Mikkey Dee se spominja zadnjega pogovora z Lemmyjem

Mikkey Dee se spominja zadnjega pogovora z Lemmyjem
Mikkey Dee in Lemmy Kilmister - foto: Christie Goodwin

Mikkey Dee, bobnar v legendarni skupini Motorhead, se je v intervjuju za video podcast “Waste Some Time With Jason Green” spomnil svojega zadnjega pogovora z pokojnim vodjo skupine Lemmyjem Kilmisterjem.

Kilmister je po številnih zdravstvenih težavah umrl 28. decembra 2015, le štiri dni po svojem 70. rojstnem dnevu in ne dolgo po zaključku turneje, kjer je neomajno zavzemal oder.

“Zadnji koncert smo imeli 11. decembra (leta 2015) v Berlinu, on pa je preminil le dva tedna kasneje. S kitaristom Philom (Campbell) sva ga poskušala pregovoriti, naj ne začne drugega dela evropske turneje po božiču. Toda niti slučajno ni bilo nobenega načina, da bi to storili,” je povedal Dee.

Nadaljeval je: “Philu sem rekel: ‘Poglej, namesto da bi se prepirali z Lemmyjem ali pritiskali na njega, naj tega ne naredi… ,’ ker smo bili mnenja, da bi morali v bistvu za nekaj mesecev vse prekiniti, da si uredi zdravje, ‘… vseeno ne pritiskajmo. Naj se odloči, kaj želi početi. Najbolje ve, kaj želi početi.’ In hotel je biti na odru.”

Lemmy je hotel biti na odru

Oba sta podprla Kilmisterjevo odločitev, čeprav se naslednja etapa načrtovane turneje zaradi frontmanove smrti ni nikoli uresničila. Po koncertu 11. decembra se je skupina razšla in se vrnila na svoje domove, kar je za Deeja pomenilo potovanje nazaj na Švedsko. Priznal je, da takrat ni bilo nobenih znakov, da bo tokrat zadnjič videl Kilmisterja. Preden je šel vsak na svojo pot – Dee na Švedsko, Campbell v Wales in Kilmister v Los Angeles – so se na kratkem postanku v Londonu pogovarjali o prihajajoči turneji in morebitni spremembi na seznamu, glede katere pesmi bi izvajali z njihove zadnje plošče Bad Magic.

“Pogovoril sem se z njim takoj po koncertu. Prišel sem se v Lemmyjevo garderobo in rekel: ‘V redu. Vrni se v LA in razmisli, če bi morda izvajali še dve pesmi iz Bad Magic. Dve pesmi, ki smo jih že igrali, pa bi odstranili s seznama. ‘ In rekel je: ‘Ja. V redu. To bom preveril.’ In rekel sem: ‘Slišiva se po božiču.’ Ker je bil takrat 11. december, sem mislil, da se bomo slišali med božičem in silvestrovo in se odločili, o seznamu skladb, ki jih bomo igrali na drugem delu turneje.” Kilmister se je strinjal, da bo razmislil, katere pesmi bodo dodane na seznam. Dee je še dodal: “In to je bilo to. Ni bilo nobenega namiga, da se ne bi nameraval vrniti v Evropo in na turnejo. In to je bilo, da sem ga nazadnje videl. Zelo žalostno.”

Motorhead so Motorhead in bodo vedno Motorhead

Na vprašanje, kako je Kilmister v zadnjih letih reševal nenehne zdravstvene težave, je Dee dejal, da je bilo “morda nekoliko prepozno” glede ukrepov, ki bi jih naredil za izboljšanje svojega zdravja. Kilmisterjeva brezkompromisna narava v vseh pogledih je “naredila to, kar je bil” in da je “zato Motorhead Motorhead in še vedno Motorhead.”

Kilmisterjev uradni vzrok smrti je bil naveden kot rak prostate, skupaj s srčno aritmijo in kongestivnim srčnim popuščanjem. Skeniranje možganov je že prej razkrilo, da je rocker imel tudi raka na možganih in vratu.

Po Kilmisterjevi smrti je Mikkey Dee na kratko igral kot bobnar za Thin Lizzy, preden je leta 2016 postal zamenjava za Jamesa Kottaka v skupini Scorpions. Z Mikkey Deejem smo pred časom tudi opravili intervju, ki si ga lahko ponovno preberete tukaj.