MARIANAS REST: ‘Fata Morgana’ (2021)

Album 'Fata Morgana'

Marianas Rest je leta 2013 ustanovljena death metal skupina iz Kotke na Finskem. Njihova glasba pride do poslušalca težka in brez zadržkov, mračno vzdušje z vplivi black metala pa poskrbi za popoln paket melanholičnih melodij. Vabljeni k ogledu prvega dela nedavnega spletnega koncerta.

Ta band vabi na potovanje do neprijetnega, ampak lepega kraja, ki kljub svoji mračnosti ponudi toplino in hkrati sprejme obup. Če iščete finsko melanholijo, ujeto v težke riffe, je to zasedba, ki ji je vredno prisluhniti. Marianas Rest so Jaakko Mäntymaa (vokal), Aapo Koivisto (klaviature), Nico Mänttäri (kitara), Harri Sunila (kitara), Niko Lindman (bas) in Nico Heininen (bobni).

Melodični death metalci so v začetku marca preko Napalm Records izdali svoj tretji in najbolj atmosferičen studijski album, s katerim nameravajo svojo temačno melanholijo kot virus spustiti nad cel širni svet. Intenzivne skladbe so v skladu z metal tradicijo, a Marianas Rest spretno dodajo mnoge doom elemente, pogosto upočasnijo ritem in se raje posvetijo udarnim melodijam ter močnim liričnim tematikam. Vse je na svojem mestu, le še večji krog poslušalcev potrebujejo.

Marianas Rest (Foto: Miikka Järvinen)

Leta 2016 so se predstavili z albumom ‘Horror Vacui’, sledil pa je kritično zelo dobro sprejet ‘Ruins’ leta 2019. Že takrat so dokazali, da so izjemni virtuozni, ko pride do udarnim riffov, hipnotičnim zvočnih pokrajin in sprememb v ritmu. Tretji album ‘Fata Morgana’ – si drznem reči – je najboljši od vseh.

Tako kot za mnoge druge so Marianas Rest tudi zame novo ime na glasbeni sceni, odkriti šele v letu 2021, kar ima veliko povezavo z založbo Napalm Records, ki je sčasoma postala največja v Evropi za metal zasedbe kova Marianas Rest. Finska v sebi skriva nekaj posebnega, kar se čuti tudi v glasbi in dojemanju sveta. In to ni zgolj nekaj avanturističnega in dih jemajočega za zvedave turiste, ki obiščejo deželo čudovitih jezer in prostranih gozdov. Obstaja trda vez med njihovim načinom življenja in ustvarjanjem glasbe, vse skupaj pa spremlja globoka pristnost.

Domačini se šalijo, da je pravo življenje Finca tisto, v katerem trpi do stare starosti, nato pa nekje zmrzne in umre. In to je, če ima srečo. Melanholiji in utopičnosti navkljub pa so Marianas Rest strastni do svojega dela in presentljivo duhoviti ter prijetni sogovorniki.

Marianas Rest (Foto: Miikka Järvinen)

Za poslušalce, ki se znotraj metal žanra ne gibljemo redno, je težko najti tovrstno glasbo. Glasbo, ki odmeva obup, žalost in neizbežnost, a hkrati navdaja z upanjem, napolni z močjo, predrami dušo in motivira. Čudno, kajne? Če bi moral uporabiti en sam pridevnik, ki bi najbolje opisal zasedbo Marianas Rest oziroma njihovo glasbo, bi izbral “lepa”. 

Album prične s skladbo ‘Sacrificial’, potiho in vedno bolj presunljivo, še preden je spregovorjena prva beseda. Minimalistični pristop jih vodi skozi celotno paleto skladb, ki postopoma dodajajo nove akorde, dokler se ne ustalijo v območju doom metala. Končajo s čudovito ‘South of Vostok’, najboljša skladba na albumu po mnenju tega kritika pa je ‘Glow From the Edge’. 

____________________________

‘Fata Morgana’ seznam skladb
1. Sacrificial
2. Glow From the Edge
3. Pointless Tale
4. The Weight
5. Horrokseen
6. Fata Morgana
7. Advent of Nihilism
8. South of Vostok

MARIANAS REST povezave:
Spletna stran
Facebook
Instagram