE! so štirje nesnažni, a angažirani ljubljanski študentje, ki špilajo za vse, ki ne spadajo v kapitalistični konglomerat sovraštva, ki je povsod okoli nas. Glasbeno so vse od hardcora do melodic punka, romantike in akustike, overall pa jim je všeč ideja, da bi vsak lahko živel lajf kot ga sam hoče. Too long; didn’t read: “Ne se hejtat, dejmo plesat”.

Prvi špil so imeli 8. 2. v eMCe placu v Velenju z Italijani Cup Souls in Sneaky Toy ter 18. 2. samostojno v Prulčku v Ljubljani. Za tem so izdali videospot za njihov prvi singel Vstajniška socialna delavka, ki govori o seksizmu in hinavščini, ki jo pogosto doživljajo ženske. Objavili so še dva live videa iz Prulčka, nato pa jih je, kot preostali svet, upočasnila korona.

V duhu neustaljivega muziciranja so 1. 5. izdali lastni “komad s kavča”, skoraj-izštekano verzijo njihovega prvega singla s pomočjo prijateljice Sare Plut, zdaj pa izdajajo nov singel skupaj z videospotom, ki so ga ustvarili s prijatelji in fani, ki so jim poslali posnetke na temo, kako preživljajo karanteno. Združili so jih skupaj s posnetki z njihovih dosedanjih nastopov in nastal je nekakšen povzetek tega nenavadnega momenta v času, ki smo ga kolektivno doživeli, vključno z vrhuncem v obliki protivladnih protestov, ki še trajajo oz. so se ravno začeli. Tem tudi posvečajo videospot.

“Desensitised je naša nepredvidena dream-punk / noise-pop kreacija doživljanja propada družbe. Nastal je kot čist mal ironičen vpogled v angsty mentaliteto najstniškega upornika (brez razloga?), pomešano z našim doživljanjem svetske situacije. Pač z leti se punkovsko uporništvo v nas spreminja, in kjer je nekoč bila jeza, jo počasi nadomešča sprejetost in otožnost, da se nič ne bo spremenilo in da svet pač gori in ti lahko samo gledaš. Je posledica – Ko vsak dan vidiš in slišiš za toliko stvari, ki bi jih bilo treba spremenit, ko je okoli tebe tok problemov in ko te mediji bombardirajo z eno slabo stvarjo za drugo, postaneš popolnoma otopel na vse in samo sediš in te nič več ne gane. In kdaj je boljši trenutek izdat ta komad kot zdaj, ko smo zaradi tega virusa vsi samo sedeli doma in gledali propad naše države. Če še ni očitno, naj bo jasno, trenutna vlada je pljunek v obraz demokracije. Ampak ni treba, da to samo sprejmemo. Desensitised je hkrati izbruh. Izbruh, ki pride nekje globoko iz tebe, zadnji žarek upanja in jeze in obupa, končna odločitev, da boš neki spremenil. In vam poda v premislek: Kje boste VI, ko bo konec karantene?”

To je njihova prva in zaenkrat edina pesem v angleščini. Sicer ustvarjajo v slovenščini in bodo tudi v prihodnje, tokrat pa je pesem preprosto nastala takšna kot je in jo nikakor niso znali spevno prevesti. “Pa ti prevedi Desensitised,” nerodno skomignejo.