Na TV ekrane se vrača prikupna lutkovna oddaja Fračji dol

Na TV ekrane se vrača prikupna lutkovna oddaja Fračji dol
Fračji dol (Fraggle Rock) - foto: YouTube

Če ste že, recimo temu, malo starejše generacije, se boste prav gotovo spomnili otroške lutkovne oddaje Fračji dol (originalno Fraggle Rock).

Fračji dol je bila serija, ki se je uradno vrtela na TV ekranih med leti 1983 in 1987, v njej pa je bilo obilo petja in plesa in zanimivih ter poučnih dejanj. Avtor oddaje je Jim Henson, tako imenovani oče Muppetkov.

In verjetno se že sprašujete kaj imajo “Fracki” z rockom… Kot prvo naj omenimo, da je pravkar izšla nova serija v trinajstih delih, avtorja Jima Hensona, z naslovom “Fraggle Rock: Back to the Rock”. Da pa ne bo samo del imena povezan z rock glasbo, dodajmo še drugo stvar: naslovno pesem za novo serijo so ustvarili sami Foo Foghters in sicer skladbo z naslovom Fraggle Rock Rock.

Na kratko o oddaji Fračji dol (Fraggle Rock)

V Fračji Dol vodi luknja v delavnici malce čudaškega izumitelja Doka. Včasih Fracki prihitijo v delavnico, kjer jih Dok sploh ne opazi, ima pa zato njegov pes Čopek mnogo bolj izostren vid. Fracki svoj domišljijski svet delijo z Drdrami. To so drobna, srečna bitja, ki vse dni trdo garajo in gradijo zapletene reči, ki jih Fracki z velikim veseljem pojedo. Povsem drugačna bitja so Gorgoni. Družina preprostih velikanov je prepričana, da so prav oni vladarji vesolja. V Fračjem Dolu se tako vsak dan dogaja kaj novega, zanimivega, veselega in v njihovem malem svetu ves čas odmeva smeh. Fracki obožujejo petje in ples in se, če se le da, zabavajo. Fracki, zabavna bitja iz domišljijske dežele, ki jih je ustvaril Jim Henson, slavni oče Muppetkov, s svojim veseljem in optimizmom mlade gledalce učijo, kako je mogoče živeti v sožitju z drugačnimi bitji (opis povzet iz rtvslo.si)