MELVINS: ‘Pinkus Abortion Technician’ (2018)

Naslovnica albuma 'Pinkus Abortion Technician'.
Naslovnica albuma 'Pinkus Abortion Technician'.

Melvins je ena od tistih skupin, ki je vedno prisotna na glasbeni sceni, čeprav je njen glas večinoma moč slišati iz ozadja. Je skupina, ki je preživela grunge, nu metal, emo, metalcore in številne druge glasbene trende, vendar je vedno ostajala zvesta svojemu edinstvemu glasbenemu izražanju, eksperimentiranju z zvokom in nekonformistični drži.

 

O albumu ‘Pinkus Abortion Technician’

Lahko bi rekli, da so svoj avantgardni metal, v katerega so dodane začimbe skoraj vsakega glasbenega stila, uspešno posvojili in ga dandanes pridno negujejo. Najnovejši album ‘Pinkus Abortion Technician’ je izdelek, na katerem se skupina samozavestno loteva gradnje mostu med kaosom in harmonijo, melodičnostjo in hrupom, božanjem in grmenjem.

Če bi malce pretiraval, bi rekel, da so Melvins edini, ki so zvok mainstreama prinesli v undergroundu kroge in ustvarili prav posebno simbiozo, kateri ni mogoče konkurirati. Ravno zato je tale plošček tako ‘bizaren’; pesmi kot so ‘Moving to Florida’ in ‘Don’t Forget to Breathe’ postrežejo z izredno nalezljivimi refreni in spevnimi vokali, hkrati pa ohranjajo držo glasbenih izobčencev, ki ne sledijo pravilom, ampak si ta ustvarjajo kar sami. In to, da se skupina loti celo legendarnih The Beatles s priredbo hita ‘I Want To Hold Your Hand’, ni prav nič presenetljivo in zgolj nazorno dokazuje, da se kolektiv lahko zabava na obeh straneh, tako med t.i. popularno glasbo kot avantgardnimi krogi.

‘Pinkus Abortion Technician’ ne bo povzročil nobene revolucije znotraj glasbenih krogov, je pa plošček, s katerim Melvins dokazujejo, da so še vedno tu in da kljub letom nimajo nobene konkurence na svojem področju.