Mach z novim videom ‘Video igre’

Izsek iz videa 'Video igre'. (FOTO: YouTube)
Izsek iz videa 'Video igre'. (FOTO: YouTube)

Sveže nastala zagrebška skupina Mach je novembra lani izdala prvi singel ‘Idemo na put‘, odločno pa so zakorakali tudi v novo leto in te dni izdali novo skladbo z naslovom ‘Video igre‘. Omenjena skladba bo tudi na njihovem prihajajočem prvencu ‘Zrakoplovni način rada‘.

O skladbi ‘Video igre’

Pesem z naslovom ‘Video igre‘ govori o virtualnem begu, ki je v realnem svetu nemogoč. Skozi video igre se na neki način izoliramo od zunanjega sveta, kar je pomemben del tematike prihajajočega albuma. Zaradi želje, da bi bili najboljši, skozi igro zabava prehaja v prioritete, ki so enake kot tiste v realnem svetu. Zaključek zgodbe je, da tudi če na trenutke lahko pobegnemo od resničnega sveta in resnice, hitro ugotovimo, da je resničnost tu, bodisi v realnem ali virtualnem svetu.

Singl je tako kot vse pesmi z albuma, inspiriran z resničnimi zgodbami in dogajanji benda in je produkt odraščanja ter življenja, v katerem se avotr nahaja. Večina pesmi nastane v bedroom produkciji, spot za ‘Video igre’ pa je bend režiral, posnel in montiral samostojno z raznoraznimi diy (do it youself) metodami, da bi lažje prenesli svojo ustvarjalno vizijo.
Mach se trenutno ukvarjajo s tretjim singlom, ki ga bodo izdali čez dva meseca. Prioriteta jim je do pomladi izdati album ‘Zrakoplovni način rada’.

Na kratko o skupni Mach

Sestavlja ga 5 članov: Ivan Rustić (vokal, kitara, klaviature), Natko Klancir (vokal, kitara, klaviature), Ivan Brnić (klaviature, bass, produkcija), Tonko Megyery (klaviature, bass), Igor Podnar (bobni). Fantje svoje pesmi prav tako producirajo (Natko Klancir, Ivan Rustić, Ivan Brnić), dizajnirajo (Ivan Rustić) in se ukvarjajo z masteringom (Natko Klancir).

Pravijo, da je pesem ‘Idemo na put’ nastala v sobi Ivana Rustića kot produkt njihovega notranjega stanja in načina gledanja na vsakodnevne stvari. Motiv poti v pesmi ima dva pomena – pustolovščina se sooča z opustošenjem in prinaša prispodobo odraščanja in življenja v celosti skozi instrumentalno interpretacijo ravnotežja teh dveh skrajnosti.

Bend pesmi piše v hrvaškem jeziku, ker menijo, da pisanje v materinskem jeziku prinaša več osebnosti in iskrenosti v pesmih. Nove ideje za glasbo zlahka najdejo in pravijo, da je inspiracija v njih in njihovem življenju nekako vedno prisotna.

Fantje pa trenutno pridno in intenzivno delajo na prvencu ‘Zrakoplovni način rada’, ki ga bodo predvidoma izdali pomladi.