Manca Berlec predstavila prvenec ‘Gola’

Foto: Anže Šestovič

Za vse bolj vročo kantavtorico Manco Berlec je prišel dan, ki ga je čakala zelo dolgo: včeraj je končno izšel njen pvenec ‘Gola’, ki ga je zjutraj predstavila s koncertom na Valu 202, zvečer pa še z nastopom v ČinČinu v ljubljanski Tobačni, kjer se je tudi prebila na sceno.

Foto: Anže Šestovič

Na albumu ‘Gola’, ki je že na voljo tudi na vseh običajnih digitalnih platformah, je sicer le osem skladb, a glasbeni poznavalci se strinjajo, da gre za zelo dober prvenec mlade ustvarjalke, ki je našla svoj zvok in bo pustila pečat na domači sceni, ki je zadnje čase spet vse bolj naklonjena ustvarjalcem glasbe, ki stopa iz klišejev. Ob uspešnici ‘Sama’ in aktualnem singlu ‘Kadilka’ se med zapisi skriva še kar nekaj potencialnih hitov, predvsem pa je to glasba, ki te poboža.

 

Pot do plošče je bila dolga, a hkrati kratka, saj je, potem ko se je Manca zares lotila dela, nastala v nekaj mesecih. Medila pa se je več let. 23-letno avtorico, multiinštrumentalistko, producentko in igralko (ravno se vrača na odrske deske v muzikalu Katzen kabaret, kjer nastopa z naslovno skladbo albuma) smo pred petimi leti prvič opazili, ko je Branko Čakarmiš zanjo pritisnil zlati gumb v šovu Slovenija ima talent. Kar je bila super vzpodbuda in motivacija za nadaljne delo.

Foto: Anže Šestovič

Potem je počasi odrasla, odpotovala na drug konec sveta in se vrnila domov, kjer je v zavetju Kamniških alp našla svoj unikaten zvok, ki ga poganjajo ljubezen, čustva, toplina in ravno pravi odmerek mladostne navihanosti. Ko se je jeseni predstavila v Tobačni Akustiki, jo je takoj podprl Val 202 (skladbo Sama so uredniki uvrstili tudi med 11 najboljših domačih pesmi minulega leta), zanimanje za album pa so izkazale vse vodilne domače založbe. S producentom plošče, Patrikom Šimencem, sta na koncu pristala pod okriljem založbe Menart in ‘booking’ agencije Event24, izid albuma pa je točka, na kateri se Mančina glasbena pot šele zares začenja.

Mladenko, ki odlično igra skoraj ducat inštrumentov, so sinoči v Tobačni spoznali v ‘goli’ različici, saj je obiskovalce popeljala skozi skladbe le s svojim glasom, songe pa povezala z zgodbami iz ozadja ustvarjanja tega čudovitega glasbenega popotovanja.