MAGNIFICO: ‘Želim si, da bi ostal živ, zdrav in všečen mladim puncam’

Magnifico (FOTO: Blaž Fortuna)
Magnifico (FOTO: Blaž Fortuna)

Povabi me v studio v Tivoli. Ne na ples, ampak intervju, na katerega zamujam. Vseeno me pričaka nasmejan in dobre volje. S pivom v roki me pozdravi v njegovo malo sobico, prežeto s cigaretnimi vonjavami in glasbeno kreativnostjo. Ponudi, da enega spijem z njim, a odklonim, zato mi prinesejo vodo, medtem ko si ogledujem okolico in poslušam bobnanje iz sosednjih prostorov. Tukaj je torej znani Dom svobode, kjer je nastal album ‘Charlatan De Balkan’.

Še pred začetkom pa klic žene. Če te kliče žena, se pač moraš javiti, drugače se ne bo dobro končalo, se mi v šali opraviči.

ROCKER.SI: Najlepša hvala, da ste si vzeli čas. Najprej je bilo dogovorjeno, da se dobiva dopoldne, potem pa sva prestavila na kasnejšo uro, kar me privede do uvodnega vprašanja, kako je videti običajen delovni ponedeljek v življenju Magnifica?
MAGNIFICO: Z veseljem si vzamem čas, ker ste eden redkih strokovnih glasbenih portalov, ukvarjate se z glasbo in nudite tedenski pregled glasbene scene. In podpiram to. Ne vem, ali sem prišel z leti do spoznanja ali sem to vedel že prej in sem se delal neumnega, toda, ko postaneš profesionalec v katerem koli poslu, če hočeš dobro opravljati svoje delo, je dobro, da se s tem ukvarjaš vsak dan. To ti postane način življenja in rad imam, kar počnem, ampak ne bi uspel, če se ne bi obnašal odgovorno in vsak dan hodil v službo. Vsak dan se ukvarjam s komponiranjem ali pa z drugimi glasbeniki snemamo v studiu.

ROCKER.SI: Se veselite delovnih ponedeljkov?
MAGNIFICO:  Edino tega se veselim. Komaj čakam, da pridem sem. Tukaj se zgodi nekakšna magija, dodana vrednost, če se po kapitalistično izrazim. Kadar kaj dobrega nastane z glasbeniki, je to čudovit moment za razliko od dolgočasnega dneva. Meni take stvari veliko pomenijo.

ROCKER.SI: Vam intervjuji predstavljajo nujno zlo vašega poklica?
MAGNIFICO:  Ne, nočem na to gledati kot nujno zlo ali zgolj promocijo. Potem ne vem, če bi dal kakšen intervju. Če že imam intervju, poskušam biti v redu sogovornik (smeh). Da odgovorim na vprašanja, kot najbolj vem in znam. Seveda potrebujemo promocijo, sploh ko izdam ploščo, takrat rečem kakšno besedo, če koga zanima, kaj imam za povedati. Drugače pa ne silim na vsak način v intervjuje, ne nudim se in tega ne počnem. V življenju je nespodobno, da se ponujaš. Včasih nisem bil tako prijazen (smeh). Takšen sem zadnjih deset let.

ROCKER.SI: Je pred koncerti še kaj treme?
MAGNIFICO:  Pred nastopi je vedno neko vznemirjenje. Je nek nemir in doza pričakovanja. Sprašuješ se, ali se bodo ljudje odzvali tako, kot si predstavljaš. Uspešen koncert ni vedno to, kar si imel v mislih. Mora se poklopiti. Ne vem, če je to trema, vznemirjenje pa vedno ostaja.

ROCKER.SI: Pred nekaj meseci ste nastopali v Planet Tuš Areni v Kranju? Je bil to uspešen koncert?
MAGNIFICO:  V Kranju sem v zadnjem času nastopal zelo veliko, toda ta koncert je bil nekaj posebnega. Ne razumem te lokacije, ampak očitno se tam delajo koncerti, saj ne rabim vsega razumeti (smeh). Prizorišče, ki se iz kegljišča spremeni v velikanski klub. Tega ne vidiš vsak dan.

ROCKER.SI: Malo prej pa razprodane Stožice …
MAGNIFICO:  Prizorišču se je potrebno prilagoditi, ampak jaz mislim, da so manjši koncerti boljši. Tam imaš več od glasbe, v Stožicah pa vlada posebno vzdušje.

Magnifico lani decembra v razprodanih Stožicah. (FOTO: Blaž Fortuna)
Magnifico lani decembra v razprodanih Stožicah. (FOTO: Blaž Fortuna)

ROCKER.SI: Še vedno potrebujete toliko ženske energije v publiki, kot ste jo pred leti?
MAGNIFICO:  No, lepo je videti kakšno žensko. Ali pa damo, saj ne govorimo o letih. Načeloma je postala na koncertih publika mešana. Ne razumem, kako so se vse te generacije znašle na mojem koncertu, toda očitno je prišlo do tega (smeh). Nisem generacijski bend. Generacija je z mano rasla in ugasnila. Zdi se, da so mlajši glasbo prevzeli od staršev, nato pa so na koncert prišli skupaj. Precej pisano je.

ROCKER.SI: Včasih ste zatrjevali, da vas h glasbi vleče tisti nepredvidljiv občutek, kjer se lahko v naslednjem trenutku vse spremeni.
MAGNIFICO: To je občutek svobodnega odločanja. Neprestano moraš imeti odprta vrata za tvojo avtonomno odločitev, da lahko v vsakem trenutku rečeš, od jutri naprej ne kadim. Od jutri naprej se ne bom več ukvarjal z glasbo. Zakaj? Ker se mi ne ljubi.

ROCKER.SI: Pa vseeno mislite nadaljevati, kajneda?
MAGNIFICO:  Nedvomno. Občutek mi pomeni veliko.

ROCKER.SI: Živite vsak dan posebej? Si vzamete dovolj časa zase?
MAGNIFICO:  Pravzaprav živim iz ure v uro ali pa sem še zmanjšal. Jasno je, da planiraš, ampak to je na papirju. Poskušam slediti dogajanju, kajti v življenje je pomembno samo to. Stvari se zgodijo, ker se zgodijo. Prevelika mera načrtovanja lahko škodi. Ti si prišel sem, to se je zgodilo. Zamudil si zaradi gneče – lahko bi odšel domov, a sem se odločil ostati. Takšnim stvarem sledim. Sedaj mi je bilo važno, da prideš ti, čez dve uri si pustim odprto.

ROCKER.SI: In kakšni so cilji za naslednjih deset let?
MAGNIFICO: Želim si, da bi ostal živ, zdrav in všečen mladim puncam (smeh). Ta cilj zasledujem. Vlada nam zakon kvantne fizike in proti temu je nesmiselno iti. Kar bo, bo, ostale stvari so v ozadju.

ROCKER.SI: Če se dotakneva glasbe, kaj pride najprej? Besedilo ali glasba?
MAGNIFICO: Zdi se mi, da je vsaka skladba, ki jo napišem, nekakšna glasbena podlaga za film, ki se mi vrti v glavi. Ena zgodba, ki jo hočem napisati, a je ne. Polagam na sceno glasbo, ki jo vidim. Potem mi je vseeno, ali je prišel najprej tekst ali glasba. V večini primerov je najprej glasba, v besedi pa najdem dober ‘hook’, spet drugič mi je dovolj ‘la, la, la’. Naknadno iščem rešitve, nikoli nimam jasnega teksta, ki sem ga uglasbil. Vedno se mučim.

ROCKER.SI: Nikoli ne gre za mehaničen odnos pisanja glasbe?
MAGNIFICO: Glasba pride takrat, ko pride. Ti ji moraš pustiti odprte kanale. Jaz to počnem na način, da dnevno vzamem v roke kitaro in dnevno preigravam. Ne spomnim se, da bi kdaj začutil glasbo impulzivno. Da bi v petih minutah začutil melodijo in tekst. Sploh ne vem, kaj je inspiracija (smeh). Tako kot v življenju se tudi v glasbi stvari preprosto zgodijo.

ROCKER.SI: Obstaja kakšen glasbenik, s katerim bi sodelovali, pa do sedaj še niste imeli priložnosti?
MAGNIFICO: So glasbeniki, ki so mi všeč, a to ne pomeni, da bi rad sodeloval z njimi. To nima smisla, saj niso solisti. Jaz ne počnem tega, a ne ker mi ne bi bili všeč kot glasbeniki, ampak ker težko sodelujem s kom. Najlažje delam sam. Raje imam soliste, s katerimi pogosto sodelujem. Dober glasbenik zame predstavlja že skoraj erotični odnos, neko vznemirjenje, kadar slišim nekoga, ki zna. Ni ga občutka, ki bi ga lahko primerjal s tem. To je nekaj najboljšega, kar se ti lahko zgodi v življenju.

ROCKER.SI: Kaj pa vaš uspeh v tujini? Ste kdaj razmišljali, da bi zapustili Slovenijo?
MAGNIFICO: Kaj pa vem. Moj hit ‘Hir aj kam, hir aj go’, ki je prevzel Sony, je bil resda evropski in azijski hit, ampak to ni pogoj za uspeh. Na radiu je veliko skladb, ki so samo na radiu. Da bi imel v tujini koncerte, to je nekaj drugega.

ROCKER.SI: Ampak igrate pa dokaj redno po Evropi?
MAGNIFICO: No, saj igram, toda hočem reči, da mi vzhodnjaki pademo v drugo ligo. To ni pop, kjer kraljuje anglosaksoni, nas so uvrstili v ‘world music’ za takšne kantavtorje, ki jih ne moreš strpati drugam. Mutantna glasba, ki jim je načeloma všeč, a ne vedo, kaj bi z njimi, to spada pod’ world music’. Spremljajo nas z navdušenjem, ampak na način kot so Angleži šli osvajat Afriko in nato domov pripeljali črnce, ki so si jih ogledovali, češ kako so zanimivi. Tudi oni so ljudje, kdo bi si mislil. V takšnem odnosu smo do svetovne produkcije. Tako tudi Goran Bregovič ni glasbenik, ki bi lahko dobil grammyja. Mogoče ga bo dobil, ampak bi ga moral dobiti že zdavnaj.

Magnifico navdušuje tudi izven Slovenije. (FOTO: Blaž Fortuna)
Magnifico navdušuje tudi izven Slovenije. (FOTO: Blaž Fortuna)

ROCKER.SI: Besedila pa vseeno raje pišete v angleščini?
MAGNIFICO: Obožujem drugače slovenščino, ki ima svojo melodičnost in spevnost, ravno tako imam rad srbohrvaščino, pa tudi angleščino, ki je zaradi svoje enostavnosti inspirativna. Imam tekste v nemškem jeziku. Kadar me zamika, takrat operiram z znanjem, ki ga imam tisti trenutek. Kaj več bi izpadlo neumno. Nemščine znam toliko, kolikor sem se je naučil v gimnaziji.

ROCKER.SI: Verjetno ‘Hir aj kam, hir aj go’ ne bi uspel v slovenščini …
MAGNIFICO: Zelo sem se trudil s tem tekstom, čeprav je zelo enostaven. Težko je najti čisto prave besede, ki bi padle na svoje mesto. Več kot to ne bi bilo v redu. Včasih mi prav ta preprostost pomaga, saj se mi zdi zabavna, zato iščem angleške izraze. Ne potrebujem angleščine. V Veliki Britaniji so mi rekli, zakaj ne pojem po angleško!? ‘Saj pojem!’ sem jim odvrnil (smeh).

ROCKER.SI: Kako je s prodajo albumov? So koncerti postali edini vir zaslužka?
MAGNIFICO: V zadnjih dveh letih sem prodal relativno veliko albumov, ampak naklade danes so nižje. Recimo, da smo prodali dva tisoč izvodov Charlatan de Balkan albuma. Res da gre za majhno številko, toda pred petimi leti se ni dalo prodati niti enega. Občutek imam, da se situacija obrača. Hipsterska kultura in nova generacija vseeno kupuje albume in vinil plošče. Mladi so ugotovili, da so v 70. letih ljudje poslušali zvočno boljšo glasbo. Hi-fi sistemi so imeli veliko boljši zvok. Zato so nazaj prišli tudi gramofoni in to je prinesla na plano mlada generacija. Stara generacije je vse zavrgla, mlada pa odkopala iz smetnjakov. Mogoče je kaj na tem, morda se je pač samo zgodilo.

ROCKER.SI: Se ob snemanju albuma lahko zavedate, če bo ta dobro sprejet?
MAGNIFICO: Ne obremenjujem se s tem, če bo album uspešen ali ne. To ne moreš vedeti, kar pa lahko naredim, je poskrbim, da bo všeč meni. Edino tukaj dobi stvar smisel. V umetnosti moraš čutiti resnico, to je vse, kar lahko narediš. Ti boš imel izdelek z obrazom in dušo, v sebi pa bo nosil resnico.

ROCKER.SI: Kaj pa slovenska glasbena scena. Hodite na koncerte?
MAGNIFICO: Ne, nikoli nisem hodil na koncerte. V življenju sem bil na petih koncertih. Len sem. Grozno naporno mi je tam, kjer je veliko ljudi in kjer moram čakati na pivo. Kjer me bolijo noge in ne smem prižgati cigarete. Še za stranišče je vrsta. To mi je grozno.

ROCKER.SI: Toda živa glasba ima vendarle svoj čar ali ne?
MAGNIFICO: Res je, ampak raje bi ga koncert poslušal v manjšem prostoru. Če bi le lahko lebdel nekje nad prostorom in bil neviden. Nič me ne moti, če poslušam glasbo preko spleta. Youtube se mi zdi fantastičen.

ROCKER.SI: Kako pa se to križa s prodajo albumov?
MAGNIFICO: Zakaj ne? Saj če poslušaš glasbo na youtubu, je kot bi gledal televizijo. Ne vidim zadrege. Vse smo začeli jemati za samoumevno, me razumeš? V trgovini imaš šestdeset vrst majoneze, to je samoumevno. Glasba se je začela dojemati kot potrošna roba, to je res, ampak po drugi strani pa sem nadvse zadovoljen, saj lahko sedja slišim stvari, ki me zanimajo. Velik del glasbe sem odkril preko youtuba. Sam nisem imel nikoli veliko plošč. Če ti je kaj všeč, potem si kupiš album. Meni se zdi to legitimno.

ROCKER.SI: Ampak zakaj bi kupovali, če lahko poslušamo brezplačno?
MAGNIFICO: Tukaj se moraš pač odločiti, če te moti youtube reprodukcija zvoka, ki ima svoje omejitve. Za pravi glasbeni užitek je najbolj primeren dober hi-fi. Če si oboževalec, si kupiš ploščo. Avtorske pravice bodo že uredili, tega se ne bojim. Morajo biti avtorske pravice, ampak dostop do glasbene knjižnice, to te naredi pametnejšega. Nič me ne moti.

ROCKER.SI: Se vam zdi, da ste se glasbeno razvili?
MAGNIFICO: Upam da, prekleto. Zdi se mi, da sem napredoval, saj sem boljši glasbenik, kot sem bil pred dvajsetimi leti. Ustvarjam bolje in hitreje. V nekaterih stvareh sem nazadoval, ampak s tistimi se ne ukvarjam.

ROCKER.SI: Človek se spremeni, tudi glasba se verjetno?
MAGNIFICO: Ne morem razmišljati, če sem se spremenil. Skušam slediti tistemu, kar me vznemirja in zabava. In dokler je tako, do takrat bom lahko ustvarjalen. Še vedno zahajam v polje, kjer se počutim nesamozavestno. Imam pa še vedno željo po ustvarjanju. Ko slišim dobro skupino, takrat sem najbolj vesel. Tega se ne morem naveličati.

ROCKER.SI: Napisali ste skladbo ‘Samo ljubezen’. Kakšna je bila za vas izkušnja z glasbenim tekmovanjem Ema? Bi se še kdaj vrnili v to vlogo?
MAGNIFICO: Ne. Mislim, da ne. Jaz sem šel v Evrovizijo z idejo, da če sem že glasbenik, potem bom vsaj enkrat šel ne Emo, prekleto. Da vidim, kako je. Ampak če ne bi bilo Sester, potem me ne bi zvabili. One so bile največji razlog. Ko sem videl, koliko volje in motivacije imajo, me je vse skupaj začelo zabavati in zanimati. Kasneje smo posneli cel album.

ROCKER.SI: Kaj pa filmska kariera?
MAGNIFICO: Veš, kako je. Vsak lahko posname skladbo in vsak lahko nastopi v filmu. Ampak to je v resnici poklic, to sem dodobra ugotovil šele na licu snemanja. Prejel sem celo nekaj nagrad za igro, ampak ne bi se mogel ukvarjati s tem. Zavrnil sem cel kup vlog v filmih in gledališčih iger, kjer so hoteli, da nastopam kot igralec. To je druge vrste poklic kot ta, s katerim se ukvarjam. Naporno mi je. Veliko je čakanja in igralski posel zahteva potrpljenje, ki ga jaz ne premorem. Le dobro odigraš in si pri tem smešen, potem zahtevajo od tebe, da ponoviš in si še enkrat smešen. Ne zdi se mi prav, da bi sprejel vlogo samo zato, ker mi jo je nekdo ponudil. Dvakrat sem sprejel, nato pa sem jim povedal, da se ne počutim udobno. Naporno mi je. Ko snemam, ne morem početi ničesar drugega.

ROCKER.SI: Bliža se koncert v Loškem pubu. Na vašem koledarju so Beograd, Skopje, Bukarešta, vmes pa Škofja Loka. Ste že igrali tam?
MAGNIFICO: Ne vem, če sem, samo na škofjeloškem gradu. Za nastope skrbijo organizatorji, sam se ne ukvarjam s tem. Poznam ta kraj, ampak nisem še tam nastopal, čeprav je eden najstarejših lokalov pri nas. To bo manjši koncert in se ga že zelo veselim. Slovenijo v zadnjih letih vidim z drugačnimi očmi, saj se mi dogajajo stvari, ki se mi prej sploh niso. Še nikoli nisem toliko igral v Sloveniji.

ROCKER.SI: Imate kakšno idejo, zakaj?
MAGNIFICO: Ne, nimam pojma. Res ne (smeh). Prav tako ne vem, zakaj smo en mesec prej napolnili in razprodali Stožice. Res ne razumem. Če bi vedel kako, potem bi že zdavnaj naredil tako.

ROCKER.SI: Spremljamo visoko popularnost starejših skupin iz 90. letih. Lahko pojasnite?
MAGNIFICO: Možno, možno. Nimam pojma in ne razumem, zakaj bi se ljudje kar naenkrat začeli zanimati za neke ‘stare kurce’ (smeh).

ROCKER.SI: Vseeno mislim, da glasba ostaja na prvem mestu.
MAGNIFICO: Mora biti nekaj na tem. Upam (smeh).