MAHR: ‘Antelux’ (2018)

Naslovnica albuma 'Antelux'.
Naslovnica albuma 'Antelux'.

Kaj poreči o skupini Mahr? Pravzaprav nič, saj so podatki o njenem delovanju tako redki in skrivnostni kot Sveti Gral, zatorej se nemudoma spustimo v jedro te recenzije; glasbo, ki je skupina ponuja na svojem prvencu Antelux. Ta je bil izdan v omejeni izdaji 150 kosov in še to na kasetah, kar  se današnji ‘mp3’ generaciji glasbenikov verjetno zdi nekaj nezaslišanega.

 

O albumu ‘Antelux’

Antelux je album s štirimi skladbami v skupni dolžini 40. minut, ki jadrajo na razburkanih valovih atmosferičnega black metala s poudarkom na mračnosti, brutalnosti ter – bendu primerno – mistični skrivnostnosti, ki jo bo vsak poslušalec dešifriral po svoje. Komadi so počasni in predstavljajo najbolj ‘primitivno’ obliko black metala, ki je oropan produkcijskih fines ter melodičnosti, zato pa daje toliko več poudarka na hitrosti in hrupu, vse skupaj pa spremlja kričeči vokal kot glas človeka, obsojenega na tavanje po prostranem vesolju.

Žal pa album pade v past (pre)mnogih black metal skupin, ki sledijo točno določeni strukturi komadov in zaradi tega zvenijo nekoliko ponavljajoče ali celo monotono. Mahr so resda ustvarili ambiciozen, surov in brezkompromisen izdelek, vendar so si pesmi med seboj preveč podobne, da bi lahko vsaka izmed njih obdržala določeno identiteto in izdelek naredila bolj barvit. Antelux kot celota izpade nekoliko ponavljajoče, kot en sam komad, razdeljen na več delov, ki so medsebojno povezani zgolj preko menjave tempa. Za izbrane okuse.