MANDO DIAO: “Če si v rock skupini, je nevarno govoriti o obžalovanjih”

Carl-Johan Fogelklou (levo) in Björn Dixgård (desno) Foto: Špela Macuh

Pred koncertom švedske rock skupine Mando Diao v ljubljanski Cvetličarni (reportažo si lahko prebere tukaj) smo se ekskluzivno pogovarjali s pevcem Björnom Dixgårdom in basistom Carl-Johanom Fogelklouom. Band, ki smo ga vzljubili z drugim albumom ‘Hurricane Bar’ in je svetovno slavo dosegel s petim albumum ‘Give Me Fire!’, se je po nastopu na festivalu Pivo in Cvetje v Laškem vrnil k nam za klubski nastop, ki je ponudil vse tisto, kar garažni rokerji premorejo.

ROCKER.SI: Lansko leto ste izdali album ‘Good Times’. Se vam skladbe s plošče še zdijo sveže, glede na to, da so nastale že veliko prej?

BJÖRN DIXGARD: Nekako oboje sedaj. Včasih se zdijo nove, včasih pa stare, ampak vsakič ko igramo, je nova zgodba. Mogoče ne ravno ‘Dance With Somebody’, ker smo jo igrali že tolikokrat (smeh).

CARL-JOHAN FOGELKLOU: Stare se nam zdijo samo tiste, ki so nastale res zgodaj na začetku našega ustvarjanja. Niti ‘Dance With Somebody’ se nam ne zdi stara.

ROCKER.SI: Je bolj stresno snemati album ali nastopati po svetu?

CARL-JOHAN FOGELKLOU: Bolj stresno je snemati album, ko ga dejansko snemaš. In pa bolj stresno je koncertirati, ko si dejansko na turneji. Kjerkoli si …

ROCKER.SI: … je stresno?

CARL-JOHAN FOGELKLOU: Včasih (smeh), ampak ni tako slabo. Ko si na turneji, si želiš snemati album, med snemanjem albuma, pa si želiš, da bi pesmi lahko igral v živo.

BJÖRN DIXGARD: Nimamo stresnega življenja (smeh). Včasih smo živčni pred nastopom, ampak to je dobra trema. Včasih sploh ne veš, zakaj se počutiš tako.

CARL-JOHAN FOGELKLOU: Obstaja dva stresna dogodka v karieri vsake glasbene skupine. Ko snemaš album in ti ne uspeva. Takrat je mučno. In ko se vračaš domov, pa je je tvoj let odpovedan (smeh).

ROCKER.SI: To sta edina dogodka?

CARL-JOHAN FOGELKLOU: Resno (smeh). Ker tista trema, preden greš na oder, ti v resnici daje energijo.

ROCKER.SI: Brez katerih treh stvari ne morete živeti na turneji?

CARL-JOHAN FOGELKLOU: Eden brez drugega (smeh).

BJÖRN DIXGARD: Pijemo pivo, skorajda vsak dan. Lahko bi živeli brez tega, ampak ne bi bilo tako zabavno (smeh). Kaj še? Voda. Če ne bi imeli vode, bi bili nedvomno v težavah.

ROCKER.SI: Raje igrate večje koncerte in festivale ali manjše klubske koncerte?

BJÖRN DIXGARD:  Oboje je lepo, zares lepo. Na tej plošči ‘Good Times’ smo igrali v veliko državah, kjer prej še nismo nastopali. Zato smo imeli veliko klubskih koncertov. Tudi v Sloveniji še nismo igrali na tak način, samo enkrat na festivalu Pivo in Cvetje v Laškem. Tisto je bilo lepo.

ROCKER.SI: Si vzamete čas, da se sprehodite čez mesto, v katerem nastopate?

BJÖRN DIXGARD: Včasih, ampak ponavadi pridemo samo za koncert.

CARL-JOHAN FOGELKLOU: V Beogradu bomo imeli prost dan. Verjetno bomo odšli na večerjo in se razgledali po mestu.

ROCKER.SI: Kaj je najboljša stvar pri tem, da si glasbenik? Česa ne prenesete kot glasbeniki?

BJÖRN DIXGARD: Ne prenesemo občutka, ko nismo navdihnjeni. To se ti zgodi; mogoče za dan, mogoče za mesec dni. Takrat igraš video igrice in nisi navdihnjen. Ostali dnevi pa so precej dobri (smeh).

Bjorn in Carl-Johan za Rocker.si (Foto: Špela Macuh)

CARL-JOHAN FOGELKLOU: Ničesar ne sovražimo, veliko več je tistih dobrih stvari.

ROCKER.SI: Kaj počnete na turneji, da ohranjate sproščeno vzdušje in se zabavate?

BJÖRN DIXGARD: Imamo drug drugega, drugače pa vsak večer odigramo koncert, kar je dovolj.

ROCKER.SI: Je turneja še vedno ‘seks, droge in rock n’roll’? So se časi spremenili?

CARL-JOHAN FOGELKLOU: Zelo je seksi igrati. Droge. Če štejemo pod droge tudi alkohol, potem ja. Rock n’roll? Ne, mi imamo radi plesno glasbo (smeh).

BJÖRN DIXGARD: Seveda je rock n’roll (smeh).

ROCKER.SI: Se spomnite kakšnega norega dogodka na turneji?

BJÖRN DIXGARD: Prekleto veliko norih stvari se nam je zgodilo.

CARL-JOHAN FOGELKLOU: Enkrat se spomnim, da si (Bjorn, op.a.) pozabil zobno ščetko.

ROCKER.SI: To je noro.

CARL-JOHAN FOGELKLOU: Res je (smeh). Ampak na Japonskem smo doživeli že marsikaj. Ljudje pred nami plešejo čudne plese. V Nemčiji se je nekdo prikazal samo v spodnjem perilu. Veliko je bilo čudnih stvari. Preveč, da bi se jih spomnili.

ROCKER.SI: Kje se vidite čez dvajset let?

BJÖRN DIXGARD: Na istem stolu, sklepam (smeh).

CARL-JOHAN FOGELKLOU: Zibalni stol, na gugalniku (smeh).

ROCKER.SI: Boste kot ‘The Rolling Stones’ in vztrajali do konca? 

BJÖRN DIXGARD: Verjetno. Če bomo še vedno mnenja, da je tako zabavno, kar resnično verjamem, da bomo.

CARL-JOHAN FOGELKLOU: Ključ do uspeha je, da vedno delaš na novih idejah. Če ti to uspe, potem je še naprej zabavno.

BJÖRN DIXGARD: Če ostaneš kreativen, potem je v redu. Če ne bomo, potem bomo izginili.

ROCKER.SI: Kakšno glasbo poslušate?

CARL-JOHAN FOGELKLOU: Vedno se najde nova glasba, čeprav vsi poslušamo malce drugačno glasbo. Veliko se družimo, ampak vsak ima svoj stil.

ROCKER.SI: Hodite na koncerte drugih izvajalcev?

BJÖRN DIXGARD: Da, včasih. Pred kratkim so me navdušili Empire of the Sun na Poljskem. Videli smo tudi Chemical Brothers lansko poletje, kar je bilo odlično. Ponavadi nas navduši tisto, kar mi ne počnemo. Pa Tame Impala v Stockholmu, tudi oni so bili izjemni.

ROCKER.SI: Kupujeta albume?

BJÖRN DIXGARD: Ne več, samo vinilke. Še vedno mislim, da je dobra forma glasbe in še vedno zvenijo dobro. Ljubim koncept vinilne plošče, nikoli nisem preveč oboževal albumov. Drugače pa glasbo poslušam preko spleta.

ROCKER.SI: Če bi lahko, bi kaj spremenili v skupini Mando Diao?

BJÖRN DIXGARD: Spremembe, ki smo jih naredili skozi leta, so se zgodile z razlogom. Doživeli smo veliko sprememb znotraj skupine, ampak so bile potrebne.

CARL-JOHAN FOGELKLOU: To je edini način, da se skupina razvija, pa čeprav so kakšne včasih težke. Še naprej se bomo spreminjali, to pa ne pomeni, da bomo drugačen band.

ROCKER.SI: Kakšna obžalovanja?

BJÖRN DIXGARD:  Ko pride do ustvarjalnosti in tega, da si v rock skupini, je nevarno govoriti o obžalovanjih. Ko ubiješ nekoga, takrat bi moral to obžalovati.

ROCKER.SI: Moral bi.

BJÖRN DIXGARD: Tako (smeh). Ampak ne pri glasbi. Če ostaneš kreativen, potem je vse v najlepšem redu.