Mate Bro: skladba ‘Lo fi jutro’ dobila še lo-fi spot

Mate Bro
Mate Bro

Mate Bro se je z novim letom podal na novo glasbeno potovanje. Njegov nov avtorski glasbeni projekt je drugačen, saj Mate tokrat ne išče ne žanra, ne glasbene smeri in ne zasedbe, preko katere bi kanaliziral svojo glasbo. Enostavno bo, pod svojim imenom, kot Mate Bro, zaobjel vse smeri, iz katerih prihaja inspiracija za njegove glasbene podvige. In teh inspiracij ni malo.

Na kratko o videu

Prva skladba, ki jo je predstavil, je lo-fi skladba ‘Lo fi jutro‘, sicer ne najbolj tipična za svoj žanr, saj ima strukturo pop skladbe z uvodom, kitico, refrenom in kitarskim solom. In besedilom, s katerim se Mate sprehodi od monotonosti sivih juter končno do pisanega dne.

Mate danes za skladbo predstavlja še animiran videospot, ki sledi zgodbi skladbe; junaka videa ob spremljavi oblaka pot pelje iz teme v mestu preko zbujajočega jutra v vedno bolj pisan in lep dan. Tako kot v sami skladbi je vrhunec videa rima in kitarski solo, ko se nebo razlije in nas ustvarjalci spota, režiser in animator Miloš Gojković (Studio Gojko), ilustrator Nemanja Malidža ter izvršni producent Jaša Gabrijan, popeljejo na morda malce presenetljiv kraj, glede na to, da je spot za skladbo ‘Lo fi jutro‘ nastajal v Beogradu. Videospot po tehničnem pristopu sledi videom žanra lo-fi ambientalne glasbe, za katere so značilni počasna, nemoteča dinamika prehodov, zasanjanost in bujne barve.

Kaj imajo skupnega Da Phenomena, Okustični in BRO?

Mate Bro je tisti glasbeni kameleon, ki vedno znova preseneča s svojimi glasbenimi sposobnostmi, vsestranskostjo in odličnim vokalom. Njegova pot se je začela nekje v devetdesetih s skupino Wellblott, od preloma tisočletja dalje pa je Mate pravzaprav povsod. Najprej je kot spremljevalni vokalist sodeloval pri nastopu Sester na izboru za pesem Evrovizije, leta je sodeloval z Elevators in z Magnificom kot del njegove spremljevalne skupine Turbulentza. Kot kitarist in/ali pevec je nastopal in snemal s številnimi priznanimi slovenskimi glasbeniki: z Neisho, Tinkaro Kovač, Otom Pestnerjem, Katrinas, Trkajem, Nino Pušlar, LeeLooJamais, Janom Plestenjakom, Alenko Godec in mnogimi drugimi

Mate Bro (FOTO: Rok Šuster)

Mate Bro (FOTO: Rok Šuster)Še bolj zanimiva pa je njegova avtorska pot. Mate je z Dagijem nedvomno zaznamoval obdobje slovenske glasbene produkcije med letoma 2006 in 2008 z dvojcem Da Phenomena, ki je izdal dva albuma (‘Skupaj sva’ in ‘DP’) ter ustvaril hite, kot so ‘Nočem te nazaj’, ‘Pejdap’, ‘Skupaj sva’, ‘Jočem’, ‘Do sonca’ … Po koncu Da Phenomene se je Mate resneje lotil svoje glasbene ljubezni – reggaeja. Pod imenom BRO je izdal dva albuma, ‘Serious Reggae Deviations’ (2009) in ‘Smoods’ (2013), skladbe ‘Runaway/Brani me’, ‘Bag full of weed’, ‘Razsta’ pa še danes slišimo povsod. Mate je medtem že pripravljal ideje za Okustične, ki so nastali ‘šele’ leta 2017. S skladbo ‘Pri nas’ so začeli, z ‘Metulji plešejo’ nadaljevali, ‘Enkratna, neponovljiva’ pa je njihovo oz. Matetovo remek delo. Po enem albumu Okustični in Jadranka Juras – Enkratna, neponovljiva, je Mate pritisnil pavzo in … začel ustvarjati zase. Vse tiste ideje, ki jih je Mate nakazoval skozi vse svoje glasbene zgodbe, bodo z novo ero njegovega ustvarjanja dobile prostor in čas, da zaživijo in zablestijo. Njegova prva je ‘Lo fi jutro’.

Mate Bro je sicer doštudiral klarinet na Akademiji za glasbo v Ljubljani in dokončal študij džez petja v Gradcu. Ima tudi svojo zasebno glasbeno šoli Ustvarjalnica KUD Dolina miru, s podružnicami v Ljubljani, Mariboru in Murski Soboti.