Ljubljano obiskala legendarna britanska zasedba Smokie

Smokie, 16.4.2022, Hala Tivoli (Foto: Aleš Žnidaršič)

Malokrat se zgodi, da k nam pride večji, mednarodno tako zelo uspešen in poznan bend, kot so Smokie, ki na sceni vztrajajo že 45 let, zato je bil občutek še toliko boljši ob pogledu na skoraj razprodano Halo Tivoli. Po vseh težavah, ki jih je prinesla koronska kriza, prestavitvah in spremenjenih datumih smo se vendarle zbrali vsi na enem mestu, da bi videli in slišali legendarno britansko skupino!

V svoji karieri so Smokie izdali preko dvajset albumov, večina njih, pa je bila prodana v platinasti in zlati nakladi. Skupaj so prodali več kot 30 milijonov plošč, njihove plošče pa še vedno veljajo za ene najbolj prodajanih plošč na svetu. Zamenjali pa so tudi kar nekaj članov, kot si lahko predstavljate v skoraj dopolnjenih petih desetletjih.

Trenutno zasedbo, po tem ko jih je v 2021 po 26 letih zapustil vokalist Mike Craft, sestavljajo samo še Martin Bullard, Seteve Pinnell, Mick Mcconnell in Pete Lincoln (novi pevec, prej pri zasedbi Sweet). Če pa gremo še dlje v zgodovini, na čisti začetek, pa najdemo imena Chris Norman (glavni vokal/ritem kitara), Terry Uttley (bas/vokal), ki je leta 2021 žal umrl pri 70 letih starosti in je bil v tistem trenutku še zadnji aktivni član originalne postave, in Alan Silson (glavna kitara, vokal) ter Ron Kelly (bobni).

Foto: Aleš Žnidaršič

Kljub vsem tem spremembam, ki so se zgodile skozi daljše časovno obdobje, Smokie kot bend še vedno zvenijo vrhunsko. Na koncertu so zaigrali svoje največje uspešnice, mnoge med njimi so vpisane v Guinnessovo knjigo rekordov kot najbolj prodajane plošče vseh časov.

Svetovne uspešnice, kot so ‘Living Next Door to Alice’, ‘Have You Ever Seen the Rain’, ‘Mexican Girl’, ‘Oh Carol’, ‘Needles and Pins’, ‘For a Few Dollars More’, ‘Lay Back in the Arms of Someone’, ‘If You Think You Know How to Love Me’, ‘Don’t Play Your Rock’n’Roll’ to me in številne druge, so odmevale iz grl ljubiteljev njihove glasbe, kot pred leti na kar dveh razprodanih ljubljanskih koncertih, kjer je Hala Tivoli dobesedno »eksplodirala« od navdušenja.

Tokrat je bila sedeča publika sicer bolj zadržana, a zato nič manj zadovoljna. Kako ne bi bila ob tako lepi, ušesom prijazni in poslušljivi glasbi, ki sproža le pozitivne vibracije in splošno zadovoljstvo. Sicer kar nekaj zgoraj že omenjenih skladb ni avtorsko njihovih, pa vendarle so zaslovele tudi po zaslugi Smokiejev. Tudi zgolj naključno mimoidoči poslušalec jim mora nameniti vse spoštovanje.

Za ogrevanje so poskrbeli Flirrt, ki prav tako praznujejo obletnico

Po 25 letih delovanja so napovedali celo vrsto koncertov, ampak ta je bil tudi za njih nekaj posebnega. Pevec Rok Lunaček je namreč velik oboževalec zasedbe Smokie. Svoje emocije je zadrževal točno dvajset minut, kolikor je trajal njihov nastop, v katerega so Flirrtovci zajeli nekaj najbolj znanih ter čisto novo ‘Kako si kaj?’. V vseh pogledih čudovit večer in želimo si še več takšnih!

Foto: Aleš Žnidaršič