HAMO: ‘Nočemo se šlepati na račun odmevnih imen!’

FOTO: Nejc ZUPANČIČ

Pogovor o težavah mlajših bratov, o novi plošči in še čem.

ROCKER.SI: Dotakniva se najprej prihajajoče plošče, ki bo izšla naslednji mesec, na dan vašega koncerta v Kinu Šiška, če smo malo bolj natančni. Mi lahko zaupaš, kakšen bo njen naslov?
MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO:
Naslov plošče bo 3P.

ROCKER.SI: Se v naslovu skriva kakšna referenca na stanje (trip, op.p.), ko je človek pod vplivom halucinogenih drog, LSD-ja na primer?
MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Da, v naslovu se skriva referenca. Sicer ne direktno na uporabo drog, se pa beseda navezuje na proces nastajanja plošče, saj je vse skupaj zelo podobno nekakšnemu potovanju. Gre za potovanje skozi različna obdobja, od katerih so bila nekatera tudi malo bolj zadeta (smeh).

ROCKER.SI: Plošča Dve (2013) je bila v večini angleška, vsebovala pa je tudi nekaj slovenskih pesmi. Njena naslednica Pol (2015) je bila cela slovenska, bo tudi prihajajoči album takšen?
MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Čeprav smo bili sprva goreči zagovorniki izjave, da je blues potrebno igrati po ameriško, smo se z leti nekoliko omehčali (smeh). S slovenskimi besedili smo namreč končno dobili tudi ljudi, ki glasbo ne le poslušajo, ampak jo želijo tudi pokomentirati.

Je pa jezikovni prehod posledica golega oportunizma, saj drugače naša glasba ne bi prišla na radijske valove.

ROCKER.SI: Na plošči Pol si sodeloval tudi z Vladom Kreslinom, s katerim sta združila moči pri skladbi Tiho. Bo tudi prihajajoči album vseboval kakšen duet?
MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Prihajajoči album bo vseboval duet z mojim bratom v alkoholu Rudijem Bučarjem, s katerim se večkrat konkretno napijeva. Enkrat letno v takšnem stanju pripraviva tudi koncert, za katerega sploh ne vadiva. Na dan koncerta se dopoldne dobiva pri meni, začneva piti, nato pa se zvečer odpraviva na delo.

Marsikdo naju je že pohvalil in naju vabil, da naj to storiva večkrat, a enkrat letno je dovolj (smeh).

ROCKER.SI: Mi lahko zaupaš kakšne zanimivosti, povezane z nastankom plošče?
MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Hmm, definitivno gre za prvi album v zgodovini skupine, za katerega smo točno poznali datum izida. Najljubšega komada še nimam. Plošča bo znova posvečena ljubezni, le da bo ta tokrat obravnavana v več odtenkih. Ljudje si ljubezen namreč pogosto predstavljajo preveč žametno, da ne rečem milkasto.

Drugače pa bo plošča za začetek izdana le na vinilu z omejeno naklado. Septembra pa bo izšel tudi CD, ki bo poleg skladb z vinila vseboval nekatere druge pesmi, ki zaradi prostorskih omejitev ne bodo izšle februarja. Med njimi bo tudi duet z Rudijem.

Pod zanimivosti lahko omenim tudi to, da bo plošča razdeljena na rdečo in modro stran, na veselo in na bluesovsko plat ljubezni.

ROCKER.SI: Dotakniva se sedaj vašega nastopa v Kinu Šiška, ki bo potekal 16. februarja letos. Boste nastopili tudi s kakšnimi posebnimi gosti?
MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Sigurno se bo kdo pojavil. Ne bi pa napovedoval vsakega posebej, saj nočemo imeti nastopa v slogu “Hamo & Tribute 2 Love z gosti”. Preprosto rečeno, nočemo se šlepati na račun odmevnih imen.

Gostov se izogibamo tudi zaradi nastopov samih, saj moramo zaradi slednjih prilagajati svoj program. Smo bend, ki ima rad odprt teren, da gremo lahko po svoje.

FOTO: Marko ALPNER

 

ROCKER.SI: Kaj se trenutno vrti na tvojem predvajalniku?
MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Na predvajalniku se ne vrti nič, saj imam gramofon (smeh). Drugače pa sem do dobra preposlušal mikse prihajajoče plošče, ki so mi zaradi množičnosti poslušanj postali nekoliko mučni. Še zmeraj pa poslušam Black Keys, čeprav so slednji zaradi svoje studijske nedejavnosti postali nekoliko dolgočasni. Res je že čas, da izdajo kaj novega.

Drugače pa sem dodobra preposlušal Auerbachovo solo ploščo in album, ki ga je ustvaril s skupino The Arcs; ter seveda Bowieja in njegovo Black Star, ki je res neverjetna.

ROCKER.SI: Je brat Miha še vedno tvoj največji oboževalec in kritik hkrati?
MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Res je, Miha zelo spremlja moje delovanje, prav tako pa mi je zelo pri roki, saj sva soseda. Včasih pa sva imela tudi skupen bend. Čeprav ne poslušava več istih stvari, še zmeraj rad pokomentira moje delo. Sem pač mlajši brat in zmeraj me bo spremljalo mnenje starejšega brata (smeh).

ROCKER.SI: Katere plošče so najbolj zaznamovale tvoje delovanje?
MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Uff, bilo jih je zelo veliko, zato bom raje govoril o izvajalcih. Ko smo začenjali, sta na nas v večini vplivala Hendrix in Stevie Ray Vaughan ter ameriški blues rock nasploh. Par let nazaj pa novodobni belski blueserji z Jackom Whiteom in Black Keys na čelu. Izvajalci, ki so igrali po istih obrazcih kot njihovi predniki, a vseeno zelo drugače.

Na nas je vplival tudi Bowie, ki je psihopat, saj če ne najdeš izhoda, ti ga bo on nedvomno pokazal. In morda bi izpostavil še Norah Jones, saj je country, čeprav ti tega deset let nazaj ne bi nikoli priznal, prisoten povsod.