Magnifico v Škofji Loki poskrbel za ples v dežju

Magnifico v Loškem pubu. (FOTO: Gal Jerman)
Magnifico v Loškem pubu. (FOTO: Gal Jerman)

Pred leti na gradu, tokrat v škofjeloškem pubu, kjer se je lomilec ženskih src Magnifico na oder prikradel kar mimo občinstva – tako na hitro in neopazno, pa čeprav ob spremstvu varnostnikov, si je še vedno vzel čas in podal roko izbranim poslušalcem. Nabito polno dvorišče je zavreščalo od navdušenja, Magnifico pa od prve sekunde v svojem elementu. Nastopaški, zabavljaški, šarmanten. ‘Zdravja, ljubezni in vina za vse! Aleluja!’

 

Magnifico je bil razpoložen

Na koncertu se je tudi plesalo. (FOTO: Gal Jerman)
Na koncertu se je tudi plesalo. (FOTO: Gal Jerman)

Prav tako vroči so bili njegovi spremljevalci, mojstri balkan etno zvoka, ki so mu lepo sledili in skupaj pričarali večer edinstvenega latino-reaggae-swing ritma. Balkanski kameleon se stara, kar odkrito priznava tudi sam, a se pošali, da ni zato nič modrejši. Kvečjemu še bolj odštekan in izstopajoč, a nič zato, njegova priljubljenost je očitno večja kot kdajkoli prej. Stari, mladi, fantje, punce in vse vmes. Magnifico je vedno le korak stran od politično nekorektne šale, ampak komu mar, če celotno publiko zmerja s ‘pedri’ in v sprednjih vrstah išče ‘čefurja’, ko pa se v naslednjem trenutku iz njegovih ust zasliši ‘kdo je čefur, jst sm čefur’. Vedno je znal provocirati, a je pikre besede vedno znal podpreti s pronicljivim družbenim komentarjem, zapakiranim v plesni ritem in mamljiv zvok. To noč je bil še posebej razpoložen s svojimi plesnimi gibi, ki za prekaljenega glasbenega mačka nikakor niso še za v staro šaro. Stavim, da bi še danes zmagal kakšno klubsko plesno tekmovanje.

Plesali pa so tudi zbrani pod šotorom, ki je komajda varoval pred dežjem. Tisti zadaj so morali uživati pod kapljami, če se niso že prej zmočili od kakšnega politega piva. Magnifico se je vendarle hvalil prehitro, češ da je ves dan čakal na dež, a ga ni bilo, kar mora nekaj pomeniti. Čas in prostor določamo mi sami in ne obratno. Bojda. Ampak to niti ni bilo pomembno, ko pa je v zraku vladala čista balkan atmosfera. S spremljavo saksofona, trobente in violine je Magnifico odkril tržno nišo, ki mu je vnovično na široko odprla vrata na glasbeni trg in mu med drugim priskrbela pred meseci razprodane Stožice.

Repertoar, ki je trajal kar dve uri. ‘Samo malo’, ‘Mešaj’, ‘Kuku Lele’ in ‘Cici Mici‘. Do ‘Hir Aj Kam, Hir Aj Go‘ je bila publika že v pogonu. Slišali smo lahko material vse do uvodnih albumov ‘Od srca od srca’ (1993), ‘Gdo je čefur’ (1996) in ‘Sexy Boy’ (1999), s katerimi se je Magnifico pozicioniral kot neskrajni skladatelj in glasbenik. ‘Tivoli’, ‘24000 poljubov‘, ‘Kdo je čefur’ in himna večera ‘Revolution Is My Solution’. Naša odrešitev je prišla v obliki Magnifica, ki je še enkrat več poskrbel za sproščujoč večer v dobri družbi. ‘Evo ga narode’, prišel, zažural in zmagal.