Mando Diao s hipnotičnim vikinškim pogledom in žur v Cvetličarni

Mando Diaxo (Foto: Karmen Nagode)

Kot Jim Morrison in Iggy Pop v enem vibrirajočem telesu. Kako je migal in se šopiril! Pevec Bjorn, kdo pa drug. Po vrhu vsega pa so še Skandivanci z vročim pogledom in živalsko karizmo. Na tem gradijo že skozi celotno kariero. Garažni alternativni band iz Švedske, poznan po zgolj nekaj skladbah, ki so postale radijske uspešnice, čeprav imajo fantje za seboj kar bogato diskografijo. Delček te so nam predstavili v Cvetličarni, ki je sicer videla že večjo publiko, a so samozavestni rokerji nemudoma klicali bližje. Brezkompromisno in “right in your face” je vokalist Bjorn Dixgard, s katerim sem se imel priložnost pogovarjati pred koncertom (skupaj z basistom), vpil in kričal, naj se mu pridružimo pri blaznem žuranju.

Foto: Karmen Nagode

In ta mešanica umazanega garažnega rocka z brit popom in dance glasbo deluje še danes. Na vsake toliko igrajo na tistih največjih festivalih, drugače pa se prav tako odlično znajdejo na manjših odrih, kjer pride do izraza njihova energija. Dokaz, kako veliko lahko stori vnetljiv frontman. Iz prve sekunde dalje smo bili njegovi, on je narekoval tempo in ubijal s pogledom. Prva vrsta je bila zasedena z mladimi blondinkami, ki se jim je mešalo po njem. Bjorn Dixard, drzni zvezdnik z osebnostjo, ki je večja od odra, na katerem stoji. To pa ne pomeni, da mu je pod častjo igrati za manjše občinstvo.

Jens Siverstedt, Bjorn Dixgard in Carl-Johan Fogelklou (Foto: Karmen Nagode)

Prav nasprotno, v vsem tem je videl izziv. Na vsakem koncertu da vse od sebe, dokler ne ostane na odru samo še on; brez majice in ves prešvican. Ne zanima ga nič drugega kot energičen koncert in flirtanje z dekleti. Občinstvo si pokori in ga kontrolira. “How are you, darlings?! Are you ready for Mando Diao club night!? Get closer! We don’t bite, get closer! Everybody move forward, this is a rock concert!”

Foto: Karmen Nagode

Björn Dixgård (vokal, kitara), Carl-Johan Fogelklou (bas), Jens Siverstedt (kitara), Daniel Haglund (klaviature) in Patrik Heinkipieti (bobni). Uživajo v družbi drug drugega in se na odru dopolnjujejo, ampak gonilna sila je seveda vikinški predmet poželenja, ki se brez oklevanja spusti na raven publike, rokuje z oboževalkami, steče med ljudi in se brez majice pomika skozi gručo, medtem ko skupina tolče težke akorde in udarne melodije. Še zdaleč se ne ustavijo samo pri najbolj poznanih ‘Dance With Somebody’ in ‘Gloria’. Trenutno sta bolj aktualni in ravno tako božanski skladbi ‘Good Times’ in ‘Shake’. Kratko in jedrnato z devetnajstimi odigranimi in brez premora za počitek! Izvrstna organizacija in ozvočenje. Eden boljših koncertov letos.

Bjorn Hans Dixgard (Foto: Karmen Nagode)

Več o skupini

Band, ki smo ga vzljubili z drugim albumom ‘Hurricane Bar’ in je svetovno slavo dosegel s petim albumum ‘Give Me Fire!’, je doma na Švedskem. Mando Diao so nastali na pogorišču zasedbe Butler, v kateri sta prvič sodelovala ključni osebi banda: Daniel Häglund in Björn Dixgärd. Leta 1999 so tako uradno začeli delovati kot band in negovali svoj unikaten, domiseln in brezčasen glasbeni izraz, sestavljen iz garažnega rocka, popa, brit popa, soula in r’n’b-ja z močnimi vplivi glasbe iz 60-ih in 70-ih let prejšnjega stoletja. Še pred izidom prvenca ‘Bring ‘Em In’ jih je stroka in občinstvo primerjalo s kolegi The Strokes in The Hives. Že z drugim albumom ‘Hurricane Bar’ so Mando Diao dosegli mednarodni uspeh, sledil je kritiško izjemno dobro sprejet album ‘Ode to Ochrasy’ in album ‘Never Seen the Light od Day’. Veliki preboj pa je zanje prišel leta 2009 z albumom ‘Give Me Fire!’, ki vsebuje njihova največja hita ‘Dance With Somebody’ in ‘Gloria’. Sledili so albumi največjih uspešnic, B-sides in MTV Unplugged albuma, leta 2012 pa Mando Diao izdajo svoj prvi album v materinem jeziku ‘Infrused’, ki jim je prinesel švedskega grammyja in štirikratno platinasto naklado na domačem terenu. Dve leti kasneje izdajo album ‘Ælita’, ki prinese spremembo zvoka zasedbe – iz rocka se na albumu obračajo v dance in elektroniko, v synth rock, kar razdeli njihove fane. Mando Diao so v lanskem letu izdali svoj aktualni album ‘Good Times’, s katerim se zvokovno vračajo nazaj k svojim rock in soul temeljem, še vedno pa ostajajo nekje na preseku rocka in elektronike.

Mando Diao, setlista – 5. december 2018, Cvetličarna

 1. Intro
 2. Mexican Hardcore
 3. You Got Nothing On Me
 4. Gloria
 5. Sweet Ride
 6. Good Times
 7. All the Things
 8. Mr. Moon
 9. How We Walk
 10. Voices on the Radio
 11. He Can’t Control You
 12. San Francisco Bay
 13. Down in the Past
 14. Dancing All the Way to Hell
 15. One Two Three
 16. Shake
 17. Ochrasy
 18. Long Before Rock ‘n’ Roll
 19. Dance With Somebody