Nickelback so se odzvali na obtožbe o kopiranju

Skupina Nickelback (FOTO: spletna stran skupine Nickelback)
Skupina Nickelback (FOTO: spletna stran skupine Nickelback)

Prejšnji mesec smo že poročali, da je moški po imenu Kirk Johnston vložil tožbo zaradi kršitve avtorskih pravic proti Nickelback zaradi njihove pesmi “Rockstar”, skupina pa se je zdaj odzvala na njegove trditve.

Johnston je nekdanji član skupine, imenovane Snowblind Revival in trdi, da so pri založbi Roadrunner Records in Warner Chappell Music, Inc. skupini Nickelback omogočili dostop do njegove pesmi “Rock Star” iz leta 2001, nato pa jo kopirali.

Natančneje, Johnston je dejal, da je bil “kopiran precejšen del glasbe”, vključno s “tempom, obliko pesmi, melodično strukturo, harmonično strukturo in lirično tematiko” in je zahteval odškodnino zaradi kršitve avtorskih pravic.

Nickelback so toženi zaradi “kršenja avtorskih pravic”

Po besedah ​​spletne strani Blabbermouth, so se Nickelback odzvali na tožbo in rekeli, da pesmi sploh ne zvenita enako.

“Johnston ni uspel ugotoviti nobene posebne lirične podobnosti med zadevanimi deli; lahko bi le opozoril na naslove obeh del in ‘lirične tematike’,” so dejali. “Naslovi niso zaščiteni z avtorskimi pravicami in njihova podobnost ne more povzročiti zahtevka za kršitev. Prav tako avtorske pravice ne ščitijo lirične tematike, kjer si predstavljamo, da smo rock zvezda.”

Nadalje so poudarili, da tempo pri obeh skladbah ni enak – “Rockstar” je počasnejši od Johnstonove skladbe – in da niso v istem tonu in da si tudi melodije niso nič podobne.

Poleg tega so Nickelback opozorili, da Johnston v svoji trditvi nikoli ni opisal sestankov, ki jih je imel z vodstvenimi založbami, niti ni navedel, kako bi Nickelback imeli dostop do njegove pesmi, da bi jo lahko kopirali.