METALSTEEL: ‘Beyond the Stars’ (2017)

Naslovnica albuma 'Beyond the Stars,'.
Naslovnica albuma 'Beyond the Stars,'.

Za domačo zasedbo Metalsteel bi lahko rekli, da je zaprisegla heavy metalu v zibki, saj so se njeni člani formirali že kot najstniki. Sam se spomnim, da se je kolektiv nekaj časa kitil z nazivom najmlajše slovenske metal skupine, ki pa je navkljub pomanjkanju pravih izkušenj opozorila nase s presenetjivo kompetentnim preigravanjem heavy metala stare šole ter koncerti, ki so tako na domači kot tuji publiki pustili prav poseben pečat.

 

O albumu ‘Beyond the Stars’

Letos se mlade ‘staroste’ (vem, da se sliši čudno, ampak bend brca že skoraj 20 let, zatorej si zaslužijo naziv starih mačkov) vračajo na sceno z novo ploščo ‘Beyond the Stars‘, na kateri se nahaja devet avtorskih skladb, ki komaj čakajo, da vam naklonijo konkretno metalsko klofuto na lice.

Metalsteel z novim albumom niso razočarali. (FOTO: Max Petac)
Metalsteel z novim albumom niso razočarali.
(FOTO: Max Petac)

Navkljub silno mračnemu in strašljivemu uvodu, ki zveni kot citiranje odlomkov iz zborovanja heretikov, je plošček nepokvarjena in povsem tipična zbirka dinamičnega, močnega in samozavestno odigranega heavy metala.

Saj veste, o čem govorim; veličastne kitare, mistična besedila, ki segajo do meja vesolja in čeznje, značilno kričeči vokali ter zvočni ‘okus’ po kvalitetnem jeklu. Metalsteel z novo ploščo ne odkrivajo ničesar novega, vendar se jim šteje v plus njihova neobremenjenost in več kot očitni užitek ob igranju glasbe.

Mogoče ravno zato plošča ‘Beyond the Stars’ izpade simpatično in najde pravo ravnotežje med ostrim in melodičnim; lagal bi, če bi rekel, da me ob poslušanju pesmi ‘Stardust‘ ni zgrabila potreba po opletanju z lasmi (simbolično, seveda, ker mi kratki lasje ne omogočajo headbanga), ostale pesmi pa so ravno tako dovolj energične in spevne, da bodo postale del metalskih žurk.

Če zaključim; Metalsteel ne iščejo revolucije v glasbi, ampak predvsem užitek, s čimer ni pa nič narobe.