LUMBERJACK: ‘Nič ni narobe, če je kdaj kaj narobe’

Lumberjack (Foto: Facebook profil)

Lumberjack je skupina petih mladih fantov, ki poosebljajo rokenrol. Njihovi spevni refreni in mladostna zagnanost so jih pripeljali na številne slovenske odre, med drugim tudi na festivale kot so Gora rocka, Kolpa music festival, Trnfest, Rocktronica, Groš na ulici itd. Zaenkrat je bilo za zasedbo najbolj plodno lansko leto, ko so se pridružili glasbenikom pod okrilje založbe Nika, predstavili svoj prvi EP in nato še prvi album ‘Brez nadzora brez morale’.

V zakulisju lokala, v cigaretnem dimu in s celotno ekipo Lumberjack mi je hitro postalo jasno, da rokerji mislijo resno in da nikakor niso v glasbi zgolj zaradi deklet in zabave. V enem letu so izdali album, preigrali cel kup koncertov, sedaj pa že načrtujejo, kako bodo zavzeli glasbeno tekmovanje Ema, posneli nov CD in se povzpeli na vrh radijskih lestvic. Druge poti, kot je glasbena, pač ni. Ta pa pride skupaj z življenjskim stilom, ki odraža njihove vrednote in filozofijo. Gre za zasedbo, ki poka od energije in norih idej, prav vsi pa sanjajo o rocku že od mladih let.

“Bistvo rokenrola je biti v stiku s prešvicano publiko!” pravi frontman Rok Ahačevčič. Poleg njega pa so v skupini še kitarist Robi GlačJaka Novak na basu, Blaž Kuster na bobnih in David Podgornik na klaviaturah. Preverite, kaj so nam o svojem delovanju, atmosferi v skupini, nadaljnih koncertih in sodelovanju na tekmovanju za pesem Evrovizije zaupali pred akustičnim koncertom v domžalskem klubu Blunout.

ROCKER.SI: Kakšen je občutek igrati 31. decembra in praznovanje novega leta doživeti praktično na odru?

LUMBERJACK: Luštno je bilo, predvsem pa zanimivo. Lahko bi se navadili (smeh). Publika je bila zares izjemna. Drugače pa smo v redu, nič kaj utrujeni, ampak smo le še bolj motivirani.

ROCKER.SI: Povejte mi več o sebi. Vemo, da ste rokerji, igrali ste že na kar nekaj festivalih, lansko leto pa ste izdali tudi prvenec pri založbi Nika. Kako bi se predstavili nekomu, ki še ne pozna vaše glasbe?

LUMBERJACK: Smo peterica kolegov iz občine Dobrepolje. Igramo avtorsko glasbo in smo oktobra izdali prvenec ‘Brez nadzora, brez morale’, ki ga sestavlja deset res pristnih rock n’roll skladb. Skušali smo jih zapakirati na moderen način, po naše, drugače pa upamo, da se ljudje najdejo v naši glasbi, tako kot se v njej najdemo mi.

ROCKER.SI: Zakaj pa ravno rock n’roll?

LUMBERJACK: Zato, ker ne znamo drugega (smeh). Mnogo je odgovorov, predvsem pa se najbolj najdemo tukaj in pa takšnega rokerskega basista imamo (smeh). Vabi nas ta preprostost rock glasbe, ki pa vseeno dopušča ustvarjalno energijo in kreiranje. Kljub temu, da je preprosta, je v njej polno variacij.

ROCKER.SI: Za vami je pestro lansko leto. Kateri dogodek izstopa, poleg izdaje albuma?

LUMBERJACK: Imeli smo približno 34 koncertov. Vsak vikend smo bili skupaj po 24 ur na dan, zaradi česar je lahko kdaj naporno. Na koncu leta nam je malo zmanjkovalo energije, sedaj pa smo pripravljeni na nove izzive. Čaka nas cel kup koncertov. Za to živimo. Ni počitka!

ROCKER.SI: Ste res začeli šele lansko leto ali vaši začetki segajo dlje nazaj?

LUMBERJACK: V resnici je skupina v neki drugi obliki nastala že z nama z Robijem (Rok, op.a.) v šestem razredu osnovne šole. S časov stare Juge (smeh). Malo smo razpadali, malo smo se menjali in šli po svoje. Vsi smo igrali že drugje, končno pa smo se našli in združili. Za uradni začetek lahko označimo leto 2017, ampak tako kot bi skupina morala delovati – pa nam še vedno ogromno manjka – delujemo približno eno leto. Od takrat vemo, kaj delamo (smeh).

ROCKER.SI: Zakaj ste “gozdarji”?

LUMBERJACK: Vsakič povemo malo drugače (smeh). Prava zgodba sega v osnovno šolo, ko smo imeli rock skupino, ki je razpadla in se je iz nje rodila nova, zato smo nujno potrebovali ime. V naglici smo se odločili za ime Lumberjack. Tako je bilo, sedaj si prvi, ki je izvedel resnično zgodbo (smeh).

ROCKER.SI: Album besedilno in glasbeno spominja na skupino Big Foot Mama. So kaj vplivali na vaše ustvarjanje ali je to zgolj naključje?

LUMBERJACK: Dejstvo je, da smo že preboleli Big Foot Mamo, ker smo jih  na neki točki poslušali vsi. Oni so bili naši heroji, ampak ne gre toliko za podobnost z njimi kot za rock n’roll v slovenskem jeziku. V žanru rocka ni strašne matematike. Big Foot Mama pa so prva, če ne edina prava slovenska rock skupina.

ROCKER.SI: V besedilih ne uporabljate slovnično pravilnega jezika, kar je pogumna odločitev. Koliko premisleka je bilo v ozadju?

LUMBERJACK: To, da bomo pisali v slovenskem jeziku, smo vedeli že na začetku, ker ne ciljamo izrecno na tujino. Nismo pa bili preveč pridni v šoli, zato nepravilna slovenščina (smeh). Bolje se sliši in bolj poetično izpade. In na tej točki res lahko najdemo podobnost z Big Foot Mamo, tega se zavedamo, ker smo pri določenih skladbah uporabili podobne besede, ampak to so naše zgodbe. Z vsakim naslednjim albumom se bomo še učili in bomo vsakič povedali malo več. Vsakič bomo dodali še kakšen delček sebe več.

ROCKER.SI: Glasba vpliva na stil življenja ali rock n’roll stil življenja ustvarja glasbo?

LUMBERJACK: Bolj drugo, taka glasba se rodi iz načina življenja, nismo pa skupina, ki bi živela zelo razsipno. Bolj je pomembne “attitude’, pravi odnos in pa sproščenost med nami. Si znamo privoščiti, ne živimo pa rock n’roll življenja.

ROCKER.SI: Kaj za vas pomeni naslov albuma ‘Brez nadzora, brez morale’?

LUMBERJACK: Naslov albuma smo vzeli iz skladbe ‘Tist dan’, ampak sva z Robijem pred kratkim ugotovila (Rok, op. a.), da skladba v resnici govori o tem, da ni nič narobe, če kdaj grešimo in če vse ne gre po načrtu. Nič ni narobe, če je kdaj kaj narobe. To so modrosti (smeh). Bistvo se skriva v tem, da ne razmišljaš preveč o posledicah, ampak da včasih preprosto tvegaš, si privoščiš in odkrivaš nove stvari.

ROCKER.SI: Med snemanjem videospota za skladbo ‘Kdo’ se vam je pripetila nesreča. Drži? 

LUMBERJACK: Rok je padel,  pri čemer si je zlomil vretence, res je. Fizično gledano je bilo to nekaj najtežjega, kar se nam je zgodilo. Posnetek pa smo nato ohranili tudi v videospotu. Če natančno gledaš, vidiš, kdaj pade. Vse je v videospotu.

ROCKER.SI: Vseskozi imate v glavi vizijo in načrte za naprej. 

LUMBERJACK: Vizija je rock n’roll življenje in Lemmy iz skupine Motorhead (smeh). V tem trenutku si vsi želimo še več glasbe in imamo isti cilj, v katerega vlagamo ves svoj čas. Samo še trije hodimo v šolo, ne da bi se hvalili s tem (smeh). Ustvarjamo zanimive zgodbe, ki jih bomo prodajali vnukom, in se učimo, razvijamo, znanje pa vlagamo nazaj v skupino.

ROCKER.SI: Pred kratkim so vam ukradli avtomobil z opremo in promocijskim materialom. Ste dobili kaj od tega nazaj?

LUMBERJACK: Avto so mi ukradli direktno izpred bloka (Robi, op.a.). Nič niso ugotovili, skupaj z avtom pa so bili ukradeni tudi naši albumi.

ROCKER.SI: Storilcu je bila očitno všeč vaša glasba.

LUMBERJACK: Upamo (smeh). Upamo, da je vsaj dobro zaslužil! Moramo še preveriti, če kdo slučajno prodaja naše albume na spletu ali pa tukaj danes na koncertu.

ROCKER.SI: Ste v fazi snemanja nove skladbe za glasbeni festival Ema. Nam lahko izdate kaj več?

LUMBERJACK: Mi smo rock skupina, torej na tekmovanjih nimamo veliko možnosti za zmago (smeh). Ampak vseeno smo se odločili za Emo, ker verjamemo v našo glasbo in v to, kar delamo. Letos se je prijavilo kar nekaj različnih izvajalcev, zato se gremo pokazati na televizijo. Spisali smo novo skladbo, posebej za to tekmovanje, zato ga boste slišali premierno šele takrat. Ne smemo izdati podrobnosti, smo pa naleteli na kar nekaj težav, saj še nikoli nismo ustvarjali glasbe na takšen način. To skladbo smo spisali vsi skupaj na licu mesta, ampak je bilo sprva vse na silo. Bili smo pod pritiskom, kar nas je sprva oviralo, ampak naenkrat se je vse skupaj poklopilo. In to je najbolj pomembno; ko je bilo treba, smo stopili skupaj in ustvarili nekaj dobrega.