Mr. Lee & Ivanesky osvajata Berlin

Mr. Lee & Ivanesky (FOTO: Davor Kovačević)
Mr. Lee & Ivanesky (FOTO: Davor Kovačević)

Mednarodni umetniški multimedijski projekt ‘SAILOR, materializiran mestni zvok’,  ki sta ga avtorsko podpisala Damir Martinović – Mrle in Ivanka Mazurkijević bo predstavljen aprila v Berlinu.

 

O projektu

Projekt skozi kreacije novih umetniških in znanstvenih izrazov ter v sodelovanju z različnimi glasbeniki, znanstveniki ter vizualnimi umetniki, dokumentira vibracijo mesta v katerem se razvija. Zanima ga avtentična atmosfera in zvok, sodeluje pa z glasbeniki iz mest, ki so vključeni v projekt.

‘Sailor’, (Mornar), se bo zaključil na Rijeki, kjer se bo v končni fazi kombiniral zbrani materijal. Na osnovi vsega zbranega zvočnega gradiva se bo kreirala skulptura iz morske vode.

Mojstra glasbene inovacije in kreativnosti – Mr. Lee & Ivanesky nam tako predstavljata še en projekt, ki premika meje multimedijske umetnosti  ter bolj zahtevni publiki, ki je željna progresivnih vsebin, nudi glasbeno poslastico vredno občudovanja.

Mrle ne ustvarja le v skupini Let3.
Mrle ne ustvarja le v skupini Let3.

So – avtor projekta, Damir Martinović Mrle nam je povedal par besed o samem nastanku projekta: ‘Z vrha, iz naselja Trsat sem snemal zvoke mesta Rijeka – ljudi, spremljal sem njihovo delo, promet, mestni vrvež. To je frekvenca, v kateri mesto vsakodnevno pulzira, kjer se pokažejo karakteristike in znaki življenja. Naslednja faza je, kako z enostavnim besednjakom postaviti  ‘zvočnik v morje’,  kakor da bi izčrpal vso morsko vodo in jo pretvoril v majhne kapljice, ki bi pod vtisom mestnega zvoka formirale obliko, nov prostor kreiran s specifično frekvenco. Z identifikacijskim zvokom je nastala glasba, ki je kombinacija elektronskih in klasičnih inštrumentov. Tekstualno smo glasbo, celotni projekt ‘mestnega zvoka’ definirali z besedo Mornar. Zgodba sestoji iz beganja nesrečnega mornarja, on se namreč ne zaveda, da je osvobojen vseh tistih okov, ki definirajo ‘zatočišče doma’, ‘ pravi Mrle, ki ga slovenska javnost najbolj pozna kot avtorja in protagonista skupine LET 3.

Prva faza projekta je že nastala na Rijeki leta 2016, druga faza se je odvijala na otoku Silba leta 2017 v sklopu projekta SEA Silba Environmental Art, tretjo fazo pa trenutno ustvarjata Damir Martinović – Mrle in Ivanka Mazurkijević v Berlinu. K sodelovanju sta povabila mednarodno priznane glasbenike in strokovnjake s področja zvoka, projekt pa je podprlo Ministrstvo za kulturo Republike Hrvaške.