Marilyn Manson otvoril sezono ‘črnega’ Tolmina!

Ponedeljek, Metaldays 2017, Tolmin., 24. 7. 2017. Foto: Anja Rijavec

 Za dvema uspešnima ogrevalnima preddnevoma, je prvi headlinerski dan padel v znamenju nalivov, odpovedovanj in čaščenja okultnega.

Festival ni pravi festival, če ni vsaj malo (ali nekje do kolen) blaten. In letos je Metaldays nebo na veliko blagoslavljalo že prvi resni festivalski dan. Načeloma metalce dež moti ravno toliko, kolikor jim s padanjem v kozarec redči pir in z rjo grozi ponetanim jaknam, a vendar je ponedeljek minil v znamenju vsesplošnega umikanja vlagi. Govorilo se je celo, da se zna le-tej umakniti tudi glavna zvezda večera, pa na koncu to vendarle ni bilo potrebno.

So pa dan zaznamovale odpovedi kar nekaj drugih izvajalcev – na second stageu so odpovedali death metalci Beheaded, že pred njimi pa Xandria iz drugih razlogov. Na glavnem odru pa smo pogrešili fince Lost Society. Prav nič zvezdniško in povsem v heavy metalskem duhu so se z glavnega odra na manjšega premaknili japonski Loudness in tako uspešno odigrali svoje minute. Najbolj tesnobno pa so vse do konca viseli v zraku nastopi težko pričakovanih Iced Earth, Batushke in seveda Mansona, ki pa jim je dež nato kot že rečeno prizanesel.

Headliner prvega dne Metaldays 2017, Marilyn Manson. Foto: Anja Rijavec

Šele slednji je na prizorišče pričakovano zvabil praktično vse prisotne, tudi tiste željne predvsem očesnega spektakla. Ameriški kontroverzni šok roker je tolmincem postregel z ne predolgim šovom, pa tudi s konzervativnejšo odpravo kot smo je vajeni z njegove strani. Že od začetka leta smo v pričakovanju izdaje njegovega desetega studijskega albuma s tipičnim naslovom Heaven Upside Down, ki ga je zagotovo zakasnila tudi smrt Mansonovega očeta v začetku meseca. Tudi zasebno dogajanje namreč zagotovo botruje manjšemu padcu kvalitete celotne predstave, ki ga je bilo opaziti. Postregel pa je z novo skladbo, SAY10, ki začrtuje rdečo nit albuma in se zopet, v njegovem stilu, kontroverzno obrača k mračnim silam. Sicer pa Manson napoveduje tudi nekaj politično obarvane tematike, kot odgovor na odločitve trenutnega ameriškega vodstva.
Največ navdušenja je še vedno požela priredba britanskega dua Eurythmics – Sweet Dreams, ki je Mansona pribljižala tudi manj ekscentričnemu občinstvu. Njegova usmeritev ter odkrite provokacije namreč marsikomu ne ležijo, kar je bilo zaznati že lani ob najavi imena. Vprašanje je torej, ali se je izbira pod celotno črto vendarle obnesla.
Kot zanimivost, prave zvezde vedno prinašajo tudi zvezdniške zahteve. Od več sto prijavljenih Metaldays fotografov jih je bilo za kratek skok pred američana izbranih le petnajst, da bo gladko zavrnil tudi vse slovenske intervijuje, je bilo pa že dlje potihoma pričakovano.

Da je bil dan zares kristjanom neprijazen, so ga po polnoči zapečatili še legendarni heavy/black Venom, ki so kljub pozni uri napolnili prostor pod second stageom – predvsem z neljubitelji sprenevedanja, ki so si prišli po Mansonu očistit oči in ušesa z malce prave kvalitetne zlobe.

Vzporedno dogajanje na letos kar treh odrih onemogoča prisotnost na celotnem dogajanju, kar publiki omogoča prosto izbiro dovolj blizu svojemu trdemu glasbenemu okusu. Nov je New Forces Stage, ki bo v prihodnjih dneh pozdravil neuveljavljene skupine. V noči na ponedeljek pa je bil tudi ta hudo poškodovan zavoljo neurja in posledično ohromljen.

Kljub nevšečnostim pa gre pohvaliti vzdušnje in predvsem organizacijsko ekipo, ki se vztrajno bori. Zelo dobrodošlo in učinkovito je tudi redno obveščanje in bodrenje prisotnih prek socialnih omrežij.

Kaj bodo prinesli prihodnji dnevi, bomo pa videli …