Lilith Cage napoveduje izid albuma Shadows

Lilith Cage napoveduje izid albuma Shadows
Lilith Cage - foto: David Newton

Lilith Cage napoveduje izid albuma Shadows, predstavljajo pa tudi single Witches – prva izmed dvanajstih avtorskih pesmi na novem albumu.

V dobi pesimizma in slabih novic smo pozabili na optimizem in se skoraj predali malodušju in pasivnosti. A vendar, ni sence brez luči. V življenju je potrebno ohraniti tudi vero v čudeže, v magijo, vnovič razpihati in oživiti sanje. S prvim singlom Witches se izrekajo uroki, pleše se okoli plamenov in odpira horizonte sanj. Lilith prinaša luč upanja, da onkraj kletk zaukazanega obstaja nekaj, za kar je vredno živeti in se predati lepoti življenja – pisanega z veliko začetnico.

Lilith Cage je glasbena zgodba z dolgoletnim ozadjem in preteklostjo, s pedigrejem, ki sega v odmaknjena osemdeseta leta, ko sta svoje glasbeno sodelovanje v zasedbi Kuga začela kitarist Vili Domijan ter bobnar ter soustanovitelj brežiške zasedbe Demolition Group, Matjaž Pegam.

Kratka, a intenzivna glasbena zgodba s svojo vizijo punka jima morda ni bila usojena, a mnogo let po prvem koraku sta skupno vizijo in slo po glasbenem ustvarjanju vnovič združila, spihala prah z materiala, ki je prestopal meje konvencionalnega in hrepenel po več, kot le posnemanju in ekskurzih v varno in znano. V njuno družbo je kmalu pristopila ženska z energičnim in ravno prav sanjavim vokalom Lili Žigo, skupino pa je kmalu dopolnil še basist Tomi Tršar.

Eterični spoj analognega in prefinjene elektronike, oplemeniten z noto revolta in subtilno atmosfero, v svetu mačističnega rocka prinaša v prvi plan žensko energijo in upornega duha prve ženske upornice Lilith.

Rezultat sinergije Posavsko-Primorske zasedbe je ezoterika, alternativni ekskurz v področje meditativnega shoegazea, post punkovske ekstravagance, ki je elegična, kontemplativna in topla, v svojih optimističnih podtonih pa združuje ravno pravšnje odmerke temačnosti in eskapistične meditativnosti. Alter s pop podstatjo se spleta v celoto trinajstih skladb, ki uravnotežujejo igrivi spoj analognega ter okusno začinjenega digitalnega. Moškemu principu na sebi lasten način oponira ženska v svoji mehki, a usodni ognjeni biti. V osnovnem zvoku skupine lahko zaznamo najboljše prvine osemdesetih, pra-temelji punka pa so tokrat odstopili od revolucionarnosti, revolta in anarhizma ter ostrino konfrontacije zamenjali z repetitivno in ravno prav melanholično mešanico, ki  nenadejano in trajno zadane z močnim, usodnim »after tastom«.

Glasba kvarteta Lilith Cage je glasba s karakterjem, harmonijo in občutkom za melodičnost. Morda res ne stavi na decibele in distorzije, ponuja pa atmosferično poetiko, ki stopnjuje reformo koncepcije preteklosti in nekdanjih vizij glasbe. Igro dokazovanja zamenjuje igra užitka, željo po ugajanju zamenjuje edina prava agenda sledenja lastni ideji in želji po ustvarjanju. Bolj kot poudarjanje mondenosti in aktualnosti je tu pomembna karakterna drža benda, ki funkcionira ravno prav zamaknjeno, eklektično, a obenem koncizno, da vam spolzi s počasnim ritmom in vztrajnostjo globoko v podkožje ter vas uroči in odreši skrbi časov, v katerih ždimo prekleto predolgo.

Album Shadows vsebuje dvanajst avtorskih skladb in bonus track in je v celoti delo skupine. Mastering je prispeval Grega Zemljič celoto pa je zaokrožil ovitek v izvedbi studia Arcademis. Album je založila založba Sintetic production in izide 01.junija 2021.

Lilith Cage

Lili Žigo – vokal
Vili Domijan – kitara
Tomi Tršar – bas kitara
Matjaž Pegam – bobni, tolkala