Lenny, vsi gremo v tvojo smer!

Lenny Kravitz na Dunaju. (FOTO: Aleš Žnidaršič)
Lenny Kravitz (FOTO: Aleš Žnidaršič)

Let! Love! Rule! Vaau, pa smo ga dočakali. Lenny ‘faking’ Kravitz nas je počastil s prihodom na Dunaj, in kakšen prihod je to bil! Vrhunski koncert, na katerega je gospodič sicer krepko zamudil, ampak baje to niti ni nekaj tako nenavadnega. Tokrat je bil še v meji sprejemljivosti, a to ni zadržalo žvižgov nestrpnega pričakovanja po eni uri čakanja. Predskupina Curtis Harding je bila sicer okej, ampak ta še zdaleč ni bila razlog, zakaj smo se zbrali. Vseh osem tisoč, kolikor nas je bilo v sicer malce bolj prostorski dvorani. Še vedno ena najboljših koncertnih dvoran, vsaj kar se tiče prostora in zvoka. Pa tudi občinstvo je vedno razgreto in pripravljeno na akcijo. Pričakovanja od večera so bila velika.

FOTO: Aleš Žnidaršič

 

V hipu navdušil

Nato pa se je prikazal, takole deset metrov nad vsemi na dvignjenem odru. Vse žvižge so nadomestili kriki zadovoljstva. Američan jih šteje že 54, ampak tega ni mogoče opaziti. Skrit za sončnimi očali, stilsko dovršen, dredi še vedno ikonski kot nekoč. Bomba energije! Kar pa mnogi pozabljajo, poleg vsega je tudi odličen kitarist. Njegova prezenca na odru je resnično nekaj za videti v živo. Naj bo to interakcija z bendom, poplesavanje ob “groovy” ritmih ali stiskanje rok oboževalcev. Roker se je večkrat brez pomisleka podal med občinstvo, kje se je pobližje spoznal z obnorelimi avstrijkami, enega izmed mladeničev pa je povabil tudi na oder. Fant je nosil majico, na kateri je pisalo, da praznuje rojstni dan. Lenny je seveda ugodil njegovi želji, ga povabil gor in se z njim slikal. Nato pa mu je celotna dvorana zapela “vse najboljše”. V angleškem in nemškem jeziku!

Lenny Kravitz je navdušil na Dunaju. (FOTO: Aleš Žnidaršič)
Lenny Kravitz je navdušil na Dunaju. (FOTO: Aleš Žnidaršič)

Lenny Kravitz, ki je leta 1989 preplavil s svojim prvencem ‘Let Love Rule’, je danes že star znanec odrov. Iz začetnih “flower power” nagnjenj se je počasi razvijal proti težjemu, “heavy soundu”, s katerim je dosegel največje uspehe – Are You Gonna Go My Way, ali pa cover ‘American Woman’ sta samo dva njegova super hita. Teh pa ni bilo malo na bogati setlisti, ki je kar naprej presegala samo sebe. Edino, kar bi spremenil, so dolgotrajne “outro” verzije nekaterih skladb, ki bi jih prav lahko nadomestil z nekaj dodatnimi melodijami. Ampak nič zato, igral je ‘American Woman’, ‘It Ain’t Over ‘Til It’s Over’, ‘Can’t Get You Off My Mind’ in ‘Always on the Run’. In še ‘Believe’, ‘I Belong to You’, ‘Always on the Run‘ in ‘Where Are We Runnin’. Božansko. Atmosfere ni moglo pretrgati niti strašansko drago pivo, vseprisotni varnostniki, ki so vohunili za profesionalnimi fotografi, in z ograjo razločen parter, ki je naprej v “fanpit” spustil le tiste, ki so odšteli največjo vsoto.

S šarmom je osvojil predvsem ženska srca. (FOTO: Aleš Žnidaršič)
S šarmom je osvojil predvsem ženska srca. (FOTO: Aleš Žnidaršič)

S svojo glasbo, vročim stasom in glasom je Lenny Kravitz postal sodobna pop ikona. Čakamo pa nov album, iz katerega dve skladbi je predstavil tudi nam. “It’s Enough” in ‘Low’ sta bili kar dobro sprejeti, glede na to, da glasbe prej še nismo slišali. Ampak fant ve, kaj počne. Predvsem pa ve, kako izpeljati fantastičen koncert, ki ga je podpiral tudi odličen “light show”, svoje dva centa pa je dodal še spremljevalni bend. Lenny ostaja mladosten in igriv ter pravi roker po duši, a tokrat je šel v malce drugačno smer. Na novem albumu ‘Raise Vibration’, že skupno enajstem, zapluje v funk vode.

Vseprisoten je “slap bass”, tu pa sta še lahka kitara in seksualna atmosfera. Kravitz se sprašuje: “Is my sexuality creating such a tragedy?” Album bo v javnost prišel 7. septembra in komaj čakamo, s čim nam bo postregel. Glede na slišano in videno ima več kot dovolj energije za novo poglavje v že tako bogati karieri. Američan je za Rolling Stones zanimivo povedal, da sta ga pri pisanju skladb za najnovejši album ovirali negotovost in kreativna blokada“Nikoli nisem ustvaril nečesa, samo zato, ker se je od mene pričakovalo. Nisem deloval na ta način. Ustvarjal sem glasbo, ki je prišla naravnost iz mene.” Ampak je vendarle našel navdih. In to med spanjem! “Na to sem čakal, in ko sem začel ta proces, se je vse odprlo. Sanjal sem celoten album.” Če bo album tako dober, kot je bil dunajski koncert, ki ga je kronal z ‘Are You Gonna Go My Way’, potem se nam bo zmešalo!

Setlista iz Dunaja, 9. junija 2018

 1. Fly Away
 2. Dig In
 3. Bring It On
 4. American Woman (The Guess Who cover)
 5. It’s Enough
 6. Low
 7. It Ain’t Over ‘Til It’s Over
 8. Can’t Get You Off My Mind
 9. Believe
 10. I Belong to You
 11. Always on the Run
 12. Where Are We Runnin’?
 13. The Chamber
 14. I’ll Be Waiting
 15. Again

Encore:

 1. Let Love Rule

Encore 2:

 1. Are You Gonna Go My Way