Nič vam neojo: Alo!Stari izdali drugi album ‘Sem prii, nič ti neom!’

Aprila obeležijo pet let delovanja in pripravljajo dva rojstnodnevna koncerta: 18.4.2024 Cvetličarna, LJ in 26.4.2024 Štuk, MB

Alo!Stari, zastavonoše slovenskega skate punka, so danes, 26.3.2024, izdali svoj novi, drugi album ‘Sem prii, nič ti neom!’. Naslednik leta 2021 izdanega prvenca ‘Pa kaj te s tao je?’ prinaša 12 skladb, v katerih Alo!Stari ostajajo mariborsko cinični, neprizanesljivi, kritični in neposredni. In verjetno bodo z drugim albumom zbodli še bolj. Kar so nekako že pokazali z že izdanimi skladbami z njega.

”Ko smo še kot pubeci hodli ven, je bila vsak vikend vedno ista pesem: kjerkoli smo že bili, je bila tam tudi družba folka, ki je delala probleme. In ko si zaslišal ta famozni ”daj sem prii, nič ti neom” si vedo, da si ga najebal. In potem smo laufali, čim dlje. Da nas ne bi dobili. Ko danes pogledamo na te situacije, se nam zdi ta folk točno tak, kot ta dva pubeca na naslovnici našega novega albuma Sem prii, nič ti neom!. Dva pubeca s cigareto, ki nista mela kaj bolj pametnega za delat,”. In z dogodki iz mladosti v mislih so Alo!Stari opremili (naslovnica) in naslovili svoj drugi album. Na njem je 12 komadov. Pa gremo: album otvorita dva šus v glavo komada ‘Danes nea grem domu’, ki ga Alo!Stari že lep čas igrajo na koncertih, in pravkar izdani single, himna za vse tiste, ki nimajo časa za nič, ‘Spali bomo te ko bomo mrtvi’. Nadaljujejo udarno, z ‘Lej ti ovega’, s katerim se obregnejo v točno določene tipe; pa saj jih vsi poznamo, kake! Četrta je ‘MSG’, za odtenek mirnejša, definitivno pa prva introspektivna in tista, s katero se Alo!Stari soočajo z jezo in zlomljenimi srci. Sledi prvi single z albuma ‘Prie tako leto’ – dajmo o njej povedati zgolj to, da izvrstno popisuje obdobje, ko se nam je vsem pipalo – tako ali pa drugače. Sredino albuma zavzema prvi collab, verjetno takrat zelo nepričakovan, single ‘Nea guši’, v katerem so Alo!Stari in Emkej združili uporniški punk z družbeno-kritičnim hip hopom. V drugo polovico albuma nas pelje prvič slišana ‘Še enkrat’, sledijo pa ji tri že dobro poznane, saj so jih skejt pankerji že predstavili kot single: ‘Nisn jezn, sao me razpizdi’, najbolj miren song albuma, skoraj power balada ‘Glavno da midva sma skup’, tokrat collab z Najo Lipičnik iz banda Before Time, ter himno prijateljstvu ‘Preživeli smo še eno noč’. Zadnji dve skladbi pa sta vsaka svoje posebno presenečenje – kakšno? Poslušajte ‘Že dugo’, mogoče pa so Alo!Stari na skrivaj fani americane in grass roots countryja (?!?!) in ‘Jebite se vsi’, v kateri si dovolijo biti najbolj direktni, brez ovinkarjenj, s katero povedo tako, kot si (pre)večkrat mislijo, z nepričakovanim koncem. ‘Sem prii, nič ti neom’ je definitivno album, s katerim so Alo!Stari še enkrat pokazali in dokazali, kako presneto resno jemljejo svoj edinstven glasbeni izraz, zaradi katerega so to kar so.

Alo!Stari svoj drugi album izdajajo ob zanje prelomnem času, saj letos obeležujejo pet let delovanja. Aprila 2019 je namreč naša ušesa dosegel njihov prvi komad ‘Nea vem kam’, ki jih je kot novince z leti izkušenj in zavidljivo kilometrino doma in v tujini (pred Alo!Stari so Tine Matjašič, Jernej Metež, Matej Kosmačin, Matic Mlakar, Tomaž Medvar delovali in sodelovali v mnogih drugih glasbenih sestavih) izstrelil na slovensko glasbeno sceno. In tako bodo Alo!Stari svojih prvih pet let obeležili tudi na odru, saj so že napovedali dva velika rojstnodnevna koncerta – prvi bo v četrtek, 18. aprila, v Cvetličarni v Ljubljani, drugi pa v petek, 26. aprila, na mariborskem Štuku. Še slab mesec je do koncertov in na voljo je le še peščica vstopnic – tukaj: Eventim. Tisti, ki ste že bili na njihovih koncertih veste, da se nam obeta konkretna doza direktnega, surovega, melodičnega skejt punka, ne veste pa, da bodo Alo!Stari, kot se za praznovanje spodobi, pripravili kar nekaj presenečenj. Za vse frende in familijo, ki boste aprila z njimi v Cvetličarni ali na Štuku. Priite, nič vam neojo! Predskupina na obeh koncertih bodo lublanski pank trio Lim, Smrad in Žila.

Pet let skupaj

Mariborski skejt pankerji Alo!Stari so aprila 2019 prileteli na slovensko glasbeno sceno in z uporabo mariborščine, svojega maternega jezika, ter iskrenimi, pogosto kritičnimi, komadi in skejt punk glasbo presenetili vse. Prvi komad, s katerim so se predstavili slovenski javnosti, je bil ‘Nea vem kam‘. Spot je v prvih 24 urah dosegel okoli 30.000 ogledov na YouTube (danes jih ima skoraj 870.000), kar je za novinca v alternativnem žanru ogromen uspeh. Dva meseca kasneje so Alo!Stari prvič skupaj stopili na oder, kakopak v ‘rodnem’ Mariboru, kjer so napolnili dvorišče Vetrinjskega dvora. In še danes velja, da kdor tam ni bil, si je sam kriv. Alo!Stari so nadaljevali s komadi ‘Star‘, ‘Alo, stari‘ in ‘Valovi‘, nato še z enim od njihovih najbolj prepoznavnih ‘Vse bi dal‘ in zadnjim štiklom pred plato ‘Kaj naj zaj nareim‘.

Prvega septembra 2021 je izšel njihov takrat že zelo težko pričakovani prvenec ‘Pa kaj te s tao je’. Prinesel je 14 komadov, ki so takoj zadeli na pravo mesto, do takrat pa so Alo!Stari domači skejt punk že vrnili nazaj tako na večje odre, v prešvicane klube in v radijski eter. Ko je bil album zunaj, so Alo!Stari špilali še bolj. Leta 2022 pa so se lotili dveh največjih solo koncertov – poln Kino Šiška, razprodan Štuk in dva Pune vrei špila. Do danes so predstavili šest novih bangerjev ‘Prie tako leto, ‘Nea guši’, ‘Nisn jezn, sao me razpizdi!’, Preživeli smo še eno noč, ‘Glavno, da midva sma skup’ in ‘Spali bomo te ko bomo mrtvi’ in jih hkrati posneli in na drugi album ‘Sem prii, nič ti neom’ zapakirali še enkrat toliko. Svoj novi, drugi album, ‘Sem prii, nič ti neom’, so izdali v letu, ko obeležujejo 5 let, 26.3.2024. In ob teh dveh prelomnicah (5 let in novi album) prirejajo tudi dva koncerta – 18.4. v ljubljanski Cvetličarni, 26.4. pa na mariborskem Štuku.

Povežite se z Alo!Stari:

Facebook: https://www.facebook.com/alostarimb

Instagram: https://www.instagram.com/alostari/

YouTube: https://www.youtube.com/c/AloStari

Web: https://www.alostari.si/

 

Facebook dogodek Alo!Stari@Cvetličarna: https://www.facebook.com/events/387174580322728

Facebook dogodek Alo!Stari@Štuk: https://www.facebook.com/events/904631100940655/