NEJC UŠLAKAR (NASH): ‘Ime zasedbe povezujem z Nashvillom, ki je srce country glasbe’

Nejc Ušlakar - Nash (Foto Foto: Rok Maver)

Intervju s kitaristom in mladim ustvarjalcem Nejcem Ušlakarjem.

Glasbenik, avtor in vokalist vse v eni osebi. Med drugim si je v zadnjem času pridobil spletno občinstvo v Braziliji, vmes pa aktivno sodeluje z najrazličnejšimi slovenskimi izvajalci. Samouk, ki je skozi čas in izkušnje postal vrhunski plačani kitarist z veliko glasbeno širino, ki mu predstavlja največji odsev kvalitete. Odlika ga je popeljala na največje slovenske odre, trenutno pa pod imenom Nash pripravlja prvi album. Nastopa z zasedbama Bečo & Company, za koncerte ob 10. obletnici pa se je pridružil še zasedbi Kvatropirci. Več pa izveste v našem intervjuju.


ROCKER.SI: Vem, da si oboževalec Slasha. Zaradi njega si tudi začel igrati kitaro, kajne?

NEJC UŠLAKAR: Kot najstnik sem bil obseden s Slashem in sem konstantno poslušal njegove melodije, zato sem se tudi učil pri Anžetu Vidicu, ki je prav tako navdušen nad njegovim stilom igranja. Mislim, da ni težko ugotoviti, o čem je tekla debata na najini prvi učni uri (smeh).

ROCKER.SI: Bi zase rekel, da si bil dober učenec?

NEJC UŠLAKAR: To bi znal Anže bolje odgovoriti, ampak mislim, da sem bil poslušljiv in ubogljiv. Anže je odličen kitarist in želel sem si znati, kar zna on, zato sem mu zaupal. Njegova predanost do učenja me je usmerila na pot, po katerim hodim.

ROCKER.SI: Kdaj si presedlal na avtorsko glasbo?

NEJC UŠLAKAR: Začeli smo že z mojo prvo glasbo skupino Success, a zaradi različnih glasbenih žanrov nismo uspelo najti skupnega jezika. Prvo pravo snemanje smo imeli s skupino Bečo & Company pri Dejanu Radičeviču. Od tega so minila tri leta.

ROCKER.SI: Kako ste prišli skupaj? Niste ravno tipična kombinacija glasbenikov.

NEJC UŠLAKAR: Kot takratni vajenec v studiu Primoža Grašiča sem spoznal Elvirja Bečiča – Bečota, ko je s svojim takratnim bendom 20 do prišel v studio posnet športno himno – ‘Veter v laseh’. Po celodnevnem snemanju mi je omenil, da bo v prihodnosti potreboval kitarista, ki bi skupaj nastopala in pisala glasbo. Kasneje smo se dobil na praznovanju njegovega rojstnega dne in tako se je zgodba začela.

ROCKER.SI: On je nekoliko starejši, kot je tudi zasedba, kako si se vklopil?

NEJC UŠLAKAR: Od nekdaj sem imel starejšo družbo, zato nisem imel težav s tem. Kot glasbenik si pogosto obdan z ljudmi različnih starosti. Bečo je imel dobro vizijo, s čimer me je prepričal. Vklopil sem se zelo hitro, saj sem v preteklosti preigral že dosti yugo rock glasbe v raznoraznih kranjskih zasedbah, kot so Success, Gino & Band ter Made in Yugoslavia.

ROCKER.SI: Te je hitro vključil v avtorski proces? Si se moral dokazati?

NEJC UŠLAKAR: Niti ne, ker smo se hitro ujeli. Na začetku smo večinoma preigravali priredbe, kasneje po menjavi praktično vseh članov in seveda tudi imena benda pa smo se odločili, da gremo v studio posnet naše prve avtorske skladbe.

ROCKER.SI: Tisti čas, ko si začel pri Bečo & Company, si nastopal tudi z Alyo?

NEJC UŠLAKAR: Bilo je kar zanimivo obdobje. Najprej smo imeli nekaj koncertov z Bečo & Company, potem pa je sledilo zatišje. Takrat sem se pridružil Alyji. Kasneje smo se izmenjavali. Pri Alyji ne igram več, po petih letih sodelovanja sva namreč oba začutila potrebo po spremembi. V tistem mesecu, ko smo se poslovili, sem izdal prvi singel pod imenom Nash. Želel sem na svojo pot.

ROCKER.SI: Kaj konkretno pri tebi pomeni, da si “freelancer”?

NEJC UŠLAKAR: To pomeni, da me skupina lahko najame, ampak ne bi sprejel ravno česarkoli. Za kvalitetno izvajanje moram glasbo začutiti. Ne bi sprejel projekta, ki je jazz orientiran, saj te glasbe ne čutim dovolj, da bi lahko naredil doprinos skupini. Najbolje se znajdem v pop-rock zvrsteh, kjer sta rdeča nit melodika in preprostost.

ROCKER.SI: Zveni kar dobro. Da si “plačanec”, namreč.

NEJC UŠLAKAR: Ni tako lepo, kot morda zveni. Spoznaš veliko ljudi, kar je super, ampak nikoli pa nisi zares doma. Meni je najlepše predstavljati avtorsko glasbo.

ROCKER.SI: Kako si izkoristil čas, ki ti je bil podarjen v zadnjem letu?

NEJC UŠLAKAR: Predvsem sem se spočil in hkrati zbudil. Po dolgem času nisem imel nobenega pritiska, kaj početi, zato sem lahko svobodno delal na glasbi, kjer sem naredil še korak naprej, kar se tiče muziciranja. Edino vaj nismo imeli toliko, kot bi si želel – kitarist pri zasedbi Nash je namreč iz Ljubljane in se zaradi občinskih prepovedi nismo smeli dobiti.

ROCKER.SI: Ko sva govorila pred dvema letoma (TUKAJ), si šele začenjal s projektom Nash in si razmišljal o tem, da bi imel spremljevalni bend. Imaš torej zdaj okoli sebe »plačance«?

NEJC UŠLAKAR: Projekt Nash se je rodil pred dvema letoma na listu papirja v mojem studiu in sprva ni bil mišljen kot skupina. S prvo pesmijo ‘Nothing Lasts Forever’, seveda ob pomoči izjemih glasbenikov in producentov, kot so Nace Jordan, Roman Ratej, Boštjan Artiček, Zmago Zed Šmon, Tine Janžek, Klemen Zupančič – KLEEN, pa sem se postavi na zemljevid slovenskih avtorjev. Kasneje pa sem ugotovil, da si ne želim biti solo artist, ampak da si želim bend, ki ga trenutno sestavljamo Miha Petrovič, Matej Sušnik, Amadei Šaršanski in jaz.

Nejc Ušlakar – Nash (Foto Foto: Rok Maver)

ROCKER.SI: Pri produkciji singla ‘Nothing Lasts Forever’ je sodeloval Zmago Šmon Zed, pri miksu in masteringu pa Tine Janžek. kajne? Je bilo težko najti pravi osebi za sodelovanje?

NEJC UŠLAKAR: Pri produkciji sem se odločil za Zmaga Zeda Šmona, producenta, ki ima veliko, veliko kilometrine. Ko smo začeli s snemanjem, smo se odlično ujeli in zgodil se je »magic«. Nastala je prva skladba. Ko pa smo prišli do miksa, sva si bila pa žanrsko prerazlična – Zed je bolj british jaz pa sem si želel bolj ameriški zvok. Naposled sem našel Tineta, ki dela z glasbeniki iz Nashvillea. Izjemen producent in tonski mojster. Ta skladba pa nosi ravno te vibracije – Nashville scena.

ROCKER.SI: Zakaj Nashville? Torej si oboževalec skupine Kings of Leon?

NEJC UŠLAKAR: Ime zasedbe povezujem z Nashvillom, ki je srce country glasbe. V moji glasbi je kar nekaj elementov country glasbe. Kings of Leon so mi nedvomno veliki vzorniki.

ROCKER.SI: Ti poslušalci iz Brazilije še zvesto sledijo?

NEJC UŠLAKAR: Brazilski sledilci in sledilke mi pogosto pišejo. Sprašujejo o izidu novih pesmi oziroma albuma. Odgovorim jim, da potrplenje ponavadi prinese najslajše stvari.

ROCKER.SI: Kdaj torej lahko pričakujemo dolgometražno ploščo?

NEJC UŠLAKAR: Naslednje leto, če bo vse po sreči.

ROCKER.SI: Od česa je odvisno, kdaj boste izdali album?

NEJC UŠLAKAR: Od kreativnosti, na kreativnost pa vpliva okolje glasbenika. Pesmi, ki jih pišem(o) so ogledalo mojih misli in nič ne delamo na silo. Imamo že dovolj materiala za snemanje, ampak najprej bomo aranžmajsko zaključili 15 pesmi in jih 10 izbrali za album. Vsaka skladba ni primerna. To je pre-production kot pravijo, potem pa nas čaka izbira producenta in studia.

ROCKER.SI: Do zdaj si izdal en singel, koliko skladb je v trenutno v tvojem repertoarju?

NEJC UŠLAKAR: Kar precej glasbe smo ustvarili od takrat. Zaenkrat imamo izdano eno skladbo, plošča bo po vsej verjetnosti predstavljala deset skladb, ki bodo povezane z rdečo nitjo.

Nejc Ušlakar – Nash (Foto Foto: Rok Maver)

ROCKER.SI: Je cilj uspeti čez lužo?

NEJC UŠLAKAR: Takšna glasba sodi v Južno Ameriko. V Braziliji obožujejo tovrstne skladbe, v ZDA pa je podobnih bendov preveč. Računamo tudi na Azijo, a najprej album in promocija, potem pa naprej.

ROCKER.SI: Pred kratkim si se pridružil Kvatropircem. Kako je prišlo do sodelovanja?

NEJC UŠLAKAR: Njihov menedžer Matic Plevel me je nekega dne poklical z idejo, da si želi s Kvatropirci ustvariti vrhunsko slovensko turnejo – 10 za 10, torej 10 koncertov ob 10 obletnici Kvatropircev. V osnovi je bilo mišljenih 10 koncertov, nakoncu smo jih pa odigrali 13 zaradi visokega povpraševanja. Mene pa je kontaktiral z namenom, ker si želi imeti v skupini rokerskega kitarista. Zasedba je sledeča: Gašper Konec, Anže Langus Petrovič, Marko Hrvatin in Jure Rozman. Marsikdo misli, da gre za narodnozabavno glasbo, ampak je to daleč od resnice.

ROCKER.SI: Misliš, da boš tukaj našel redno mesto?

NEJC UŠLAKAR: Ne, ker gre v osnovi za štiri vokaliste ob spremljavi kitare. Za obletnico so dogajanje želeli popestriti z bendom. Koncerti so pa res vrhunski, nisem še videl kombinacije štirih vokalistov in spremljevalne zasedbe.

ROCKER.SI: Še učiš kitaro?

NEJC UŠLAKAR: Ko nisem na odrih, sem še vedno na mestu kitarskega profesorja v Šenčurju in v Gorjah. Poleti pa si z učenci vzamemo premor od poučevanja, ker rad vidim, da imajo otroci počitnice. Si jih vsi skupaj zaslužimo (smeh).

Nejc Ušlakar – Nash (Foto Foto: Rok Maver)

ROCKER.SI: S čim se ukvarjaš poleg glasbe?

NEJC UŠLAKAR: Rad imam rad šport, filme, živali, dolg spanec (smeh). Vse, kar me pomirja in inspirira.

ROCKER.SI: Se bojiš, da bi se pri športu poškodoval in bi bila ogrožena tvoja glasbena turneja?

NEJC UŠLAKAR: Ravno zaradi tega razloga ne smučam. Obožujem deskanje na snegu, ampak zaradi možnosti poškodbe roke, sem se temu odrekel. Všeč mi je tudi košarka, ampak je nočem igrati, ker bi bil zaradi svoje višine preprosto predober (smeh).

ROCKER.SI: Kakšna so pričakovanja za prihodnost? Kdaj boste prvič nastopili z Nash?

NEJC UŠLAKAR: Nismo še imeli koncerta in ga tudi ne bomo, dokler ne bomo imeli dovolj avtorske glasbe. Pridno vadimo in mislim, da ne bo težav, ko bo prišel pravi trenutek. V teh koncih nas dobro poznajo, tako da lahko računamo na občinstvo. Ko zaključimo našo ploščo, se vam oglasimo in vas povabimo na premiero. Do takrat se pa gledamo in poslušamo na odrih ostalih zasedb.

ROCKER.SI: Hvala za pogovor, Nejc. Želim ti vse dobro pri nadaljnjem ustvarjanju!