NIET: ‘Postali smo bolj punk, kot smo kadarkoli bili’

Niet, 26.12.2019, KluBar, Kranj (Foto: Aleš Žnidaršič)

Legendarna slovenska skupina Niet, ki je bila ustanovljena leta 1983, se je letos po premoru vrnila na odre in s tem na glasbeni sceni povzročila pravo evforijo. Njihova priljubljenost jim je še drugič zapored razprodala kranjsi KluBar, kjer smo imeli ekskluzivni intervju.

ROCKER.SI: Kako sta praznovala božič?

IGOR DERNOVŠEK: Z družino. Hčerka, mama, pes in maček. Cela druščina.

BORUT MAROLT: Jaz sem bil doma z družino.

ROCKER.SI: Drugi razprodani večer v KluBaru. Ste presenečeni nad odzivom?

IGOR DERNOVŠEK: To je prvič v zgodovini, da moramo ponavljati koncert zaradi razprodanosti, tako da Kranj, bravo!

BORUT MAROLT: Še drugič razprodani. Zares smo veseli.

ROCKER.SI: Pred tremi leti ste šokirali z novico, da se umikate. Odločitev je bila za oboževalce kar veliko presenečenje, kaj pa za skupino? Se je dolgo časa napovedovalo?

BORUT MAROLT: Mi smo dlje časa čutili, da bomo morali končati, v bistvu smo se že pri snemanju albuma pogovarjali o tem, koliko časa bi še nadaljevali. Takrat smo rekli kakšno leto in pol, na koncu smo ravno tam okoli zaključili. Vedeli smo, da si moramo vzeti nekaj časa zase.

ROCKER.SI: Ste se kaj bali, kako to novico sporočiti poslušalcem?

IGOR DERNOVŠEK: Niti ne. Takrat, ko smo končali, smo se odločili, da imamo dovolj. Naveličani smo bili posla, drug drugega, vsega skupaj. Devet let smo igrali, potem pa dejansko tri leta nismo niti razmišljali o povratku. Slučajno je prišla pobuda od enega izmed nas, zato smo se pred poletjem strinjali, da se zberemo in vidimo, kako nam bo šlo na vajah. Sam sem bil malo skeptičen, zato sem vprašal menedžerja, če nas ljudje sploh še poslušajo. Ta je preveril in prva novica je bila, da je Kranj razprodan.

Niet, 26.12.2019, KluBar (Foto: Aleš Žnidaršič)

ROCKER.SI: Tako torej preveriš? Organiziraš koncert in vidiš, koliko se jih pojavi?

IGOR DERNOVŠEK: Očitno (smeh).

BORUT MAROLT: Povprašal je naokoli, če si kakšen izmed klubov želi gostiti našo skupino, in očitno je bil interes. Kmalu po tem, ko je KluBar objavil naš koncert, je kart zmanjkalo, še preden sem prijateljem lahko povedal, da igramo.

IGOR DERNOVŠEK: In to je bila ta potrditev, ki smo jo iskali.

ROCKER.SI: Ampak konkretno, kako je izgledal prvi pogovor, ko ste se odločili, da se vrnete?

IGOR DERNOVŠEK: Sploh se ne spomnim.

BORUT MAROLT: Mislim, da smo se slišali preko telefona. Vmes smo se itak večkrat dobili na pijači.

IGOR DERNOVŠEK: Naš bobnar je vedno spraševal, če bomo še igrali, pa smo mu odgovorili, da ne vemo. Čisto nazadnje pa nisem prepričan, kdo je prvi poklical. Vedno je bobnar tisti, ki kliče prvi (smeh). Nakar smo se odločili, da pa vseeno probamo še enkrat. Na vajah smo bili sicer malo trdi, ampak devet let stalnega igranja pusti določene notranje občutke, kako se ujamemo med sabo in ni bilo problema. Manj kot deset vaj smo potrebovali.

ROCKER.SI: Kaj se je v teh letih najbolj spremenilo, je občutek, ko ste na odru, še vedno isti?

BORUT MAROLT: Skupina nenehno raste in se spreminja. Ko sem prišel jaz, sem bil itak novinec.

ROCKER.SI: Sedaj pa nisi več novinec v skupini. 

BORUT MAROLT: Sedaj pa nisem več. Po desetih letih nisem več (smeh). Skupina nenehno gradi odnose in ne more stagnirati. Odnosi se spreminjajo in tudi v naših osebnih življenjih rastemo, ali pa nazadujemo, saj sploh ni pomembno. Vedno se nekaj dogaja. Ne moremo reči, da je skupina mirovala.

Niet, 26.12.2019, KluBar (Foto: Aleš Žnidaršič)

ROCKER.SI: Mlajše generacije, vključno z mano, skupino Niet poznamo prav s tabo na vokalu, Borut. Ste opazili menjavo generacij med poslušalci?

IGOR DERNOVŠEK: To je res tisto, kar človeka žene naprej, ko vidi, da na koncerte prihajajo tudi mladi. Z vsako novo generacijo dobivamo nove poslušalce. To je res nekaj neverjetnega. Zares smo hvaležni. Raznoliko publiko imamo, od najstnic z zobnimi aparati do tistih z bolj redkimi lasmi iz punk generacije. Več je mladih.

BORUT MAROLT: In vedno manj skepse je glede mene. Si opazil? Na začetku so sploh tistih najbolj zvesti privrženci žanra, hardcore punksi recimo, govorili, da to ni to. Ravno pred kratkim smo imeli nekaj koncertov v krajih, kjer so zelo ortodoksni punk fani, in so bili vsi navdušeni. So povedali po resnici, da so bili vsi skeptični glede novega pevca, ampak lahko tudi oni danes rečejo, da smo dobri.

IGOR DERNOVŠEK: Tistih nekaj koncertov je padlo čisto po naključju. Nismo načrtovali igrati na Primorskem, tako se je pač zgodilo po prvem koncertu v Kranju.

ROCKER.SI: Ima punk danes še enako težo kot nekoč? Še čutite, da se morate “upirati sistemu”?

IGOR DERNOVŠEK: Že v osnovi nismo bili nikoli punk skupina. Bili smo del hardcore gibanja, ker za nas je bil punk že takrat nekaj preživetega. Nam so se Sex Pistols zdeli kot The Beatles, ampak v dobrem smislu, kot nekaj, kar ne sodi v to zgodbo. Bili smo del gibanja, ampak zelo hitro smo ubrali svojo smer. Po celem svetu so privrženci gibanja podpirali to vse self made ideologijo, mi pa nismo nekako pripadali. Želeli smo si nekaj svojega in z ‘Depresijo’ smo res šli v novo smer, kakršna koli je že bila. Ali se temu reče punk, Niet ali hardcore, nam nikoli ni bilo pomembno. Po glasbeni plati smo res najbolj podobni punku, tekstualno pa nikoli nismo sodili v jedro punka, ki je bilo izrazito družbeno kritično. Naši teksti so bili bolj osebno-izpovedni. Z zadnjimi tremi ploščami smo postali bolj punk, kot smo kadarkoli bili. Zato, ker se nam zdi kapitalizem bolj nujen kritike in upora, kot je bil takrat socializem.

ROCKER.SI: Ima glasba še kaj za povedati? Lahko sproži družbeno spremembo?

IGOR DERNOVŠEK: Morala bi imeti. Vsekakor, ampak zadeve so se spremenile. Tehnologija in družbeni mediji so zapeljali v drugo smer, zato jih moramo obvladati in preko njih uresničevati ideje, sploh če govorimo o mlajših generacijah. Mi smo tukaj, da igramo, ker nam je to všeč.

BORUT MAROLT: Prestari smo za revolucijo.

IGOR DERNOVŠEK: Če pa se bo zgodila, bom rade volje mahal z zastavo (smeh).

ROCKER.SI: Ali vaša združitev pomeni le nekaj koncertov ali imate v načrtu snemati nov material?

BORUT MAROLT: Nismo še tam. Načrtovali smo manjšo decembrsko turnejo, potem pa se je izkazalo, da se bo zavleklo najmanj do februarja. Do poletja pa ne bomo več igrali. Vsi imamo službe in družine, težko je biti stalno na sceni. Bolj nam odgovarja, da zgoščeno odigramo nekaj koncertov, se za pol leta poslovimo in potem pridemo spet nazaj za nekaj koncertov. Ne bomo se poslovili, bomo pa igrali bolj zgoščeno.

IGOR DERNOVŠEK: Če se ne skregamo (smeh).

ROCKER.SI: Je danes večja možnost za prepir kot pred leti?

IGOR DERNOVŠEK: Večja, seveda. Poznaš človeka, torej lahko potegneš ven zadeve izpred desetih let! Z lahkoto.

BORUT MAROLT: Kot doma. Ko se prepiraš z ženo, najprej obdelaš nove zadeve, potem pa še stare hite (smeh).

IGOR DERNOVŠEK: Bomo videli. Rekli smo, da gremo uživati v koncertih, kar smo pogrešali, glede ustvarjanja pa bomo še malo počakali. Radi smo na odru.

ROCKER.SI: Borut, kako je biti ravnatelj v prevzgojnem zavodu in hkrati pevec uporniške skupine? Kako povezuješ ti dve vlogi?

BORUT MAROLT: Te dve vlogi se povezujeta. Moja služba je bolj punk, kot bi si mislil. Ljudje si predstavljajo, da gre za zavod, kjer se mulce maltretira, ampak to je daleč od resnice. Fantom skušamo pomagati, da bi našli svojo pot. Če nisi obremenjen s puritansko mentaliteto, se da narediti veliko dobrega. Za vsakim je kakšna nesrečna zgodba, in če se osredotočiš zgolj na to, lahko delaš le dobro. Oder pa je mesto, kjer se sprostiš in daš ven stres. Pogrešali smo adrenalin in stik s publiko.

IGOR DERNOVŠEK: Čeprav imamo izjemno veliko obveznosti, preveč v resnici, si še vedno rade volje vzamemo čas, tudi malo stisnemo, da imamo priložnost nastopati in uživati v tem, kar počnemo. Takrat, po devetih letih, nismo več uživali.

BORUT MAROLT: Vsi imamo službe. Nismo ena tistih skupin, ki lahko živi od glasbe. Niti takrat, od ponedeljka do petka smo imeli službo, potem pade še kakšna sobota, za vikende koncerti, med tednom snemanja, saj smo namreč izdali veliko albumov. In kdo trpi v tem primeru? Družina. In ni dobro. Prav je, da smo predahnili in si vzeli čas zase.

Niet, 26.12.2019, KluBar (Foto: Aleš Žnidaršič)

ROCKER.SI: Kje boste za novo leto? Vem, da med drugim igrate pred Križankami. Si boste dali kakšne zaobljube?

IGOR DERNOVŠEK: Ne vem, če bomo po koncertu v takšnem stanju, da bomo gnjavili žene in otroke (smeh). Mislim, da bodo že spali.

BORUT MAROLT: Moja žena bo z mano na koncertu. Drugače pa smo brez zaobljub. Zakaj bi se omejevali? Veliko je izrečenega in nič storjenega.

ROCKER.SI: Bolje obratno. 

IGOR DERNOVŠEK: Točno tako. Vse zaobljube pomenijo neko prepoved. Da bom nehal kaditi in podobno. To so neke obveznosti, ki jih mi ne potrebujemo.