MINOTAURO: ‘Slovenski mediji niso naklonjeni metalu’

Skupina Minotauro
Skupina Minotauro

Tokrat smo se pogovarjali z mednarodnimi power metalci Minotauro. Oktobra letos so izdali nov studijski album ‘Apocalyptic Sense’. Preberiti še, kaj nam je zaupal kitarist Roco.

 

ROCKER.SI: Z delovanjem ste začeli leta 2010, v skupini pa ste prava mala mednarodna druščina (italijansko-hrvaško-slovenska naveza). Slovenskemu občinstvu ste se sicer v živo že nekajkrat predstavili, a bi vas vseeno prosila za kratko predstavitev.
MINOTAURO (ROCO)Minotauro je mednarodna skupina, ki igra power metal čeprav ga večina uvršča v symphonic power metal. Band je nastal leta 2010 v Trstu, ustanovil ga je kitarist Roko Smailagić. Člani zasedbe so vokalist Rudy Berginc, klavijaturist in hammondaš Aleš Lavrič, kitarista Nik Smajlagić in Roko Smailagic, basist Enos Zuliani ter bobni Emanuele Petrucci.

Seveda sta pomembna tudi nekdanja člana basist Davor Pavelič in kitarist Damian Caharija. Band je v vseh teh letih največ koncertov imel v Italiji in Nemčiji ter nekaj malega tudi v Sloveniji.

Nemški trg pa nam je najbolj naklonjen in nam je tudi omogočil izdat prvenca z naslovom ‘Master of the sea‘ pri nemški založbi Dust on The Track records, ki spada pod Sony Music Nemčija. Ta album je Minotauru na stežaj odprl vrata na svetovno metal glasbeno sceno ter omogočil tudi veliko prepoznavnost skoraj po celem svetu. Album je bil zavidljivo dobro sprejet, tako pri ljubiteljih metal glasbe, kot tudi med glasbenimi kritiki in novinarji, ter na splošno pri ljudeh v svetu glasbe. Letos oziroma bolj točno 13.10.2017 pa je Minotauro izdal najnovejši album pri nemški založniški hiši 7hard/7us media group z naslovom ‘Apocalyptic Sense‘, ki pa na kritike in rezultate že presega naš prvenec.

ROCKER.SI: Na prvencu ‘Master Of The Sea’ je takrat sodeloval tudi Tom Naumann (Primal Fear), koliko vam je to pomagalo pri sami prepoznavnosti?
MINOTAURO (ROCO): Res je, da je na prvencu ‘Master Of The Sea’ sodeloval Tom Naumann (Primal Fear, Sinner) ter tudi svetovno znan švedski pevec Goran Edman (ex Yngwie Malmsteen, John Norum), toda to je bilo vse na prijateljski bazi. Z Goranom Edmanom in Tomom Naumanom je bilo vse na prijateljski bazi. Eden izmed njiju je tudi družinski prijatelj.

Ko smo začeli snemat album ‘Master Of The Sea’ smo bili brez pevca, zato sem se obrnil na Gorana Edmana, ki je takoj pristopil in je hotel posneti vse vokale.  Toda med tem časom sem dal poslušati posnetke svojemu dolgoletnemu prijatelju in vrhunskemu vokalistu Rudyju Berginču. Glasba mu je bila tako všeč, da se je takoj ponudil, da bi odpel tudi on celoten album. Tako, da je na koncu Goran Edman posnel samo eno skladbo, vse ostale skladbe pa Rudy Berginc. Kar se tiče prepoznavnosti pa misli, da je ne delajo znani gosti ampak glasba. Znani gosti vse to samo polepšajo kot npr. neka jagoda na vrhu torte.

Tudi na našem najnovejšem albumu “Apocalyptic Sense” smo povabili goste, čeprav bi jaz rekel bolj prijatelje kot goste, to so, npr. Raffaele Indri (Elvenking) ter Roki Petković (Šank Rock, Night Jump).

Minotauro so oktobra izdali nov studijski album.
Minotauro so oktobra izdali nov studijski album.

ROCKER.SI: Prvenec ste snemali v Nemčiji v Indiscreet audio studiu. Produkcijo pa ste zaupali producentu Achimu Kohlerju (Amon Amarth, Godiva, …). Na podlagi česa ste se odločili za ta korak?
MINOTAURO (ROCO): Prvenec nismo snemali samo v Indiscreet studio, ampak tudi na različnih koncih npr. vso orkestracijo in klaviature, je naš klaviaturist Aleš Lavrič posnel tudi v svojem studiu, določene stvari pa smo posneli tudi v drugih studiih.

Za miksanje in mastering sva se z basistom odločala kar precej časa, celo mnekaj mesecev. Bili smo v stiku z mnogimi producenti, tudi s tistimi najbolj znanmi, kot so Bob Rock (Metallica, Aerosmith, Bon Jovi), Davidom Praterom (Dream Theater), Maxom Normanom (Ozzy, Bad Company, Megadeath), Michaelom Wagenerjem (Accept, Ozzy, Metallica) ter še z mnogimi velikimi imeni, ki so po predhodnem poslušanju posnetkov vsi želeli delat na našem materialu. Naredili so nam celo poskusne mikse.

Producent Ryan Green (Mr. Big, Alice Cooper, Megadeath, ex direktor EMI-USA) je bil tako ‘zapaljen’ za našo glasbo, da se je ponudil celo, da bi delal brezplačno! Toda, ko smo izbirali med vsemi (bilo pa je približno 30 svetovno priznanih producentov) miksi in preposlušali vse. Najbolj od vseh nas je prepričal Achim Koehler (Primal Fear, Amon Amarth, Sinner, ex A&R direktor Nuclear Blast). Tako, da sem odpotoval v Stuttgarth v njegov studio in sva se dogovorila za sodelovanje, kar je kasneje obrodilo sadove. Z njim smo nato posneli naš aktualni studiijski album.

ROCKER.SI: Oktobra letos ste izdali nov studijski album ‘Apocalyptic sense’, kako je potekalo snemanje? Se vam je morda pripetila kakšna anekdota?
MINOTAURO (ROCO): Snemanje novega albuma je potekalo tako, da je posnel vsak v svojem studiu in smo nato vse združili v neko celoto. Moram poudariti, da so vsi zbori na novem albumu pravi (organski), in ne računalniški. Tu sta nam pomagala znani slovenski producent Sašo Fajon in naš klaviaturist Aleš Lavrič, ki sta to posnela v Piranski škofiji s 50 članskim mešanim pevskim zborom, ki ga vodi Sašo Fajon. Mislim, da zaradi takih stvari Minotauro iztopa z glasbo in produkcijo ter je bolj bombastičen.

ROCKER.SI: Kako sploh nastajajo pesmi pri vas, glede na to, da niste vsi iz Slovenije? Kako potekajo vaše vaje?
MINOTAURO (ROCO): Naše pesmi nastanejo tako, da vsak od nas, ki ima idejo, posname in pošlje demo vsem članom banda po mailu. Nato pa vsak doda ali naredi svoje.

Tako, da je vsaka pesem plod skupnega dela in ne posameznika. Moram pa poudariti, da ogromno dela naredi tudi Aleš Lavrič, ki poleg svojega instrumenta, naredi še orkestracijo in besedila. Zaradi naše oddaljenosti med člani, Minotauro nima vaj in se mora vsak od nas doma zelo dobro pripravit. Za nas je to postala že stalnica, da se ne vidimo po nekaj mesec, razen na odru.

Minotauro že strmijo k novim izzivom.
Minotauro že strmijo k novim izzivom.

ROCKER.SI: Na aktualnem ploščku ste se lotili tudi priredbe skladbe ‘Easy Livin” legendarne zasedbe Uriah Heep, kako je prišlo do te odločitve?
MINOTAURO (ROCO): Ta odločitev je bila čisto naključna, ne bi se mogel spomniti zakaj, mislim pa, da bolj zaradi vokalov.

ROCKER.SI: Nov album se zdi nekoliko ‘trši’ od predhodnika, kako to?
MINOTAURO (ROCO): Tudi prvi je zelo ‘trd in hiter’, je bolj progresiven. Pride do menjave ritmov, tempa, vsaka skladba je narejena z več različnimi deli, gre za tehnično zahteven album in to nam tudi leži. Pri drugem albumu pa smo bolj delali na melodijah, hitrosti in dinamiki, kot pa na menjavi ritmov in tempa. S tem pa dobiš občutek, da je bolj udaren in trši. Zdaj je v pripravi že material za novi album, ki je predviden, da izide proti koncu leta 2018 in tukaj bomo poskusili poudariti še več na melodiji kot na ‘Apocalyptic sense’.

ROCKER.SI: Kateri izvajalci vplivajo na vašo glasbo?
MINOTAURO (ROCO): Zanimivo in težko vprašanje, toda to zagotovo niso Rhapsody, s katerimi nas toliko primerjajo. Sploh ne vem, ali kdo od članov banda pozna kakšno njihovo pesem. Vem, da Emanuele (bobnar) posluša Fear Factory in Cradle of Filth ter Nail. Rudy (pevec) ima rad Saxon in je njihov največji oboževalec, kar jih poznam. Enos (bas) posluša vse, kar je hard and heavy iz 80-ih. Nik (kitarist), je ljubitelj Symphony-x ter raznih prog bandov pa tudi jazz glasbe. Aleš (klavijaturist) posluša Stratovarius, Yes, Toto, Deep Purple in Dream Theater. Jaz (kitarist) pa Primal Fear, Accept ,Symphony -X in Helloween. Tako da, vpliv je zelo velik in širok.

Naslovnica aktualnega albuma 'Apocalyptic Sense'.
Naslovnica aktualnega albuma ‘Apocalyptic Sense’.

ROCKER.SI: Se vam zdi, da je pomembno, pod katero glasbeno etiketo skupina izdaja albume? Sami ste namreč menjali založbo?
MINOTAURO (ROCO): Mislim, da je za glasbenika pomembno pod katero etiketo izdajo album ali glasbo. Dobra založniška hiša skrbi za tvojo promocijo v vseh pogledih ter, da tvoj glasbeni izdelek pride do poslušalca. Konec koncev imajo oni večjo korist kot sam izvajalec, toda band ali glasbenik dobi neko širšo prepoznavnost v svetu. Res smo zamenjali založnika in ga bomo tudi v prihodnje, če bodo druge založbe omogočile boljše pogoje. Ne verjamem pa in nikdar nisem v samozaložbo. Se je že zgodilo, da se je na koncu izkazalo, da je več škode in stroškov, kot pa same koristi.

ROCKER.SI: V Sloveniji imate malo koncertov, se vam zdi, da slovenski poslušalci niso naklonjeni glasbi, ki jo igrate?
MINOTAURO (ROCO): Res je, v Sloveniji smo imeli zelo malo nastopov, s katerimi bi se predstavili naši publiki. Upam, da bomo po novem letu naredili nekaj koncertov po Sloveniji, pustimo se presenetiti. Seveda so poslušalci naklonjeni metal glasbi, in v tem primeru tudi nam, saj smo metal band. Mislim, da so večja težava slovenski mediji, ki je ne promovirajo in odobravajo, kar je pa tudi velika napaka.

ROCKER.SI: Kdaj vas lahko slišimo/vidimo v Sloveniji?
MINOTAURO (ROCO): Nekaj se dogovarjamo z Mary Rose, da bi enkrat po novem letu naredili nekaj koncertov skupaj. Toda za zdaj so le dogovori, tako da točnih datumov še nimamo.

ROCKER.SI: Kakšni so vaši načrti za prihodnost? Kje se vidite čez 20 let?
MINOTAURO (ROCO): Definitivno, da posnamemo še kakšen dober album. Čez 20 let bom jaz že zelo star in se vidim v domu za starejše občane Lucija-Portorož, kjer poslušam metal.

ROCKER.SI: Imate še kakšno posebno sporočilo za bralce portala Rocker.si?
MINOTAURO (ROCO): Poslušajte metal glasbo, ker to je edini naravni anti stres in to so japonski in tudi brazilski strokovnjaki dokazali, da so ljudje ki poslušajo metal najbolj veseli ljudje??