MYRKUR: ‘Folkesange’ (2020)

Naslovnica albuma (foto: Bandcamp, promo).

Danska izvajalka Myrkur, ki bi jo žanrsko lahko označili za nekakšen hibrid različnih odtenkov ljudske in metal glasbe, je 20. marca izdala svoj tretji polnokrvni studijski album Folkesange, ki je nasledil ploščo Mareridt (2017) oziroma EP Juniper (2018). Stvaritev je izšla pod okriljem založbe Relapse Records.

Ali ste kdaj sanjali, da bi obiskali Skandinavijo, in to kar z domačega naslonjača? Potem imate zdaj odlično priložnost, saj nam je izvajalka s svojim novim albumom omogočila točno to. Folkesange namreč vsebuje množico tradicionalnih skandinavskih skladb, ki jim je Myrkur nadela moderne preobleke. Tvegano početje, a ne skrbite. Njihovo bistvo ostaja nespremenjeno. V slogu Marianne Faithfull in plošče North Country Maid (1966); ob podpori sodobnejše tehnologije. Poleg zadnjih je na plošči prisotna tudi ‘House Carpenter’, ki jo je prepevala tudi kraljica ameriškega folka Joan Baez.

Ali je album vreden vaše pozornosti? Vsekakor, saj kopica skrbno izbranih in zavidljivo dobro posnetih skladb tvori koherentno celoto, ki bo obdržala vašo pozornost vse do zadnje sekunde. Morda je celota celo preveč trdna, saj se z izjemo nekaj vmesnih zavojev zdi, da je pred vami ena sama skladba. Da album pozna le eno dimenzijo, znotraj katere se zadržuje vseh 47 minut. Kje sta se izgubili dinamičnost in agresija prejšnjih albumov? Sploh ob dejstvu, da govorimo o nordijski mitologiji? Poleg tega bi bilo zanimivo, če bi lahko izbrane skladbe slišali tudi v angleškem jeziku.

Ocena: 3,5/5