MY BABY: ‘Koncert je naš ritual’

My Baby (Foto: Google)

Po ploščah My Baby Loves Voodoo!, Shamanaid in Prehistoric Blues, s katerimi si je trio My Baby med drugim utrl pot po celem svetu, se priključil turneji z znamenitim ameriškim blueserjem Seasick Steveom, nastopil na velefestivalih, kot so Glastonbury (kar šestkrat!), Ozora, Sziget in Exit, ter se uveljavil kot eden najbolj vidnih, progresivnih in vplivnih nizozemskih ustvarjalcev na mednarodnih ravni, je čas za novo poglavje.

Cato van Dijck.

Zasedba ga piše s svežim, oktobra izdanim albumom Mounaiki, ki njen “popoln most med rockom in plesno glasbo” (OOR), zgrajen iz plemenskih ritualov, trance ekstaze in blues močvar, ojača z glasbenimi pokloni prvi polovici prejšnjega stoletja – jazzu, ragtimeu, filmu noir in italijanskemu neorealizmu. Te navdihe, izkušnje in spremljajoča čustva je trio My Baby , še vedno v postavi vrhovne svečenice Cato van Dijck, njenega brata Joosta in Novozelandca Daniela Johnstona, prelil v še eno izvrstno ploščo, zato že nestrpno pričakujemo, da spet prevzamejo vajeti zabave v Šiški.

Pogovarjali smo se z energično pevko Cato van Dijck.

ROCKER.SI: Najprej lepo pozdravljeni nazaj v Slovenijo. Lansko leto ste razprodali malo dvorano, sedaj pa se vračate na veliki oder. Kaj se je spremenilo v tem času in kakšno se vam zdi slovensko občinstvo?

MY BABY: Slovensko občinstvo kar samo od sebe širi dobro besedo o naši skupini. To je čudovito. Odziv lansko leto z razprodanim koncertom je bil tako dober, da se lahko vrnemo v velikem slogu (smeh). Se že veselimo, ker smo se lahko leto tako močno zabavali!

ROCKER.SI: Predstavljate četrti studijski album, delujete pa od leta 2012. To je kar dobro povprečje za moderni band, ste bolj kreativni kot ostali?

MY BABY: Pravkar smo izdali četrti album z naslovom ‘Mounaiki – By the Bright of Night’. Ne bi rekla, da smo bolj kreativni kot ostali, ampak ker igramo tako veliko koncertov, moramo ohraniti svežino, zato novo glasbo izdamo na dobro leto in pol. To je eden od motivov, da smo posneli toliko albumov. Radi imamo, da stvari tečejo in se premikajo naprej (smeh).

ROCKER.SI: Igrate mešanico trancea, rocka in dance glasbe. Kaj drugače poslušate in kdo je imel na vas največji vpliv?

MY BABY: Večinoma poslušamo glasbo iz 70. in 20. let prejšnjega stoletja. Veliko bluesa, drugače pa folk glasbo vsega sveta in pa funk. Sly & the family Stone so tisti, ki so najbolj vplivali na nas vse tri.

Novozelandski My Baby

ROCKER.SI: Imate pred koncertom kakšen poseben ritual?

MY BABY: Niti ne, koncert je naš ritual (smeh).

ROCKER.SI: Z Joostom sta brat in sestra. Kako se razumeta na turneji in ali se kdaj stepeta? Kako se v “družinski cirkus” vključi Daniel?

MY BABY: Daniel je kot najin brat, saj smo vedno skupaj. Z Joostom se včasih stepeva, ampak se prav enako hitro tudi pobotava. Ko se kregava, se Daniel malo sprehodi (smeh).

ROCKER.SI: Kaj počnete za zabavo in kako si krajšate čas med nastopi, glede na to, da igrate skorajda identičen material vsak drugi večer?

MY BABY: Vedno preizkušamo lokalne jedi. Nazdravljamo na to, da ostanemo v trenutku. Da se zavedamo, kje smo. Na odru vedno pustimo prostor za improvizacijo in eksperimente. Nenehno moraš ustvarjati glasbo in jo ohranjati nedotaknjeno, drugače postaneš robot.

ROCKER.SI: Katera je bila najtežja preizkušnja, s katero ste se soočili tekom kariere?

MY BABY: Izziv je bil, kako preživeti po tem, ko smo se odločili, da bomo sledili naši strasti v ustvarjanju glasbe. Pomembno je, da trdo garaš in da vedno verjameš v svoje sposobnosti.

ROCKER.SI: Kje se vidite v prihodnosti?

MY BABY: Še vedno bomo skupaj; polovico časa bomo žurali na odrih, drugo polovico časa pa bomo na Novi Zelandiji z razgledom na gore.

ROCKER.SI: Kaj je najbolj ‘odštekana’ stvar, ki se vam je zgodila na letošnji turneji?

MY BABY: Poleti smo nastopili na Exit festivalu v Srbiji. Zaradi težav s papirji so nas ustavili na meji in nismo smeli čez. Po dolgem pogovoru so nam le pustili prečkati, a samo polovici članov celotne ekipe! In samo z našimi kitarami v rokah! Morali smo voziti 160 km/h, da smo ujeli nastop. Prišli smo deset minut, preden smo morali na oder. Ampak uspelo nam je (smeh)!

ROCKER.SI: Z eno besedo opišite, kakšen je občutek, ko ste na odru?

MY BABY: Opolnomočenje.