MARKO HIETALA: ‘Pyre Of The Black Heart’ (2020)

Čeprav je Marko Hietala večini oboževalcev poznan kot bradati in hektični basist zasedbe Nightwish, ki bandovi glasbi s svojimi spremljevalnimi vokali dodaja nove razsežnosti, približno tako kot Michael Anthony pri Van Halen, se izvajalčevo ustvarjanje ne konča znotraj meja zasedbe. Poleg sodelovanj pri najrazličnejših projektih in članstva v zasedbi Tarot, katere usoda zaradi smrti bobnarja zaenkrat še ni znana, je basist pred kratkim izdal še angleško različico svojega prvenca. O prihajajoči objavi albuma smo že poročali leta 2018, ko smo z basistom v sklopu takratne Nightwish turneje izvedli intervju (TUKAJ). Angleška različica prvenca je izšla pod okriljem založbe Nuclear Blast Records.

Pregled skladb

Album odpira njegov prvi singel ‘Stones’, ki naznanja, da je pred nami še zanimivo potovanje. Odlična uporaba akustike in elektrike, če lahko dodam. Podobno velja tudi za naslednjo vižo ‘The voice of my father’. Upam, da bomo česa podobnega deležni tudi na prihajajočem Nightwish albumu.

Albumov tek prekineta ‘Star, sand and shadow’ in ‘Dead god’s son’, ki sicer ponudita nekaj zanimivih prijemov, kaj več pa že težko. Preveč enodimenzionalno. S prihodom ‘For you’, ki poskrbi za albumov vrhunec, se stvari znova začno obračati v pravo smer. Podobno bi lahko rekli tudi za ‘I am the way’, ki nadaljuje doseženi triumf.

Vmesno sanjarjenje prekinja albumov tretji singel ‘Runner of the railways’, ki poveča njegove obrate. Zakaj se skladba ni pojavila že prej? Kot da so odgovorni pri postavitvi skladb izbrali napačen vrstni red. Odlična kombinacija folk glasbe in metala, ki kar kliče po igranju v živo. Kot posebno presenečenje velja izpostaviti tudi ‘Death march for freedom’, albumov drugi vrhunec. Če na prihajajočem Nightwish albumu izvajalec ne bo odpel vsaj ene skladbe, bo band zapravil veliko priložnost. Kajti Marko je v več kot odlični formi.

Ploščo zaključujeta mistični ‘I dream’ in ‘Truth shall set you free’, ki poskrbita za fantastični konec našega potovanja. Zaključek? Vnovično predvajanje.

S solističnim prvencem je Marku uspelo ustvariti čudovit biser, ki si zasluži vašo pozornost tudi brez priporočil. Ne glede na njegove povezave z Nightwish. Kajti gre za plod ljubezni, ki ni nastal na silo. Kot posledica pogodbenih obveznosti ali kot izgovor za molzenje oboževalcev.

Prijetno in z občutkom. Nekaj, kar se je v izvajalcu nabiralo dolga leta, in je sedaj kot nekakšna katarza ozrlo luč sveta.

OCENA: 4,5/5