LPS: ‘Naše pesmi govorijo o ljubezni, pa tudi o glavobolih in težkih nočeh’

LPS band na nastopu v Štuku - Šourock (Foto: Patrik Kociper)

Last Pizza Slice oziroma LPS so celjski bend, ki je letos navdušil v finalu Špil lige.

Med tekmovanjem so napisali mnogo avtorskih komadov, ki se jih že veselijo deliti s poslušalkami in poslušalci. Oni so Filip Vidušin (vokal), Žiga Žvižej (piano), Gašper Hlupič (bobni), Mark Semeja (kitara) in Zala Velenšek (bas). Z delovanjem so začeli pred dvema letoma in od takrat naprej ljudi zabavajo na najrazličnejših prireditvah. Preizkusili so se tudi v tekmovanju in zmagali šolsko Centrovizijo. Igrajo vse zvrsti od rocka, funka, jazza do popa. Začenjajo pa tudi z avtorsko glasbo.


ROCKER.SI: Lepo pozdravljeni, LPS-jevci! Srednješolska zasedba iz Celja, je tako?

LPS BAND: Res je, nekateri so letos opravili maturo, druge še čaka ta izziv.

ROCKER.SI: Tako mladi, pa že tako kreativni.

LPS BAND: V Celju je sicer glasbena scena malo zamrla, hkrati pa je vse več dobrih bendov. Se kar premikajo zadeve. Nenehno smo presenečeni, ko se sprehajamo po Ljubljani mimo vseh teh plakatov za dogodke. V Celju je ena prireditev na nekaj mesecev.

LPS band (Foto: Patrik Kociper)

ROCKER.SI: V Ljubljani je res veliko dogodkov. Pogosto obiščete prestolnico?

LPS BAND: Ne hodimo veliko po koncertih, iskreno. Vsak božič spremljamo, če bo koncert Magnifica, drugače pa le priložnostno.

ROCKER.SI: Kako pa je s prevoznim sredstvom?

LPS BAND: Nekateri člani imajo vozniški izpit, ampak s spremljevalcem. Kitarist je letos opravil izpit.

ROCKER.SI: Vas torej na lastne koncerte pripeljejo starši ali se usedete na avtobus?

LPS BAND: Ponavadi nas pripeljejo starši, ki se za tisto urico ali dve pač zamotijo. Poslušajo tonsko vajo, potem pa gredo na pivce za živce.

ROCKER.SI: Bi rekli, da vas spodbujajo?

LPS BAND: Stojijo nam ob strani, vsekakor, ponudijo pa tudi kritiko, za kar smo hvaležni. Vedno radi sprejmemo konstruktivno kritiko. Že zdaj lahko rečemo, da smo se zelo izboljšali, odkar smo začeli.

LPS band (Foto: Patrik Kociper)

ROCKER.SI: Imate še koga, ki vam pomaga na glasbeni poti?

LPS BAND: Nimamo prav določene osebe, se pa zanašamo na pomoč prijateljev in prijateljic. Kdorkoli nas pozna, nas skuša omeniti še drugje, da pridemo do nastopov. Na tak način dobimo največ priložnosti. Se pa vedno znamo prilagoditi, ne glede na dogodek.

ROCKER.SI: Sem prav prebral, da ste začeli na zabavah?

LPS BAND: Vse do Špil lige letos smo igrali zgolj priredbe in verjetno jih še nekaj časa bomo, dokler ne zgradimo avtorskega materiala.

ROCKER.SI: Veliko podporo uživate tudi na vaši gimnaziji, kjer so vam odstopili še prostor za vaje. Za nek šolski nastop so vas napovedali kot “legendaren” bend. Sklepam, da vas že dobro poznajo.

LPS BAND: Ravnatelj nas zelo podpira. Prihrani nam mesto vsaj za eno točko na praktično vsaki proslavi. Nenehno igramo in nas zato že poznajo. In prostor za vaje nam posojajo, tako je. Na šoli je prav posebna soba, kjer vadi tudi šolski orkester. Fino je, ker je zvočno izolirana.

ROCKER.SI: Zakaj avtorska glasba in ne priredbe? Na zabavah bi verjetno lahko zaslužili več.

LPS BAND: Avtorska glasba nam predstavlja izziv, ravno zato smo se prijavili na Špil ligo. Takrat smo imeli mogoče eno avtorsko skladbo, če sploh. Vsi smo si želeli spremembe.

LPS band (Foto: Patrik Kociper)

ROCKER.SI: Kako so vam šli prvi avtorski komadi, ste se gledali na vajah ali je ustvarjal vsak zase doma? Kar hitro ste morali reagirati, ko ste se uvrstili v naslednji krog Špil lige.

LPS BAND: Čisto odvisno. Različno nastanejo skladbe. Za prvi večer v Špil ligi so bile občine še zaprte, tako da nismo mogli vaditi vse do dneva koncerta. Tisto jutro smo se dobili za eno uro in zvadili, kar smo si prej pošiljali preko spleta. Posneli smo namreč midi tracke in se na ta način pripravili. Potem pa direktno na tonsko vajo v Ljubljani. Upali smo na najboljše.

ROCKER.SI: Ste pisali tudi med koncertnimi večeri?

LPS BAND: Med nastopi smo nenehno pisali nove skladbe, tako je. Vsaj deset jih je nastalo.

ROCKER.SI: So že izdelani? Bi lahko šli z njimi v studio?

LPS BAND: Za izvedbo v živo so pripravljeni, za studijsko snemanje pa nam manjkajo malenkosti, da jih nadgradimo. Pri ustvarjanju nam pomaga, da smo načeloma kar razigrani in že od nekdaj radi prehajamo med žanri. Še posebej Žiga je mojster improvizacije. S Filipom napišeta osnovo pesmi, na vajah pa ostali dodamo svoje. Skačemo iz swinga v bossa novo ter nazaj in vsepovsod.

ROCKER.SI: Vaša glasba je res zanimiva zmes žanrov. Namenoma začnete v klasičnem rocku in nato skladbe predelate v druge žanre?

LPS BAND: Večina skladb nastane na kitaro, oboje hkrati, besedilo in melodija, šele na vajah nastanejo melodije, ki jih potem predstavimo v živo. Vedno nastane čisto druga skladba, ampak veliko boljša kot tista v izhodišču. Vedno končamo čisto drugje kot na začetku.

LPS band (Foto: Patrik Kociper)

ROCKER.SI: Koliko tekstov je nastalo, preden se je obnesel tisti za skladbo, ki ste jo predstavili na Špil ligi? Ali drži, da prvih sto tekstov ponavadi ni pretirano dobrih?

LPS BAND: Za tekste je zadolžen pevec Filip, ki nenehno ustvarja in piše vsega skupaj že tri leta. Veliko tekstov je letelo naravnost v koš, to pa drži. Ohranijo se le najboljši.

ROCKER.SI: O čem govorijo tista besedila, ki ne končajo v košu?

LPS BAND: Čisto odvisno. Naše pesmi govorijo o ljubezni, pa tudi o glavobolih in težkih nočeh (smeh).

ROCKER.SI: Gremo kar na pesem, s katero ste se predstavili na Špil ligi. V njej se lepo sliši zmes žanrov, o čemer smo že govorili. Naslov nosi ‘Headaches and Early Mornings’. 

LPS BAND: Če berejo starši, nima osnove na resnični zgodbi (smeh). Neuradno pa besedilo govori o eni izmed takšnih noči. Ne smemo izdati vsega (smeh).

ROCKER.SI: Kateri so torej še kakšni drugi bendi iz Celja, na katere bi opozorili?

LPS BAND: Na naši šoli so bili tudi Hogminister, oni so zelo dobri, ampak igrajo veliko trši žanr, pa Babooni so izvrstni. Veliko je manjših bendov, ki bodo še zablesteli v prihodnosti.

LPS band (Foto: Patrik Kociper)

ROCKER.SI: Je cilj uspeti v Ljubljani?

LPS BAND: Kar se tiče glasbe, niti ne.  Ne čutimo, da moramo nujno uspeti v Ljubljani. Pri nas ni univerze, tako da moramo v Ljubljano, mogoče edino to.

ROCKER.SI: Kakšno je vaše mnenje o ostalih treh finalistih Špil lige?

LPS BAND: Še največ smo se pogovarjali s člani zasedbe Plateau, ker smo jih srečali že v polfinalu. Najmanj smo se družili z Masaž. Tudi zasedba Birdland je res prijetna. Vsi so nas presenetili s prijaznostjo. Ni bilo čutiti pretirane tekmovalnosti, šele v finalu ob sporočitvi rezultatov je med nami zavladala smrtna tišina. Drugače pa je vladal prijateljski duh. Veliko nasvetov smo si izmenjali.

ROCKER.SI: Kaj ste se naučili drug od drugega?

LPS BAND: Govorili smo tako o glasbeni teoriji kot na splošno o promociji. Kar nekaj življenjskih nasvetov je padlo, ampak mogoče niso za v javnost (smeh). O tem, na primer, kako preživeti noč z osebo nasprotnega spola (smeh). Vsi konci in kraji (smeh).

ROCKER.SI: To ni bila le Špil liga, temveč šola za življenje.

LPS BAND: Absolutno (smeh).

LPS band (Foto: Patrik Kociper)

ROCKER.SI: Kaj pa strokovna žirija, kaj vam je povedala?

LPS BAND: Najboljša kritika je bila, da potrebujemo rdečo nit. Preveč žanrov smo predstavili. Rekli so nam, da moramo izbrati enega, ki bo prevladal.

ROCKER.SI: Ste se že pogovarjali, kakšna bo ta rdeča nit?

LPS BAND: Za zdaj še ne, ampak bomo našli svoj zvok, smo prepričani. Večinoma gremo v smeri počasnih, a veliko zvenečih skladb, vseeno pa ohranjamo hitre vmesne točke.

ROCKER.SI: Kaj menite, da vam je zmanjkalo do zmage?

LPS BAND: Ljubljana nas je nekoliko “pojedla” (smeh). Kontakt s publiko, to je manjkalo. Plateau so na primer mojstri tega. Malo več šova moram narediti.

ROCKER.SI: Kako boste zdaj usklajevali avtorske pesmi in priredbe? Boste še igrali po zabavah?

LPS BAND: Verjetno, čisto odvisno od posamezne priložnosti, ampak če bo kakšen prijatelj povabil na zabavo, se z veseljem odzovemo. Drugače pa bomo gradili avtorsko gradivo.

ROCKER.SI: Vas prijatelji plačajo za nastop na zabavi?

LPS BAND: Tudi. Večinoma v pivu, toplih pozdravih in objemih (smeh).

ROCKER.SI: Še naprej vam želim kvalitetno ustvarjanje, veliko objemov in neprespanih noči, ki bodo rodile kvalitetne skladbe! Bomo pozorno spremljali, kaj nam boste pripravili naslednje.