Lizike, baletne obleke, zapeljivi pogledi, #balans

Skupina balans (FOTO: osebni arhiv izvajalca)

Ljubljanska zasedba balans predstavlja nov videosingle ‘njamnjam‘ z zadnjega albuma ‘sam pravm‘.

O albumu ‘sam pravm’

Vinilko ali digitalni album ‘sam pravm‘ lahko še vedno naročite na KAPA Records Bandcampu, na voljo pa je tudi na vseh digitalnih platformah.

Mednarodni portal Beehype je album ‘sam pravm’ uvrstil na 1. mesto ‘top 10 albumov’ iz Slovenije, časopis Dnevnik med rubriko ‘polletni izbor najboljših albumov 2020’, na Radiu Študent pa med ‘top 10’ domače lestvice Naj tolpe bumov 2020.

‘sam pravm’ vključuje deset skladb, ki vam ne bodo zlahka ušle iz ušes. Od igrivo plesnih hitov, do umirjenih ljubezenskih balad in humornih naključnih misli ujetih na posnetke. Album za tek po gozdu, za popoldansko počivanje, za druženje, za pospravljanje, za delo, za kuhanje, za ples po stanovanju, …. za balans v življenju.

Ljubljanski avdio-vizualni dvojec balans, Kristin Čona in Andrej Pervanje, se v svojem post-pop-punku ravnoteži od leta 2013. V zadnjih letih svoj simpatično-čudaški glasbeni izraz dopolnjujeta z osebnoizpovednimi besedili in ostrim žvižganjem, banalnost njune glasbe pa povezuje tudi močna vizualna komponenta. Dvojcu se je pred štirimi leti namreč pridružil tretji član, sodobni umetnik Alessandro Di Giampietro, ki z unikatnimi umetniškimi deli skrbi za celotno bendovsko vizualno estetiko. Lansko leto se jim je, z željo po dodatni popestritvi živega nastopa, na odru pridružil še bobnar Jan Kmet.

Zasedba je leta 2018 v sklopu klubskega maratona Radia Študent preigrala že veliko slovenskih odrov. S turnejo od Dunaja do Skopja so s svojim sproščenim in pristnim nastopom navdušili tudi publiko v tujini. Kot letošnji izbranci oz. t.i. “Ines talenti” mednarodne mreže showcase festivalov Ines so nastopili že na več mednarodnih showcase festivalih; MENT Ljubljana in Waves Vienna, novembra pa bodo s streamom nastopili na digitalni ediciji španskega festivala Monkey Week. Decembra lani so z beograjskim kolektivom Krava 22 sodelovali na umetniški rezidenci Dvocikel v Kranju in tam posneli tudi celoten album, ki bo izšel v prihodnjem letu. Njuni zadnji plošči “a vam je jasno” (2019, ŠOP Records) in “sam pravm” (2020, KAPA Records) sta dobili naziv najboljšega albuma 2019 in 2020 na mednarodni glasbeni platformi Beehype. balans je v zadnjih letih tako postal eden vidnejših predstavnikov domačega podtalja.