No OFFENCE!: ‘V bistvu je čisto enostavno imeti dve punci, če je ena od tega bend!’

No OFFENCE!: - snemanje videospota Ivan (Foto: PROMO)

Domača melodična punk skupina No OFFENCE! je pred kratkim izdala največjo pesem do sedaj – ‘Ivan’, zabaven družbenokritičen bodoči hit supervolilnega leta, ki so ga posneli v BearTracksu z Robijem Bulešićem. Da bi izvedeli več, smo jih povabili na intervju.

Nov singel je prišel skupaj z odštekanim videospotom, v katerem spremljamo družbenokritično oddajo z Jonasom Žnidaršičem, ki kritizira predsednika države, ki je dojenček.

“No OFFENCE! so štirje nesnažni, angažirani ljubljanski študentje s kaotično energijo. Njihov melodičen punk je veliko preveč depresiven za pop punk, je daleč od grunga, a zloben, shizofren. Za norce. Za znoret. Nesnažni punk za nesnažne ljudi.”

Zasedba:
Renato Švara (vokali, kitara)
Anže Trček (vokali, kitara)
Samo Pirec (bas kitara)
Filip Gabrovec (bobni)

Povezave:
https://www.instagram.com/nooffence_slo/
https://www.facebook.com/nooffenceslo

Album Sonce. Voda. Zrak. Svoboda. (No Offence)

Seznam skladb:
00:00 Eko
02:09 V.S.D.
04:10 Prazna slama / Psihopat
04:55 Mala princeska
08:16 Res bi bil nor
10:20 Pridna, ko zvija
13:24 Normalni norci
16:11 Zmotna sporočila
18:05 Res bi bil nor (Repriza)
19:13 Lisička

Poslušajte TUKAJ.


ROCKER.SI: Lep pozdrav, No OFFENCE! Komu je namenjeno to ime? Kdo vam ne sme zameriti?

No OFFENCE!: To je namenjeno prav vsem, gre pa za idejo, da pogosto slišimo dotično frazo, nakar sledi nekaj zares žaljivega. To je tudi naš cilj, ampak v dobrem smislu, ne No Offence in potem nekaj rasističnega, ampak No Offence, odjebite naziji! Če to rečeš, si varen, je pa res, da odvisno, komu rečeš. Dokler nekoga ne obtožiš, da je naredil nekaj slabega in se na zavzemaš za ideale, ki niso tako splošni. Glede na to, koliko cenzure smo prejeli v zadnjem času, nismo tako varni (smeh).

ROCKER.SI: Ampak se ne bojite teh izjav.

No OFFENCE!: Ne, tega pa ne.

ROCKER.SI: Se sploh koga bojite?

No OFFENCE!: Vedno se kdo najde. Počakaj, da pridejo na koncerte janšisti in nam začnejo metati paradižnik. A to je le dobra promocija, po resnici povedano.

ROCKER.SI: Odziv publike je zaželen, torej.

No OFFENCE!: Pred kratkim smo dobili mail od radijske postaje, da nas ne bodo vrteli, ker je nova pesem politično obarvana. Spet, to je le dobra reklama za našo zasedbo!

ROCKER.SI: Provokacije so vseeno pomemben del vaše zgodbe? Brez tega ne bi šlo?

No OFFENCE!: V bistvu res, ker ko pišemo komade, nastanejo takšni, kot jih slišite. Pomembno pa je, da so vsaj malo politično angažirani. V tem se res najdemo.

ROCKER.SI: Ste do tega spoznanja prišli kasneje ali še preden je bend nastal?

No OFFENCE!: Po svoje smo že od začetka vedeli, v katero smer se bomo nagibali, ampak smo vseeno nastali zelo organsko. Glasba je bila vedno na prvem mestu. Ni bilo toliko pomembno, kaj bi delali – to smo ugotavljali sproti. Zdaj nam omenjeno sicer povzroča preglavice, ker ugotavljamo, da nimamo enakega glasbenega okusa, a te ovire uspešno premagujemo.

ROCKER.SI: To je ključnega pomena.

No OFFENCE!: Ne predstavljamo si, da ne bi bili politično angažirani, čeprav je hecno, kajti v resnici imamo kar nekaj ljubezenskih komadov (smeh). Zadnjič smo se pogovarjali z Borisom iz zasedbe Kokosy, pogovor pa je nanesel ravno na to dilemo – kako to, da imamo toliko ljubezenskih skladb, če smo politični bend? Po ponovnem štetju pa smo ugotovili, da se je ravnovesje zdaj malce umirilo.

No OFFENCE!: – snemanje videospota Ivan (Foto: PROMO)

ROCKER.SI: Tudi ‘Vstajniška socialna delavka’ je bila sprva ljubezenska pesem, mar ne?

No OFFENCE!: V čisto prvi verziji, res. Še preden smo skupaj igrali.

ROCKER.SI: Slišal sem, da so vas na radijski postaji zamešali za bend iz Kranja?

No OFFENCE!:: Če vprašaš radio Študent, smo iz Kranja (smeh). Prišlo je do tipkarske napake, ki se je potem večkrat reproducirala. Iz tega je nastala dobra interna šala. Nato pa so nas kot bend iz Kranja napovedali še na radiu v Sarajevu (smeh). Širilo se je kot požar.

ROCKER.SI: Kako je za vas izvedel Balkan?

No OFFENCE!: Preko radia Marš.

ROCKER.SI: Koncerti so se vrnili, ste že nestrpno pričakovali povratek na odre?

No OFFENCE!:: Ja in ne. Imeli smo tri koncerte, preden jih nismo več mogli imeti, zaradi covida, potem pa smo res pridno vadili in se niti nismo osredotočali na koncerte. Ni nas vleklo na oder. Zdaj, ko smo ponovno začutili energijo publike, je drugače. Celo koristil nam je premor, kajti ob povratku smo bili še boljši. Pred dvema letoma smo bili neuigrani in vprašanje, kaj bi se zgodilo, če se ne bi spravili v red. Druga karantena je bila napornejša. Decembra smo namreč izdali album, a ga nismo mogli promovirati.

ROCKER.SI: Niti na koncerte drugih niste mogli.

No OFFENCE!: Tudi to, kar je bila velika škoda, ker so nam koncerti velik hobi.

ROCKER.SI: Igrati vsak vikend verjetno ni preprosto, kaj mislite?

No OFFENCE!: Verjetno bi šlo z enim koncertom na teden, morda tudi več, a ker smo že imeli takšno izkušnjo, dobro vemo, da je hitro preveč. Po dveh mesecih neprestanega igranja smo imeli dovolj. Rabiš tudi čas, da ustvarjaš nove komade. Ne želimo preigravati vedno isti material.


“Desensitised je naša nepredvidena dream-punk / noise-pop kreacija doživljanja propada družbe. Nastal je kot čist mal ironičen vpogled v angsty mentaliteto najstniškega upornika (brez razloga?), pomešano z našim doživljanjem svetske situacije. Pač z leti se punkovsko uporništvo v nas spreminja, in kjer je nekoč bila jeza, jo počasi nadomešča sprejetost in otožnost, da se nič ne bo spremenilo in da svet pač gori in ti lahko samo gledaš. Je posledica – Ko vsak dan vidiš in slišiš za toliko stvari, ki bi jih bilo treba spremenit, ko je okoli tebe tok problemov in ko te mediji bombardirajo z eno slabo stvarjo za drugo, postaneš popolnoma otopel na vse in samo sediš in te nič več ne gane. In kdaj je boljši trenutek izdat ta komad kot zdaj, ko smo zaradi tega virusa vsi samo sedeli doma in gledali propad naše države. Če še ni očitno, naj bo jasno, trenutna vlada je pljunek v obraz demokracije. Ampak ni treba, da to samo sprejmemo. Desensitised je hkrati izbruh. Izbruh, ki pride nekje globoko iz tebe, zadnji žarek upanja in jeze in obupa, končna odločitev, da boš neki spremenil. In vam poda v premislek: Kje boste VI, ko bo konec karantene?”


ROCKER.SI: Se vaš kreativni proces torej ustavi, kadar so koncerti?

No OFFENCE!: Vprašanje, če sploh že lahko govorimo o procesu (smeh). Šele enkrat smo imeli izkušnjo snemanja albuma. Vsak ima svoje prioritete, a glasba nas povezuje. Služba, faks, privatno življenje, vse vpliva in časa ni veliko, sploh če si vsak vikend še na dveh koncertih. Kaj šele, da bi imel resno zvezo! Ne rabiš tega, če imaš bend (smeh).

ROCKER.SI: Vas vaše boljše polovice podpirajo?

No OFFENCE!: Stojijo nam ob strani in res so v redu, ker razumejo. Trenutno smo v pogovoru z drugimi bendi, s katerimi pripravljamo krajšo turnejo po Balkanu, na kateri nas bodo spremljale. Bodo šle z nami. Malo dopusta, malo koncertov, prav luštno bo! V bistvu je čisto enostavno imeti dve punci, če je ena od tega bend!

ROCKER.SI: Kdo bi rekli, da je vaš povprečen poslušalec? Ste kdaj spremljali statistiko na pretočnih platformah? Gre za mlajše občinstvo?

No OFFENCE!: Ženske v starosti 24-35 let in moški nad 40 let (smeh). Nekje tukaj se gibljemo (smeh). Ne, v resnici nismo toliko gledali statistike, ker ni relevantna. Organizatorji nas poznajo in vse več poslušalcev imamo, a nam manjka večja baza, da bi lahko govorili o statistiki, ki bi karkoli pomenila. Bo treba počakati na večji vzorec.

ROCKER.SI: Radi sodelujete z drugimi zasedbami?

No OFFENCE!: Ni logično, da bi le mi igrali, kajti vsak bend ima verjetno vsaj nekaj za povedati. Tudi če bi imeli dovolj materiala za večurni koncert. Če nas je toliko, se nam zdi pravično, da si delimo oder. Dajmo se povezati in predstaviti več plati iste zgodbe.

ROCKER.SI: S katerimi bendi se najbolje ujamete?

No OFFENCE!: Največ smo se družili z Maksom iz Sickbreed in Nežo iz Relentless Youth ter Smoking Cactus. Tudi s člani zasedbe Lumberjack. Nekaj je bendov, ki je razpadlo, pa smo ostali v stikih. Izpostavili bi še zasedbo Pink Panker, s katero si delimo prostor za vaje.

No OFFENCE!: – snemanje videospota Ivan (Foto: PROMO)

ROCKER.SI: Kje pa vadite, če ni skrivnost?

No OFFENCE!: V bunkerju v Savcu (smeh). Grozijo nam, da nas bodo vrgli ven zaradi vojne.

ROCKER.SI: Sem ravno želel reči, da je v času vojne bunker dobra ideja.

No OFFENCE!: Pregnati nas hočejo, kar je na nek način smešno, ker v tem bunkerju večina stvari ne dela. Ni funkcionalen. V njem ne bi mogel preživeti več kot pol ure.

ROCKER.SI: Torej vaše vaje trajajo pol ure?

No OFFENCE!: Nekako tako (smeh).

ROCKER.SI: Med karanteno ste začeli projekt #bendismofrendi, s katerim ste predstavili dve skladbi. Boste nadaljevali? Je omenjeni projekt nastal zgolj po sili razmer?

No OFFENCE!: Malo res, sicer smo ustvarili dva komada z različnima zasedbama in smo pogovoru, da bi nadaljevali, ampak trenutno vsak dela na svojih projektih. Težko verjamemo, da se bomo zbrali nazaj. Mogoče septembra, če se spet vse ustavi (smeh). Spiritualni naslednik tega projekt je JAO. Bend, ki je nastal čisto priložnostno, za nastop v Kinu Šiška, na katerem smo priredili komade zasedbe Paraf.

ROCKER.SI: Ne boste nadaljevali?

No OFFENCE!: Zaenkrat ne.

ROCKER.SI: Kako to, da ste še enkrat posneli komad ‘Vstajniška socialna delavka’ in na album umestili drugo verzijo? Niste bili zadovoljni v prvem poskusu?

No OFFENCE!: Originalen posnetek je imel čisto drug zvok, kot ga ima ta na albumu.

ROCKER.SI: Na albumu pa manjka tudi skladba ‘De | sen | si | tised ‘.

No OFFENCE!: Enaka zgodba, namenoma smo jo izpustili, ker smo iskali vsebinsko povezanost. Ta je v angleščini in ni sodila zraven. Več časa smo se ukvarjali s tem, da bi jo nekako le prevedli v slovenščino, a žal ni šlo. Vsi poskusi so tragično spodleteli. No, eni tragično, drugi komično (smeh). Najbolj neposrečen prevod naslova se je glasil “Povprečen torek” (smeh).

ROCKER.SI: Kaj pomeni, da je album “skoraj konceptualen”?

No OFFENCE!: Želeli smo si povedati zgodbo z začetkom, sredino in zaključkom, a pri ustvarjanju komadov nismo zaznali rdeče niti. Nismo se želeli omejevati, raje smo pustili prosto pot kreativi, namesto da bi na vsak način iskali koherentno celoto. Rezultat dobro sovpada v koncept shizofrenije in zdravja ter institucij. Zato “skoraj konceptualen” album.

ROCKER.SI: Iskren odgovor. Mnogi bi iz nič iskali zgodbo. Samo, da bi se dobro slišalo. Kako ohranjate zdrav um v tem kaotičnem svetu?

No OFFENCE!: Saj ga ne (smeh). Vsi si delimo filozofijo, da se moraš imeti več časa dobro kot ne. Nujno moraš več časa žurati kot gledati poročila. Vsakomur svetujemo, naj sešteje ure gledanja poročil – toliko jih ima v dobrem! Bolj kot gledaš, kaj se dogaja po svetu, bolj si znerviran in nič bolj obveščen. Spremljamo pomembne dogodke, vsakodnevnemu nerviranju pa se izogibamo.

No OFFENCE!: – snemanje videospota Ivan (Foto: PROMO)

ROCKER.SI: Se veliko družite?

No OFFENCE!: Kar nekaj časa preživimo skupaj, večinoma na vajah. Slednje smo omejili, da naslednji dan lažje vstanemo, ker včasih smo se kar zasedeli pozno v noč. Malo muziciramo, veliko pa se tudi pogovarjamo, kar je prav tako pomembno. Glasba zahteva veliko časa in energije.

ROCKER.SI: Kdaj ste bili nazadnje zunaj vsi štirje skupaj?

No OFFENCE!: Se kdo spomni?! Da bi šli vsi štirje? Hm, na Škisolovu smo bili trije. Morda na snemanju videospota. Samo ponavadi manjka (smeh). Še na koncert ne bi prišel, če ne bi bilo nujno! Res se malokrat zgodi, da smo zunaj vsi štirje, ponavadi smo vsaj trije, v kakršnikoli že postavi.

ROCKER.SI: Če se vrnemo na album – kako to, da ste ga snemali v živo? Vam je bilo to pomembno?

No OFFENCE!: Tak sistem imajo na TrainStationu, ampak sovpada z našo glasbo. V precepu smo bili, ker oba načina sta zanimiva in vsak ima svoje prednosti. Grob posnetek je dober. Tokrat je pač tako nastalo. Vsi iščemo kvaliteto, ki si jo lahko privoščimo.

ROCKER.SI: Bi se vrnili k temu načinu snemanja albuma?

No OFFENCE!: Vse kaže, da bomo od zdaj naprej snemali posamezne single. Malce bolj premišljeno. Nekaj singlov in potem album. Uživamo v energiji, ki jo ustvari snemanje v živo. Ni sploh nujno, da je kvalitetnejše, če vsak snema posebej. Tam pride ven bolj spoliran izdelek, izgubi pa nekaj energije ter nujnosti, ki pride s snemanjem v živo. Težko je tolikokrat ponoviti isti komad. Bobnar ni metronom. Za ustvarjanje dobre glasbe je potrebna prava energija.

ROCKER.SI: Spregovorimo še o videospotu – verjetno ni naključje, da ste ga izdali v času volitev?

No OFFENCE!: Naslov je Ivan, ali ni logično (smeh)? Pesem je satira na politiko zadnjih nekaj let.

ROCKER.SI: Sami ste posneli in zmontirali video podobo, drži?

No OFFENCE!: Vse sami, res smo ponosni na rezultat.

ROCKER.SI: Kako se počutite ob produkciji lastnega materiala?

No OFFENCE!: Tega smo že vajeni, Renato dela v filmski produkciji, torej se s tem dejansko ukvarja. Večkrat je že montiral lasten material, nenehno snema in sodeluje tudi z drugimi. Ni pa še delal barvnega editiranja – ta mu je povzročal kar nekaj preglavic (smeh).

No OFFENCE!: – snemanje videospota Ivan (Foto: PROMO)

ROCKER.SI: Kako ste prišli do Jonasa Žnidaršiča, ki je zaigral v glavni vlogi? Sicer je kandidat za SD?

No OFFENCE!: Tega nismo vedeli, ko smo se odločali. Zdela se nam je dobra ideja, nakar smo ugotovili, da je dejansko vstopil v politiko. Elektronsko sporočilo je bilo takrat že poslano (smeh).

ROCKER.SI: Kako to, da je vseeno pristopil?

No OFFENCE!: Tudi mi smo mu postavili isto vprašanje. Samo smognil je, češ da ni pomembno (smeh). Poslušal je komad, bil mu je všeč in hitro je potrdil sodelovanje. Dejansko je bilo zelo preprosto. Jonas je eden izmed najbolj ikoničnih voditeljev pri nas. Srečo smo imeli.

ROCKER.SI: Ste mu plačali?

No OFFENCE!: Dali smo mu vedeti, da nimamo finančnih sredstev, lahko pa mu damo vino (smeh). Odigral je za vino in steklenico viskija. Pa štrudelj od babice je dobil za na pot (smeh)! Na koncu je šel domov z vrečko štrudlja (smeh). Res smo mu hvaležni, bil je profesionalen in naredil nam je uslugo. Ko nam je odgovoril na prvi mail, sprva sploh nismo verjeli, da je res on. Dobili smo občutek, da gre za potegavščino. Napisali smo mu obsežno sporočilo, on pa je odgovoril le: “Z veseljem. Lp, Jonas.”

ROCKER.SI: Kratko in jedrnato.

No OFFENCE!: Na naslednja sporočila se ni preveč odzival in do zadnjega trenutka nismo vedeli, ali se bo res prikazal. Zadnjo noč pred snemanjem pa je vendarle potrdil. V živo se nam je opravičil, da ni videl sporočil, ker je igral šah s prijateljem, kasneje pa je bilo že prepozno, da bi nam odgovoril.

ROCKER.SI: Je na snemanje prišel pripravljen?

No OFFENCE!: Vadil je tekst, bil je zelo angažiran! Pripravljal se je tudi med samimi prizori. Rezultat je izpadel vrhunsko. Dojenčica, druga glavna igralka v videospotu, pa je svojo nalogo prav tako opravila z odliko. Kot plačana igralka! Točno je vedela, kaj mora storiti. Najbolj logične poteze je delala. V bistvu je bilo z njo res enostavno sodelovati. Ne lažje kot z Jonasom, ampak primerljivo (smeh).

ROCKER.SI: Oba sta odlično odigrala svoji vlogi, rezultat pa je prav tako hvale vreden!