MIMI MARGOT: ‘Imamo se odlično in energija v skupini je fenomenalna”

Mimi Margot - Love&Pace festival, Kino Šiška, 25.2.2023 (Foto: Janja Plevnik in Jernej Založnik)

Naša ekipa je tokrat obiskala zasedbo Mimi Margot.

Pridružili smo se jim na eni izmed njihovih vaj, ravno v času, ko so se pripravljali na snemanje novega singla. Hitijo naprej, čeprav so nedolgo nazaj izdali četrti avtorski komad ‘Dlje’ in z njim spremljevalni video, ki je naletel na pozitivne odzive.

Ljubezenska pesem govori o paru, ki se pripravlja na naslednji korak v njunem razmerju. Seveda so prisotni pomisleki, strahovi, želje in prigovarjanje. Kam »dlje« bo šel naš par, izvedite v pesmi.

Besedilo in glasbo za ‘Dlje’ sta napisala pevec Jure Salobir in kitarist Peter Horvat, za aranžma pa je kot običajno poskrbela celotna zasedba Mimi Margot. Proces nastajanja njihovih skladb je zdaj trdno v rokah kitarista in producenta Petra, ki oblikuje prepoznaven zvok benda.

Objava novega singla ‘Dlje’ je bila del priprav na nastop na festivalu Love & Peace, 25. 2. 2023 v Kinu Šiška v Ljubljani, kjer so Mimi Margot nastopili skupaj z velikimi imeni slovenske glasbene scene, kot so Gušti, Koala Voice in Peter Lovšin.

O zasedbi

Mimi Margot deluje od oktobra 2021 v postavi:

Jure Salobir (vokal in ritem kitara), Katarina Kurtjak (klaviature in spremljevalni vokal), Peter Horvat (kitara), Tomaž Lukman (bas), Gregor Seme (bobni).


ROCKER: Lep pozdrav, ekipa! Konec leta 2021 ste se formirali v Ljubljani, ravno v času korone. Kaj bi rekli, da so bili največji plusi in minusi tega?

MIMI MARGOT: Če prav pomislimo, nekih velikih minusov ne vidimo. Čudni časi so botrovali temu, da smo zapustili bend, v katerem se nismo več počutili najbolje. Glede na to, da je bila scena takrat mrtva in delamo avtorko glasbo, smo izkoristili priložnost in ustvarjali nov material. Je bil pa to za vse nas odmik od dolgočasnega vsakdana ter od negativizma. Vsi smo potrebovali nekaj za sprostitev.

ROCKER: Zasedba je nastala iz prejšnje postave Imperij, ki zdaj nadaljuje svojo pot, kako ste se lotili iskanja svojega lastnega zvoka? Na nek način od začetka, z novim imenom, pa vendarle ste stari glasbeni znanci in že uigran kolektiv.

MIMI MARGOT: Imperij je stara zgodba. Kar nekaj časa smo tam ustvarjali bolj temačno muziko. Ko smo zasnovali Mimi Margot, smo si rekli, delajmo to, kar nas veseli, brez  kakršnikoli pritiskov in bomo videli, kam nas bo odpeljalo. Delamo pozitivnejšo glasbo, imamo se odlično in energija v skupini je fenomenalna. Štirje smo v zasedbi in smo že prej sodelovali, “nov” pa je bobnar, ki ima najdaljšo glasbeno kilometrino. Na isti valovni dolžini je, tako da smo se hitro ujeli. Če se lahko še na kratko predstavimo, smo člani Jure Salobir (vokal, ritem kitara), Katarina Kurtjak (klaviature, spremljevalni vokal), Peter Horvat (kitara), Tomaž Lukman (bas) in Gregor Seme (bobni).

Mimi Margot, v placu za vaje, Ljubljana (Foto: Tjaša Janković)

ROCKER: Kakšno ozadje se skriva za imenom, mar res izvira iz stripov?

MIMI MARGOT: Zgodba za imenom je precej dolga in res je, del se povezuje tudi na stripe. Tisti, ki je bral Alan Forda, se lahko spomni na vohunko Margot. Elegantna, zapeljiva, nevarna in preračunljiva. Nekaj njene karizme in osebnosti želimo vplesti tudi v naše pesmi. Tomaž je v mladosti prebiral belgijske stripe in iz enega mu je ostala v spominu Margot la folle (nora Margot). No, tako daleč nismo hoteli iti, za ravno pravo mero smo zato takrat dodali še Mini. Ko je splet ob preverjanju vrnil zadetek za žensko torbico, smo rekli: “OK, to ne more bit ime benda.” Črko N smo zamenjali z M in nastalo je Mimi Margot. Če gremo še malo dlje, s francoskim prihodom je “t” nemi.

ROCKER: Se kakorkoli povezuje z vašo glasbo ali filozofijo benda?

MIMI MARGOT: Eno mini Margot si želimo vplesti v naše pesmi. Sicer pa je filozofija benda predvsem uživanje in ustvarjanje tistega, kar nam v danem trenutku ustreza. Četudi je malo noro (smeh). Zvokovno imamo rdečo nit, zanjo se trudi naš Peter (Horvat op.a.), ki je poleg glavnega kitarista prevzel še vlogo snemalca in producenta, se pa malo poigravamo z glasbenimi zvrstmi. Odneslo nas je že v orientalske vode, v osnutkih je komad s ka pridihom, enega pripravljamo v ritmu valčka, hkrati pa vse povezuje rock forma.

Foto: Tjaša Jankovič

ROCKER: Odigrali ste nekaj zanimivih koncertov, največjega na festivalu Love&Peace, ki je bil prestavljen v Kino Šiška. Povejte več o tej izkušnji. Kako je bilo stati na odru ene najboljših koncertnih dvoran v Sloveniji?

MIMI MARGOT: Do zdaj smo oder Kina Šiške doživljali le kot obiskovalci koncertov. Stati na odru pred polno veliko dvorano pa je bilo za nas nekaj fenomenalnega. Bilo je nekaj treme in živčnosti, ko smo čakali na začetek, ampak ob prihodu na oder je bil samo še žur. Smo pa ob igranju, kljub temu, da smo bili prvi in predskupina velikim imenom domače glasbene scene (Adi Smolar, Gušti, Peter Lovšin, Koala voice), doživeli izjemen odziv publike in hkrati potrditev, da gremo v pravo smer s pravo energijo. Po koncertu smo si v šali rekli: »Stožice, zakaj pa ne?« Kakorkoli, bila je izjemna izkušnja in super prireditev. Ideja festivala, ki bo postal stalnica, je dati priložnost tudi neuveljavljenim bendom. Imeli smo privilegij biti del prve izvedbe, za kar se zahvaljujemo organizatorju Boštjanu Trohi.

Gregor Seme, v placu za vaje, Ljubljana (Foto: Tjaša Janković)

ROCKER: Nekaj singlov ste že izdali, trenutno ste pred snemanjem novega, kajne?

MIMI MARGOT: Izdane imamo štiri avtorske skladbe. Prva je bila “Ko pride noč”, sledila je pesem “Mojca in Muhamed”, za njo “Ob reki” in zadnja “Dlje”. V delu imamo trenutno še štiri avtorske pesmi, in nekaj idej za naprej, tako da dela in ustvarjanja pri nas ne manjka. In res je, smo pred snemanjem nove skladbe, najprej bomo naredili demo posnetek, predpripravo na glavno snemanje, potem pa počasi h končni obliki. Ker delamo vse sami, nismo pod nobenim pritiskom in roki.

ROCKER: Pred kratkim ste postregli z najnovejšim singlom ‘Dlje’, za katerega ste izdali tudi video podobo. Mogoče malo več o skladbi, o kom govori besedilo? Gre namreč za čutno pesem, ki govori o tem, da gremo dlje v življenju, a hkrati pesem ubere večno ljubezensko tematiko, drži?

MIMI MARGOT: “Dlje” je zgodba o paru, ki se pripravlja na naslednji korak v njuni ljubezenski vezi. Kitice so polne emocij, ki se podijo po glavi obema. Med vrsticami pesem govori o izgubi nedolžnosti, ki je ponavadi za dekleta veliko večji korak kot za fante, lahko pa v pesmi fanta pohvalimo za nežno nagovarjanje in skrb. Refreni so malo bolj razigrani, ko sta že v akciji (smeh). Je pa sporočilo pesmi tudi, da v življenju pogostokrat pride do težjih odločitev. In lažje se je odločiti, če imaš ob sebi pravo osebo.

Foto: Tjaša Jankovič

ROCKER: Ko se ozrete v prihodnost, kaj vidite na obzorju za zasedbo Mimi Margot?

MIMI MARGOT: Definitivno en kup avtorske glasbe, kakšen dober videospot, mogoče nek “končni izdelek” v obliki albuma. Danes so spet popularne vinilke, tako da razmišljamo tudi v tej smeri, se nam pa ne mudi. Trenutno nam sistem izdajanja singlov kar ustreza, vse lahko naredimo sami, izdati skladbo v digitalni obliki je namreč sila enostavno. Seveda ni vse idealno, ampak takšna je danes glasbena industrija in bolje se je prilagoditi, kot pa trmariti v nekih starih okvirih distribucije in promocije. Ker ne živimo od tega, je glavni cilj užitek, dobra energija in upanje na čim več odigranih koncertov, kjer se lahko predstavimo publiki in poskrbimo za malo veselja. Iščemo priložnosti predstavitev na različnih kanalih, da bi dosegli čim več ljudi. Vse ostalo pride ob svojem času.

Katarina Kurtjak in Jure Salobir, v placu za vaje, Ljubljana (Foto: Tjaša Janković)

ROCKER: Če v skladbi ‘Dlje’ sprašujete, »kam bi rada šla«, kami bi radi šli vi kot zasedba?

MIMI MARGOT: Bomo kar ponovili odgovor: “V Stožice!” Malo za šalo, malo zares (smeh). Vsekakor pa v smeri, kjer bomo na koncu vsi deležniki ponosni na to, kar smo naredili. Pomembno je, da je čas, ki ga preživimo skupaj, kvaliteten in da se imamo fino. Ta energija se na koncu odseva v dobrih občutkih poslušalcev. Vse ostalo je čisti plus.

ROCKER: Najlepša hvala za odgovore in se vidimo na kakšnem izmed koncertov!

MIMI MARGOT: Najlepša hvala za obisk in vprašanja. Dogodke, utrinke in ostale zanimivosti pa redno objavljamo tudi na socialnih omrežjih, tako da bralce vljudno vabimo, da se nam pridružite, izveste še kaj novega o nas in si naredite zaznamek za naš naslednji koncert. Rockerski pozdrav, Mimi Margot!