Mi2 odtrgali streho ljubljanske Cvetličarne

Mi2, 15.4.2022, Cvetličarna (Foto: Denys Shay)

Zakorakali smo globoko v eksplozijo koncertov. Pa smo aprila – kaj bo šele poletje prineslo! Občinstvo namreč želi nadoknaditi vse, kar je zamudilo in izgubilo v zadnjih dveh letih. V ospredje pa ponovno, kot prej, preden se je svet ustavil, rinejo največji bendi.

Ena takšnih zasedb je Mi2, ki še vedno drži glasbeni nivo in zanimanje poslušalcev, pa naj igrajo na študentski zabavi ali v ljubljanskem klubu, kot je Cvetličarna.

Dočakali smo sprostitve ukrepov in s tem tudi veliki težko pričakovani koncert skupine Mi2. ‘Sladka kot med’, ‘Čakal sn te ko kreten’, ‘Moja teta Estera’, ‘Ko bil sn še mali pizdun’, ‘Zbudi me za 1. maj’, ‘Sveta Margareta’, ‘Pojdi z menoj v toplice’, ‘Črtica’, ‘Hči vaškega učitelja’, ‘Čista jeba’ … poznani napevi, ki so odmevali pozno v noč na njihovem nedavnem koncertu.

Za ogrevanje so poskrbeli Jet Black Diamonds

Zasedba je ravnokar izdaja svoj prvi EP z naslovom ‘Večvredne romance’, ki so ga delno predstavili tudi na omenjenem nastopu pred razprodano Cvetličarno. 5-člansko skupino iz Vipavske doline, za katero je bila to imenitna priložnost, da se predstavijo širši publiki, ste morda spoznali že v letu 2021, ko je na radijske postaje priromal njihov prvi singel ‘Retro anorak‘, ki je bil pospremljen tudi z videospotom.

“Fantje so večino svojega časa v zadnjih mesecih namenjali snemanju skladb, ki jih je moč slišati na njihovem prvem EP-ju. Ta združuje šest skladb, ki naj bi natančneje opisale, kdo Jet Black Diamonds sploh so. Pesmi so plod leta in pol ustvarjanja, ki se je ravno poklopilo s časom epidemije. Tako je v obdobju brez koncertov nastala cela kopica komadov, svojih šest favoritov pa so fantje uvrstili na omenjeno albumsko polovičko. Pesmi se stilsko med seboj sicer nekoliko razlikujejo, pa vendar jih združuje tista mladostna energija, ki je pisanje omenjenih komadov tudi inspirirala.” [fliprecord]

Ravnokar so najavili tudi predstavitveni koncert v Kinu Šiška

Foto: Denys Shay


Ko so na oder stopili Mi2, so se decibeli dvignili

Skupina Mi2 je predzadnji singel, skladbo ‘Čavun’, predstavila lansko jesen, med tem pa je ta doživela tudi svojo video različico v režiji Klemna Udovča in Mi2.

Gre za že tretje nadaljevanje videospota, posnetega na istem prizorišču, na katerem sta nastala Čista jeba skupine Mi2 in Dolgo nisva pila Hama in Rudija Bučarja.

Sicer pa je o ‘Čavunu’ kot zdravilu zoper predsodke takole razmišljal Aljoša Čoh: “Stara zaveza pravi, da se lahko človek znebi grehov in krivd, ki ga težijo, če jih obesi na kozla. Grešnega kozla mora kajpak izgnati v puščavo. Sam tako ostane čist in neomadeževan. Precej pozneje je to ponovil Freud. Človek svoje slabosti nezavedno pripisuje drugim ljudem, grešnim kozlom, ter tako ohranja svojo podobo čisto in neomadeževano. Freud je spregovoril tudi o tiču. Ta ni privesek med nogami, ampak prispodoba vsega, kar nam manjka. Vsakomur nekaj manjka, je dodal Lacan, zato je človek bitje želje. Tič kot simbol objekta želje je v središču človekovega duševnega aparata. Poanto komada Čavun zato vsakdo razume, tudi če ni bral Freuda.”


Prekaljeni mački rock n’ rolla so predstavili vse najboljše pesmi

Po nedavni izdaji singla Čavun, so nam dobri možje iz skupine Mi2 na začetku leta 2022 prinesli novo potencialno uspešnico. Pesem z naslovom ‘Počasi Matilda’ se na rahlo obešenjaški in luciden način dotika temeljnega vprašanja človeške eksistence. In sicer z univerzalno, brezčasno in vsem razumljivo vsebino, ki utegne v aktualnih časih mraka in tesnobe delovati optimistično in celo katarzično.

Njihov katalog skladb je že tako zelo obsežen, a rockerji ne počivajo in dodajo nove pesmi, ki hitro doživijo krst v živo, kjer se zdi, da zvenijo še najglasneje. Tako je bilo tudi tokrat v Ljubljani. Cela vrsta poznanih in nekaj novih, glasilke njihovih oboževalcev pa so delale pri obojih enako intenzivno.

Vabljeni k ogledu kratkega videoposnetka

Foto: Denys Shay