MARIANAS REST: ‘Vsi umremo sami’

Marianas Rest (Foto: Miikka Järvinen)

Marianas Rest (uradna stran) je leta 2013 ustanovljena death metal skupina iz Kotke na Finskem. Njihova glasba pride do poslušalca težka in brez zadržkov. Mračno vzdušje v kombinaciji z vplivi black metala pa poskrbi za popoln paket melanholičnih melodij. Pri tem bandu je vse v občutkih. 

Band kar vabi na potovanje do neprijetnega, toda lepega kraja, ki kljub svoji mračnosti ponudi toplino in hkrati sprejme obup. Če iščete finsko melanholijo, ujeto v težke riffe, je to band, ki mu je vredno prisluhniti. Marianas Rest (Facebook profil) so Jaakko Mäntymaa (vokal), Aapo Koivisto (klaviature), Nico Mänttäri (kitara), Harri Sunila (kitara), Niko Lindman (bas) in Nico Heininen (bobni).

Letos so kot napoved za prihajajoči album izdali že tri single ‘Glow From the Edge’, ‘South of Vostok’ in ‘Pointless Tale’. Drugi po vrsti se navezuje na Vostok postajo na Antarktiki, ki je eden najhladnejših krajev na svetu. Nekaj kilometrov stran je jezero, ujeto pod kilometri ledu. Skladba pa se prav tako navezuje na situacijo, ko se posameznik zavaruje na način, da okoli sebe postavi čustveni zid.

Za prednaročilo njihovega skupno tretjega albuma ‘Fata Morgana’ kliknite TUKAJ. Band deluje pod okriljem založbe Napalm Records.

‘Fata Morgana’ je tretje poglavje, ki zaključuje trilogijo. Ta se je pričela leta 2016 z albumom ‘Horror Vacui’ in nadaljevala z ‘Ruins’ leta 2019. Skladbe pretežno govorijo o izolaciji, eventualnem mentalnem kolapsu in preporodu. Datum izida je 12. marec, album pa nosi 8 skladb. Za več podrobnosti sta se nam za pogovor pridružila pevec Jaakko Mäntymaa in kitarist Nico Mänttäri.

Album ‘Fata Morgana’

Seznam skladb:

1  Sacrificial
2  Glow From the Edge
3  Pointless Tale
4  The Weight
5  Horrokseen
6  Fata Morgana
7  Advent of Nihilism
8  South of Vostok


ROCKER.SI: Pozdravljena, lepo vaju je videti! Kako je na Finskem?

JAAKKO MÄNTYMAA: Ne kaže preveč dobro za koncerte, smo pa imeli več časa, da smo se posvetili našemu albumu, ki izide čez nekaj dni. Eden najboljših načinov, kako preživeti prosti čas, je govoriti o glasbi. Vsi že nestrpno čakamo in se veselimo izida.

ROCKER.SI: Datum izida se bliža, najprej pa mogoče nekaj besed o Napalm Records. Pridružili ste se jim lanskega septembra, kako poteka sodelovanje? To mora biti velik korak za vas?

JAAKKO MÄNTYMAA: Zagotovo, velikanski korak! Pri založbi so zelo dobri do nas, zelo profesinalni. Do zdaj je bilo vse odlično in nimamo pripomb. Samo hvaležni smo lahko, da so nas sprejeli.

NICO MÄNTTÄRI: Ne zgolj korak, ampak velik skok naprej. Pred tem smo bili večinoma poznani zgolj na Finskem. Njihova zgodovina je neizmerna. Odrašali smo ob poslušanju nekaterih skupin, ki so bile in so še vedno pri njih. Uresničile so se nam sanje.

ROCKER.SI: Večkrat sem zasledil, kako ste leta delali na tem, da bi izpopolnili vizijo skupine. Kakšna je ta vizija, o kateri govorite?

JAAKKO MÄNTYMAA: Naš glavni cilj že od nekdaj je ustvariti vzdušje. Dotakniti se poslušalca in v njem prebuditi čustva. Ne osredotočamo se toliko na to, kako nam uspe priti do tega; morda je to z uporabo death metal elementov, lahko pa zajemamo tudi doom metal. Naša edina naloga je ustvariti nek drug svet. To je bil skupni cilj od vsega začetka. Želimo si izpopolniti proces ustvarjanja. Biti vedno boljši. Na začetku nismo niti vedeli, kako bo zvenela naša glasba, zdaj pa smo našli svoj zvok. Zavedamo se, kaj moramo storiti in česa ne smemo. To so težka vprašanja za mlado skupino – in jaz nas še vedno smatram za mlado skupino.

ROCKER.SI: Ampak vseeno, to je vaš tretji studijski album, kar pa ni malo …

JAAKKO MÄNTYMAA: Hitro smo skočili v globino. Ko smo snemali prvi album, se mi zdi, da še nismo bili pripravljeni. Imeli smo željo in zagon, potem pa se je vse skupaj izteklo bolje, kot bi se morda moralo (smeh). To nam je dalo (pre)veliko samozavest, zato smo posneli še en album in zdaj smo tukaj.

Marianas Rest (Foto: Miikka Järvinen)

ROCKER.SI: Ste že igrali izven Finske? 

JAAKKO MÄNTYMAA: Nekaj koncertov v Rusiji, na Poljskem in v Nemčiji. Najbližje Sloveniji smo prišli, ko smo igrali nekje na jugu Nemčije. Drugače pa sem bil večkrat v Sloveniji – obiskal sem festival Metaldays.

ROCKER.SI: Kot glasbeni navdušenec?

JAAKKO MÄNTYMAA: Kot pijani glasbeni navdušenec (smeh). Tisti kraj je res magičen. Spomnim se hladne reke, ki je prihajala z višin. Bilo je zelo vroče, okoli 40 stopinj celzija. Nič ni lepšega kot hladiti se v vodi in poslušati metal s pivom v roki. Izvrstna izkušnja.

ROCKER.SI: Lahko povesta več o naslovu prihajajočega albuma ‘Fata Morgana’, ki tako kot vaša glasba nosi občutke sanj, izgubljenosti in privida? 

JAAKKO MÄNTYMAA: Na prejšnjih dveh albumih smo pričeli zgodbo o posamezniku, ki je doživel razpad sistema, na albumu ‘Fata Morgana’ pa pobere razbite delčke in se postavi nazaj na noge. Odpravi se na potovanje daleč stran v nevarne kraje, na poti pa razmišlja o svojem življenju in stvareh, ki so ga pripravljale do te točke. Sprašuje se, kaj je šlo narobe. ‘Fata Morgana’ predstavlja njegov trenutek spoznanja, da je bil tako dolgo v mrazu, da je postal otopel. Hlad mu je načel vid in mu popačil predstavo. Napake je storil zato, ker si je domišljal nekaj, kar ne obstaja.

ROCKER.SI: Je torej skladba ‘Fata Morgana’ najpomembnejša na albumu?

JAAKKO MÄNTYMAA: Verjetno res. Zame je vsekakor najbolj intimna. Mislim, da je Nicotova najljubša.

ROCKER.SI: Kako to, da je niste izbrali za singel?

NICO MÄNTTÄRI: Ko smo izbirali skladbe, smo skušali zajeti tiste, ki bodo najbolje predstavile našo skupino in album. Po svetu smo dokaj nepoznani, zato je prvi vtis pomemben. Skladba ‘Fata Morgana’ je odlična, ampak druge mogoče malo bolje zajamejo naše bistvo.

JAAKKO MÄNTYMAA: Bila je težka izbira. Zavedali smo se, da ni najlažja skladba. Prvo poslušanje je lahko preveč za poslušalca. Najprej sem bil mnenja, da je ena najslabših na albumu, zdaj pa se strinjam z Nicotom v tem, da je verjetno res ena boljših, če ne najboljša.

ROCKER.SI: Album predstavlja zaključno dejanje trilogije. Že prej ste veliko govorili o izolaciji. Je to za vas pomembna tematika? Se počutite izolirane?

JAAKKO MÄNTYMAA: Vsak izmed nas potrebuje veliko osebnega prostora. Ko se dobimo, smo družabni, ampak drugače pa potrebujemo čas zase. Če bi res skušal najti tematiko, ki povezuje vse tri albume, je to izolacija in z njo občutek, da si sam. Ne nujno osamljen, samo sam. Ljudje smo lahko osamljeni v množici ljudi. Največje odločitve v življenju moraš sprejeti sam. Nihče ti ne more pomagati. Vse to so tematike, o katerih želimo govoriti, polet tega pa je veliko različnih vidikov na to, kaj pomeni biti sam in zakaj je pomembno, da se ne bojimo biti sami. Vsi umremo sami.

ROCKER.SI: Je to pogosta tematika v metalu?

JAAKKO MÄNTYMAA: Verjetno res. Ampak vedno skušamo predstaviti nekaj novega. Verjetno smo ravno zato ustvarili trilogijo, ker smo čutili, da je še veliko nespregovorjenega. Prva dva albuma sta kot brat in sestra, potrebovali smo zaključek.

ROCKER.SI: Je album ‘Fata Morgana’ torej njun roditelj?

JAAKKO MÄNTYMAA: Dedek (smeh!)

NICO MÄNTTÄRI: Tečen dedek! (smeh).

ROCKER.SI: Zdaj je pravi čas za takšen album. Zakaj mislita, da v metalu ni veselih pesmi?

NICO MÄNTTÄRI: Moraš poslušati Steel Panter! (smeh).

JAAKKO MÄNTYMAA: Metal v 80. letih prejšnjega stoletja je bil dokaj vesel, ampak tisto je bilo drugače. Verjetno ima nekaj povezave s tem, da … kaj pa vem. Če bi slišal veselo metal skladbo, ne bi verjel izvajalcu. Mislim, da ni pravi kontekst. Upam, da mi nekdo dokaže drugače.

NICO MÄNTTÄRI: Metal podobno kot rap izvira iz kritike. Žanr kot celota opozoarja, da nekaj ni prav. Metal nam pomaga pri soočanju z negativnimi občutki.

Marianas Rest (Foto: Miikka Järvinen)

ROCKER.SI: Kako doživljata povezavo med agresijo metala in pomirjujočim občutkom, ki ga daje?

JAAKKO MÄNTYMAA: Mislim, da lahko govorim v imenu vseh članov, ko rečem, da je smisel metala dati ven negativne občutke. Vsak ima v sebi tudi temačno plat. Mogoče celo agresivno. Iz enakega razloga se nekateri ukvarjajo z borilnimi športi. Pri poslušanju metala je podobno, sicer je stati na odru bolj učinkovito, ampak gre za podobne občutke.

NICO MÄNTTÄRI: Na odru sem sproščen. Izgubim se v glasbi in postanem kot prenašalec pomena skladb, kar je lahko na trenutke celo zastrašujoče. Včasih si popolnoma v temi, kaj se bo zgodilo naslednje. Vse je v občutkih. O čemerkoli govori pesem, mi moramo to vedno znova podoživljati.

ROCKER.SI: Malo težje vprašanje – se na odru počutite pristnejši kot v privatnem življenju?

JAAKKO MÄNTYMAA: Sploh ni težko vprašanje (smeh). Seveda! Drugače nismo preveč pristni (smeh). Jaz sem družinski človek, moje življenje ni preveč zanimivo. Vseeno pa moraš biti pristen v tem, kar počneš. Če ne bi ustvarjali glasbe, ki nosi košček vseh nas, potem ne bi imelo smisla. Moramo biti pozorni, da ne zaidemo s poti in da ustvarjamo zgolj tisto, kar čutimo.

Marianas Rest (Foto: Miikka Järvinen)

ROCKER.SI: Praviš, da si družinski človek, Jaakko. Kako potem preklopiš med obema vlogama? Verjetno ne kričiš na ženo in otroke? Tvoj nastop na odru je namreč zelo energičen …

JAAKKO MÄNTYMAA: Ne, pretepam jih (smeh). To je veliko bolje! Obupen humor, saj vem, se opravičujem (smeh). Ni lahko. Smešno je govoriti o tem. Imam dva otroka, stara 6 in 8 let, in včasih me sicer vprašata, kaj počnem, ampak pri teh letih ne moreta razumeti, o čem govori naša glasba. Tako bom rekel – družina te hitro postavi na realna tla! Oni me vidijo v čisto drugi luči. Na odru vem, kaj počnem, pri družinskem življenju pa se včasih tudi zalomi.

ROCKER.SI: Sta te že videla nastopati?

JAAKKO MÄNTYMAA: Mislim, da sta me videla zgolj enkrat. Na koncertu v našem domačem kraju, ki ni imel starostne omejitve.

ROCKER.SI: Drugače imate starostno omejene koncerte?

JAAKKO MÄNTYMAA: Skoraj vsi koncerti imajo omejitev starosti za obiskovalce. Tako je.

ROCKER.SI: Hodite v službe?

NICO MÄNTTÄRI: Vsi smo zaposleni. Na Finskem se je težko preživljati z glasbo. Mogoče je nekaj izvajalcev, ki se lahko preživljajo izključno z glasbo, ampak ne veliko.

Marianas Rest (Foto: Miikka Järvinen)

ROCKER.SI: Če bo sodelovanje z Napalm Records še naprej tako uspešno in postanete svetovno znani metal zvezdniki, ali ste v vaših službah pripravljeni dati odpoved in potovati po svetu? 

JAAKKO MÄNTYMAA: Prekleto, ja!

NICO MÄNTTÄRI: Jaz imam že pripravljene odpovedne papirje, samo čakam na pravi trenutek!

JAAKKO MÄNTYMAA: To so naše sanje.

ROCKER.SI: Boste letos sploh lahko promovirali album?

JAAKKO MÄNTYMAA: Ne vemo, kaj se bo zgodilo. Vprašanje, če bo letos kaj koncertov.

ROCKER.SI: Kakšna so torej vaša pričakovanja za preostanek leta 2021?

JAAKKO MÄNTYMAA:  Še naprej bomo zaposleni z glasbo. Če se situacija s COVID-19 izboljša, bomo skušali odigrati nekaj koncertov. V najslabšem primeru lahko posnamemo še kakšen album.

NICO MÄNTTÄRI: Imamo nekaj skladb, ki so še na začetku ustvarjalnega procesa. Moramo jih razviti iz njihovih osnovnih idej.

ROCKER.SI: Če je to najslabši scenarij in res posnamete nov album, potem bomo zelo zadovoljni!

JAAKKO MÄNTYMAA: Bojimo se, da bi album ‘Fata Morgana’ padel v pozabo, če bo vmes preteklo preveč časa. Ne vem, kaj še lahko počnemo preko družbenih omrežij, da bi promovirali album, če ne bo koncertov. Veliko časa namenimo iskanju načinov, da ostanemo aktualni. Ampak želimo si koncertov!