Lumberjack brez zavor tudi v Orto baru

Lumberjack je sicer mlada Dolenjska zasedba, ki pa jo naši bralci že zelo dobro poznate. Začetki delovanja te petčlanske zasedbe segajo v leto 2012, a leto 2018 je bilo za njih še posebej prelomno, saj so izdali svoj prvenec ‘Brez nadzora, Brez morale‘. In zdi se, da so postali neustavljivi. Njihova zagnanost ter poslušljive skladbe so jih je pripeljale na številne slovenske odre, med drugim tudi na festivale, kot so Gora rocka, Kolpa music festival, Trnfest, letos pa so celo nastopili na odru EME in se tako potegovali za uvrstitev na Eurovizijo.

Gre torej za izjemno obetavno zasedbo, zato ne preseneča, da so se znašli na seznamu nastopajočih na jubilejnem, tokrat že 20. Orto festu.

Čeprav se je večer začel v precej prazni dvorani, se je to spremenilo že ob prvem taktu. Fantje so se izjemno dobro pripravili. Za poslušalce so pripravili nemalo dobrot, začenši z avdio – vizualno poslastico v obliki povsem svežega videospota za skladbo ‘Čist vse‘. Gre za eno izmed skladb, ki jo najdete tudi na na omenjenem prvencu. Režiserski stolček je tudi tokrat zasedel Urh Pirc, spot pa je bil posnet v Zagrebu, kjer Pirc trenutno študira.

Po uradni predstavitvi videa pa se je večer zares začel. Na oder so stopili Rok, David, Robi, Jaka in Blaž ter publiko preprosto sezuli s svojo glasbo in izjemno nalezljivo energijo. Če ste že imeli priložnost prisluhniti ploščku, ste lahko slišali, da so fantje izdali do potankosti ”spedenan” izdelek. In mislili bi si, da gre zahvala za to producentu. In bi s to izjavo popolnoma brcnili v temo. Če vas zares zanima česa so fantje zmožni, potem jih morate nujno slišati v živo. Nastop je bil do konca izpeljan brez napak. Fantje delujejo povezano, se ne bojijo interakcije s publiko in pri tem še neizmerno uživajo. Publika pa jim je dobesedno jedla iz rok.

Lumberjack so se tako predstavili z skladbami z aktualnega ploščka, poleg lastnih pa so presenetili tudi z nekaterimi priredbami blues skladb, svoj pečat pa so pustili tudi posebni glasbeni gostje. Na odru se jim je najprej pridružil Kris Guštin. Slednji je sicer član zasedbe Joker Out. Ker pa en ni še noben, se jim je kasneje na odru pridružil še Krisov oče, Miha Guštin – Gušti. Ob boku Jake Ahačevčiča na saksofonu, so odigrali legendarno skladbo Big Foot Mame z naslovom Lovro. Slednjo najdemo na albumu ‘Nova pravila‘ (1995), njihovem prvencu pri nastanku katerega je v vlogi kitarista sodeloval tudi sam Gušti. Tokrat pa je prevzel vlogo vokalista in tako, predvsem pri starejšem delu publike, zbudil nemalo nostalgičnih občutkov.

Publika je bila ob koncu koncerta izjemno zadovoljna in je odhod z odra pospremila z bučnim aplavzom ter bila za to nagrajena s še tremi skladbami. Lumberjack so svoj večer zaključili s skladbami Tist DanEden Tistih in Štanz.

Miha Guštin – Gušti (FOTO: Mateja Gašperin)

Vsekakor je šlo za zanimivo popotovanje po njihovem prvencu. In pravzaprav že komaj čakam, da slišim, kaj nam pripravljajo v prihodnje. Čeprav je mogoče slišati podobnosti z Big Foot Mamo, na trenutke slišim tudi Res Nullius, pa je potrebno fantom malo pogledati skozi prste. Namreč, vsaka skupina je nekje začela. In začetek Lumberjackov je več kot obetaven. Naj vas samo spomnim, da so tudi Led Zeppelin, preden so dobili status bogov, preigravali priredbe blues izvajalcev. Lumberjack so se tako poklonili svojim idolom, a so to storili na svoj način, s čimer ohranjajo vez s preteklostjo in ob enem dajejo upanje za ohranitev ter nadaljnji razvoj kvalitetne domače rock scene.

Začetek torej je. Prvi kamen na poti je položen. Fante pa sedaj čaka še nešteto odrov in dolga pot. Pa vendar, če mi dovolite biti malce preroška, bodo nekje na njej tudi sami postali navdih generacijam, ki bodo prihajale za njimi.

Robi in Rok, Lumberjack (FOTO: Mateja Gašperin)